Γιώργος Παναγιωτάκης: «Η Δοκιμασία είναι μπροστά μας. Ώρα για δράση!»

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Παράξενες μέρες ξημερώνουν στο Μυστικό Καταφύγιο. Τα παιδιά αλλάζουν. Το βλέπουν στα πρόσωπα, στα σώματα, στα συναισθήματά τους. Το βλέπουν και στις αλλόκοτες δυνάμεις τους που διαφοροποιούνται. Που ατονούν, εξαφανίζονται ή θεριεύουν. Την ίδια ώρα, μια μυστηριώδης καινούρια μαθήτρια φέρνει μαζί της μια πραγματική ερωτική καταιγίδα. Καινούριες σχέσεις, χωρισμοί, προδοσίες, ανομολόγητα μυστικά, φιλίες που δοκιμάζονται…

Η δίνη θα παρασύρει τον Μάρκο, τη Ρωξάνη, τη Μελίνα, τον Ευγένιο, όλα σχεδόν τα παιδιά!
Και ξαφνικά τα πάντα ανατρέπονται. Μια μεγάλη, καθοριστική απειλή σκεπάζει το σχολείο, μα και το μέλλον κάθε αλλόκοτου πλάσματος.
Τρόπος διαφυγής δεν υπάρχει. Τα παιδιά θα πρέπει να καταπνίξουν φόβους και αδυναμίες και να κάνουν όλα μαζί το μεγάλο βήμα.
Τα ψέματα τελείωσαν. Το τώρα είναι εδώ. Η Δοκιμασία μόλις ξεκίνησε. Ο Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Έχει εργαστεί στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Κείμενα και κινηματογραφικές κριτικές του δημοσιεύονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα

Μια όχι και τόσο συνηθισμένη λέσχη…

Πραγματικά, όπως φανερώνει και ο τίτλος της, η «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων», είναι μια σειρά βιβλίων που εστιάζει στο ασυνήθιστο. Μιλάει για μια παρέα εφήβων οι οποίοι διαθέτουν ή απέκτησαν πρόσφατα κάποια πολύ παράξενη ιδιότητα. Μια ιδιότητα που ο υπόλοιπος κόσμος φοβάται, αντιπαθεί ή έστω αντιμετωπίζει με κάποια επιφύλαξη. Όμως, παρά το αλλόκοτο του όλου πράγματος, οι ανησυχίες, τα προβλήματα και τα όνειρα των παιδιών αυτών δεν διαφέρουν από τα δικά μας. Μέσα δε από τις περιπέτειές τους ίσως να διαφαίνεται εκείνο που συχνά υποψιαζόμαστε: Πως και ο δικός μας κόσμος, εκείνος που έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε ως απολύτως νορμάλ, κρύβει μέσα του ουκ ολίγα αλλόκοτα στοιχεία.

Με τη Δοκιμασία, εκδόσεις Πατάκη,  φτάνουμε αισίως στο τρίτο μέρος;

Στο πρώτο βιβλίο («Το μυστικό καταφύγιο») γνωρίσαμε τους βασικούς και αρκετούς από τους δευτερεύοντες ήρωες. Τους είδαμε να αλληλεπιδρούν, να δημιουργούν κάτι νέο και να προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους στο αλλόκοτο περιβάλλον στο οποίο είχαν βρεθεί. Στο δεύτερο βιβλίο («Όταν ήρθαν για εμένα»), το οποίο θίγει και κάποια πολύ σημαντικά, κατά τη γνώμη μου, πολιτικά ζητήματα, τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τις σκοτεινές πλευρές του κόσμου μας και επιχείρησαν να τις φωτίσουν. Με τη «Δοκιμασία» ολοκληρώνεται ένας αφηγηματικός κύκλος, μέσα από μια σειρά πρωτόγνωρων προκλήσεων.     

