Γιώργος Μακρής, Σπύρος Γκούμας: Δεκάχρονα ρεμπέτικου στη Σκύρο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Το 10o Σεμινάριο-Συνάντηση για το ρεμπέτικο τραγούδι θα πραγματοποιηθεί εφέτος στη Σκύρο 15-22 Ιουλίου 2018. Μιλάμε με τους βασικούς συντελεστές του, τον Γιώργο Μακρή (ΓΜ), οργανωτικό υπεύθυνο και τον Σπύρο Γκούμα (ΣΓ), μουσικό υπεύθυνο των μαθημάτων που θα διεξαχθούν στο Μουσείο «Φαλτάϊτς».

-Τι έχετε να πείτε γι’ αυτή την προσπάθεια, η οποία προβάλλει το ρεμπέτικο τραγούδι και ξεκίνησε  το 2009 στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο της Σκύρου «Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς».

(ΓΜ) Η προσπάθεια η οποία ξεκίνησε πριν δέκα περίπου χρόνια είχε σαν σκοπό να μεταδώσει σε νέους ανθρώπους την αγάπη που έχουμε για το ρεμπέτικο τραγούδι και να δείξει ότι το τραγούδι  βοηθάει να έρθουμε κοντά και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας.

Το ρεμπέτικο τραγούδι μας οδηγεί στην ομορφιά της επικοινωνίας, της φιλίας, της ζεστασιάς και είναι ανάγκη  σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να δείξουμε ότι μόνο μέσα από την ανθρώπινη επικοινωνία μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μας αλλά και να χαρούμε, να παίξουμε, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να διασκεδάσουμε.

Το πανέμορφο νησί της Σκύρου και ο μαγευτικός χώρος του Μουσείου συμβάλλουν μαζί με τις αξεπέραστες ρεμπέτικες πενιές ώστε κάθε καλοκαίρι να είναι και μια γλυκιά ανάμνηση που μας συντροφεύει στις δυσκολίες του χειμώνα.

(ΣΓ)  Έτσι και εφέτος το ρεμπέτικο μας καλεί  στη Σκύρο για το 10ο   σεμινάριο-συνάντηση   από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου 2018. Αρωγοί στην προσπάθεια μας αυτή-όπως πάντα- το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς και το ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου είναι έτοιμα να μας καλοδεχτούν στους φιλόξενους χώρους τους και να αρμενίσουμε όλοι μαζί στο όμορφο ταξίδι της λαϊκής μας μουσικής. Ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες  για το λαό μας, το ρεμπέτικο τραγούδι  σαν συνεκτικό στοιχείο  του λαϊκού μας πολιτισμού είναι μια «όαση» η οποία τροφοδοτεί με πολιτιστικές αξίες τη ζωή μας, διαχρονικά  δουλεμένες μέσα  στην κοινωνία. Η ομαδική μας προσπάθεια βασίζεται στην αγάπη μας για την αστική λαϊκή μας μουσική  παράδοση, η οποία μας οπλίζει με κέφι, μεράκι και δύναμη για να ξεπερνάμε πολλές δυσκολίες που  παρουσιάζονται.

-Τι θα γίνει στη εκδήλωση το Σάββατο 17 Μαρτίου στην Αθήνα;

(ΓΜ) Αποφασίσαμε  να γιορτάσουμε με τους φορείς που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια σε μια ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στις 20:00 στον χώρο “UNDERFLOW” RECORD STORE AND ART GALLERY (Καλλιρόης 39, απέναντι ακριβώς από την στάση του Μετρό Συγγρού-Φιξ τηλ: 211-403 9926). Στην συνάντηση αυτή, θα μιλήσουμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις και φυσικά θα παίξουμε ρεμπέτικα, δηλαδή τη μουσική που αγαπάμε. Επίσης στον ίδιο χώρο θα γίνει μία μικρή παρουσίαση με εκθέματα από το αρχείο του Κωνσταντίνου Φαλτάιτς σχετικά με το ρεμπέτικο. Την παρουσίαση θα επιμεληθεί η εγγονή του, δημοσιογράφος Άννα Φαλτάιτς.


(ΣΓ)  Στη εκδήλωση μας είναι όλοι καλεσμένοι: Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, φίλοι/ες που αγαπούν το ρεμπέτικο και όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τις μουσικές συναντήσεις μας, αλλά και γενικότερα για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στη Σκύρο με την συμβολή του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς και του ΠΕ.Α.Π του Δήμου Σκύρου.

