Γιώργος Μάλλιαρης: Γαστρονομία και προϊόντα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Η περιγραφή των προϊόντων και αναφορά στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία δίνει μια σαφή εικόνα της ελληνικής παραγωγής και πώς αυτή δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Το βιβλίο επίσης καλύπτει την εμπορική πλευρά της διάθεσης αυτών των προϊόντων, της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές και τη δυναμική τους, ενώ καταγράφει τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των ολοένα ανοικτών αγορών του πλανήτη μας, αφού πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας διεθνούς κοινότητας και όχι ως μια μικρή κλειστή κοινωνία ή έστω ως μέρος μόνο της Ευρώπης. Η ελληνική γεωργία αποτελεί σήμερα μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα ενάντια στην οικονομική κρίση και την ανεργία.

Ο Γιώργος Μάλλιαρης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1964. Είναι πτυχιούχος τού Χημικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Τεχνολογία Τροφίμων και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College) και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται από το 1999 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους τομείς της υγείας, προστασίας καταναλωτή και της γεωργίας. Είναι υπεύθυνος προγραμμάτων που καλύπτουν τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και για τη λειτουργική οργάνωση του τομέα στις διαδικασίες. Διαχειρίστηκε τον φάκελο της εγγραφής της ονομασίας Φέτα ως ονομασίας προέλευσης με επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα ήταν διαχειριστής όλων των αιτήσεων εγγραφής ονομασιών προέλευσης για την Ελλάδα. Υποστήριξε πλήθος νομοθετικών προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις διαπραγματεύσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (Codex) για τις προδιαγραφές εμπορίου των προϊόντων των χυμών φρούτων, κακάο και σοκολάτας, μαρμελάδας, ζάχαρης και καφέ. Δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιθεώρησης Υγιεινής για το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο τροφίμων. Μέχρι το 1999 διετέλεσε στέλεχος μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς των πωλήσεων, ποιότητας, μάρκετινγκ, επιχειρησιακής ανάπτυξης και στρατηγικής, καθώς και ξενοδοχειακού μάνατζμεντ. Ο Γιώργος Μάλλιαρης είναι ένας από τους δραστήριους συνδικαλιστές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρόεδρος του συνδικάτου Action&Defence, πρώην γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών. Τέλος, ήταν υποψήφιος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 με το πολιτικό κίνημα Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, και υποψηφιος βουλευτής του κόμματος Ποτάμι για το εθνικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Κύριε Μάλλιαρη ποια είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με τα αγροτικά προϊόντα  την διατροφή και την γαστρονομία…

Η ενασχόλησή μου με τον τομέα των τροφίμων την Ελληνική Γεωργία και την γαστρονομία άρχισε νωρίς στην επαγγελματική μου καριέρα και αποτελεί περισσότερο ιδεολογική επιλογή ζωής και λιγότερο μία επαγγελματική ενασχόληση. Ως φοιτητής το 1985 βρέθηκα μπροστά στο ερώτημα τι θα κάνω στο μέλλον μου και πολύ γρήγορα και εύκολα αποφάσισα να ασχοληθώ με τα τρόφιμα και τα ποτά. Μετά από μία πορεία τριάντα χρόνων μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφασή μου αυτή δεν αμφισβιτήθηκε ποτέ και κάθε μέρα απολαμβάνω την ενασχόλησή μου αυτή. Αυτό με οδηγεί να ψάχνω συνεχώς για νέες ανακαλύψεις στη διατροφή και στην Ελληνική αγροτική παράδοση.

Τι σας οδήγησε  να γράψετε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ωκεανός;

Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο στη σειρά των βιβλίων που έχω γράψει και αποτελεί μία βίβλο που συνδέει την αγροτική παραγωγή με την τελική κατανάλωση, Αυτό απαιτεί μία ολοκληρωμένη γνώση του χώρου των τροφίμων της διατροφής του εμπορίου και πολλών άλλων παραγόντων που είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς συνολικά. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συναρπαστικό χώρο. Λόγω της μακράς πορείας μου στο χώρο της διατροφής έχω συσσωρεύσει σημαντική εμπειρία και γνώση η οποία παρουσιάζεται στο βιβλίο. Η μετάδοση της γνώσης και εμπειρίας είναι σημαντική και τα γραφόμενα αποτελούν ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα που θεωρώ υποχρέωσή μου ως επαγγελματία.