Ποιες είναι αυτές οι προκλήσεις;

Καταρχάς βρισκόμαστε πλέον στην τρίτη και τελευταία χρονιά στο Μυστικό Καταφύγιο. Από την επόμενη χρονιά, τα παιδιά θα είναι αναγκασμένα να φοιτούν σε κάποιο «κανονικό» σχολείο και το γεγονός αυτό τους τρομάζει. Όλοι λοιπόν έχουν σκοπό να γίνουν δεκτοί στην περιβόητη Σχολή για εφήβους, όπου φοιτούν μόνο τα παιδιά που έχουν πραγματικά ισχυρές δυνάμεις. Όμως υπάρχει στ’ αλήθεια μια τέτοια σχολή; Την ίδια στιγμή, στο σχολείο έχει ξεσπάσει μια… ερωτική καταιγίδα. Υπεύθυνη για αυτό είναι μια μυστηριώδης καινούρια μαθήτρια,  η οποία δοκιμάζει την πλοκή των ρομαντικών μυθιστορημάτων που σκοπεύει να γράψει, στους συμμαθητές της, με ολέθρια αποτελέσματα. Όλα όμως περνούν σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στη δοκιμασία που περιμένει τους τριτοετείς.  Οι τελευταίοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα λάβουν μέρος σε έναν επικίνδυνο αγώνα με έπαθλο τη σωτηρία του σχολείου τους.

Χιούμορ, φαντασία και εφηβικοί έρωτες…

Κάπως έτσι. Το χιούμορ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτά τα βιβλία, καθώς δημιουργεί με τον τρόπο του τις συνθήκες ώστε να εμβαθύνουμε στις διάφορες αλλόκοτες παραμέτρους. Η φαντασία είναι έτσι και αλλιώς παρούσα, καθώς δίχως αυτή η λογοτεχνία αλλά και η ζωή μας θα ήταν κατά πολύ φτωχότερες. Ο δε έρωτας νομίζω ότι αποτελεί μια από τους βασικές αιτίες που ο κόσμος μας εξακολουθεί να προχωράει. Οι ήρωες και ηρωίδες του βιβλίου λοιπόν, θα νιώσουν για τα καλά τη δύναμή του και θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν τις διάφορες ανακατατάξεις που θα φέρει στη ζωή τους.

Μια πραγματικά μεγάλη δοκιμασία για τους ήρωες, λοιπόν.

Ακριβώς. Πέρα από αυτό, όμως οι ήρωες καλούνται να δράσουν. Όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, η Δοκιμασία έχει πολλή περιπέτεια. Και όχι μόνο με την κυριολεκτική έννοια. Οι ήρωες θα πρέπει να τα δώσουν και κάποιες μάχες οι οποίες διεξάγονται μέσα τους. Και κάτι ακόμα: Στην εποχή μας ασχολούμαστε πολύ με το παρελθόν (είτε νοσταλγώντας το, είτε προσπαθώντας να το ξορκίσουμε) και με το μέλλον (τα όνειρα, τους στόχους μας, τους φόβους μας). Τα παιδιά εδώ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το παρόν. Να πάρουν άμεσες, αποφάσεις, να κάνουν τα μεγάλα βήματα, να πράξουν.

Ποιο είναι το κοινό της «Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων»;

Θα έλεγα, όλα τα αλλόκοτα πλάσματα εκεί έξω. Ορισμένα από τα θέματα  με τα οποία καταπιάνονται τα βιβλία αφορούν όλες τις ηλικίες. Είναι όμως γεγονός ότι, όταν έγραφα τα τρία αυτά βιβλία της «Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων», είχα στο μυαλό μου έναν αναγνώστη και μια αναγνώστρια που βιώνουν στο πετσί τους τις φουρτούνες της εφηβείας. Η τελευταία είναι μια μεγάλη δοκιμασία από μόνη της. Και σαν τέτοια κρύβει μέσα της ταλαιπωρία, κινδύνους αλλά και πολλή ομορφιά. Το τώρα είναι εδώ, λοιπόν. Η Δοκιμασία είναι μπροστά μας. Ώρα για δράση!

 

Η σειρά του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση Μυρτώ Δεληβοριά. Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Όταν ήρθαν για εμένα» τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου εφηβικού-νεανικού βιβλίου του περιοδικού Αναγνώστης, καθώς και με τη διάκριση White Ravens της Βιβλιοθήκης του Μονάχου ως ένα από τα καλύτερα βιβλία παγκοσμίως για το 2017.    

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here