Τι θα κερδίσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας…

Το βιβλίο παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο την αξία της Ελληνικής Γεωργίας και δίνει κατευθύνσεις και ανοικτούς ορίζοντες σε όσους ασχολούνται με αυτή. Η προσεκτική ανάγνωση, παρότι πρόκειται για ένα ευανάγνωστο βιβλίο, δίνει την δυνατότητα στους αναγνώστες να ξεπεράσουν τα στενά όρια της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική γεωργία. Το βιβλίο ξεκινά από την Ελληνική παράδοση και τα προιόντα της και ανοίγεται σε νέους τομείς που συνδυάζουν την παράδοση με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Για παράδειγμα η διασύνδεση της Ελληνικής Ιστορίας με τα προιόντα μας είναι μία δυναμική εκτίναξη της γνώσης των καταναλωτών πάνω στα Ελληνικά προιόντα δεδομένης της τεράστιας γνώσης των καταναλωτών της Ελληνικής Ιστορίας και της εξαιρετικά περιορισμένης γνώσης τους πάνω στα Ελληνικά προιόντα.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην παρουσίαση της μακρόχρονης παράδοσης του τόπου, της υπεροχής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σχέση μεταξύ τους. Η περιγραφή των προϊόντων και αναφορά στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία δίνει μια σαφή εικόνα της ελληνικής παραγωγής και πώς αυτή δημιουργήθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Το βιβλίο επίσης καλύπτει την εμπορική πλευρά της διάθεσης αυτών των προϊόντων, της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές και τη δυναμική τους, ενώ καταγράφει τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και των ολοένα ανοικτών αγορών του πλανήτη μας, αφού πλέον η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μέρος μιας διεθνούς κοινότητας και όχι ως μια μικρή κλειστή κοινωνία ή έστω ως μέρος μόνο της Ευρώπης. Η ελληνική γεωργία αποτελεί σήμερα μία σημαντική οικονομική δραστηριότητα ενάντια στην οικονομική κρίση και την ανεργία.

Θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας πλούσιο στο περιεχόμενό του και στα μηνύματα του…

Το βιβλίο έχει γραφτεί από εμένα ως τρίτο παράγοντα πού βλέπει την Ελληνική παραγωγή από διαφορετική σκοπιά. Παρότι στο παρελθόν υπήρξα μέρος της παραγωγικής διαδικασίας πράγμα που μου επιτρέπει να έχω εμπειρία και να γνωρίζω το χώρο εις βάθος σήμερα αποτελώ την τρίτη πλευρά του τεχνοκράτη, ιδεολόγου, συγγραφέα και ερευνητή που μελετά εις βάθος την σημερινή κατάσταση και ανάπτυξη Των αγροτικών προϊόντων. Η διεθνής και η πολυπολιτισμική εμπειρία μου αποδίδει την ικανότητα να κρίνω σε σχέση με άλλα προιόντα και αγροτικές παραγωγές άλλων χωρών τι είναι καλό και τι αρνητικό για την Ελληνική παραγωγή τροφίμων. Στο βιβλίο παρουσιάζω τον τεράστιο πλούτο των Ελληνικών αγροτικών προιόντων που έχουν αναγνωρισθεί από την Ευρωπαική Ένωση όπως η φέτα και δίνω ιδέες και παραδείγματα πως θα μπορούσαν τελικά οι παραγωγοί αλλά και όσοι ασχολούνται με τα τρόφιμα να κερδίσουν έδαφος.

Ποιοι είναι οι δυνητικοί αναγνώστες του βιβλίου κατά την γνώμη σας…

Οι άνθρωποι του αγροτικού χώρου της γαστρονομίας και των τροφίμων θα ωφεληθούν σημαντικά με τη διάθεσή χρόνου στο βιβλίο διότι δίνει ιδέες και συνδυασμένη γνώση που δύσκολα κανείς μπορεί να έχει. Ωστόσο το βιβλίο απευθύνετε και στο ευρύ κοινό αφού είναι απλό και δίνει απαραίτητες γνώσεις σε όλους τους καταναλωτές θιασώτες της Ελληνικής γεύσης,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here