Θα αναφερθείτε στις 17 Μαρτίου στο πρόσφατο γεγονός της εγγραφής του Ρεμπέτικου στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO;

(ΣΓ) Βέβαια. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αρμόδια διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO ενέκρινε την εγγραφή του Ρεμπέτικου στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, μετά από εξέταση του υποβληθέντος φακέλου υποψηφιότητας.  Η ομάδα μας, μαζί με άλλους συντελεστές, συνέβαλε στη προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και συγκεκριμένα της αρμόδιας Διεύθυνσης με επικεφαλής την Προϊσταμένη κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου και των συνεργατών της, να διαμορφώσει και να υποβάλει έναν άρτιο φάκελο υποψηφιότητας για το ρεμπέτικο.
(ΓΜ) Η αναγνώριση από την UNESCO πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει να γίνει γνωστό διεθνώς το ρεμπέτικο σαν ένα βιωματικό πλούσιο μουσικό ρεύμα αναδεικνύοντας και τις  απλές ενορχηστρώσεις των πρώτων ηχογραφήσεων του,  την βασική ρεμπέτική ορχήστρα και τους επώνυμους και ανώνυμους συντελεστές του, χωρίς μιμητισμούς και συμφωνικές ορχήστρες μακράν από το πνεύμα και την ουσία του ρεμπέτικου.

 Σπύρο  θα είσαι ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων του 10ου σεμιναρίου

(ΣΓ) Όπως κάθε χρόνο θα είμαι ο υπεύθυνος των μουσικών μαθημάτων. Ξέρετε, πιστεύω ότι όλα τα χρόνια της απασχόλησης μου ως μάχιμος λαϊκός μουσικός απέκτησα μια σημαντική εμπειρία ως μέλος σε μεγάλες και μικρές ορχήστρες, σε δισκογραφικές και μουσικές συνεργασίες με πολλούς και αξιόλογους συναδέλφους, αλλά και από ένα μεγάλο αριθμό συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή την μουσική εμπειρία θέλω να την μεταφέρω μέσα από τη διδασκαλία σε ενδιαφερόμενους κάθε ηλικίας, οι οποίοι έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη, κατά κύριο λόγο, για το ρεμπέτικο.

Που θα πραγματοποιηθεί το 10ο Σεμινάριο-συνάντηση;

(ΓΜ) Όπως κάθε χρόνο στους φιλόξενους χώρους του  «Εθνολογικού και Λαογραφικού μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς» στη Σκύρο, στις γραφικές ταβέρνες του νησιού, και στα όμορφα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού της χώρας. Επίσης, θα αξιοποιήσουμε  τους χώρους και την τεχνική υποστήριξη που μας παρέχει, όπως κάθε χρόνο ο Δήμος Σκύρου, για τις ανοιχτές στο κοινό εκδηλώσεις μας.

(ΣΓ) Να σημειώσουμε  ότι το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018 θα έχουμε την καθιερωμένη λαϊκή μας συναυλία στο Θέατρο του «Μουσείου Φαλτάϊτς» με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

(ΓΜ) …με τον Σπύρο Γκούμα βασικό σολίστα του τρίχορδου μπουζουκιού στην εκδήλωση…

Θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις και τι θα  περιλαμβάνουν;

(ΓΜ) Βέβαια θα υπάρξουν και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, προβολές video, έκθεση φωτογραφίας  και καθημερινή διασκέδαση με τα οργανάκια μας στις γραφικές ταβέρνες του νησιού «συν γυναιξί και τέκνοις» και στα γραφικά δρομάκια της χώρας. Φέτος θα υπάρχει και παρουσίαση για τον χορό στα 9/8, η οποία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.   Όλος ο κόσμος θα μπορεί να παραβρεθεί και να διασκεδάσει.

Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό;

(ΣΓ) Υπάρχει συμμετοχή από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία, Βέλγιο, Ισραήλ, Ολλανδία, Γαλλία  κ.λπ. Αυτή είναι μια σοβαρή ένδειξη της απήχησης της λαϊκής μας  μουσικής στο εξωτερικό που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μας χαροποιεί όμως ιδιαίτερα το γεγονός της συμμετοχής των νέων στην προσπάθειά μας.

–Ποια είναι η στάση της τοπικής κοινωνίας;

(ΓΜ) Η τοπική κοινωνία καθώς και φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η Ναυτική Εταιρεία Σκύρου κλπ στηρίζουν με θετικό τρόπο την προσπάθειά μας.  Σημαντική συμβολή στη διοργάνωση έχουν τα μέλη του μουσικού σχήματος «οι Παραπεταμένοι» Γιώργος Χαρατσής, Φωτεινή Καράμπαμπα, Σοφία Κονταράτου και  Δημήτρης Γκούμας,    οι φίλοι Ρίκα και Θανάσης Βλάχος και Λία Κωνσταντάτου, ο φίλος μουσικός και ερευνητής της λαϊκής μουσικής Νίκος Πολίτης κ.α

–Που μπορούμε να βρούμε  περισσότερες πληροφορίες για αυτή την Ρεμπέτικη συνάντηση στη Σκύρο ;

(ΣΓ)   Στις ιστοσελίδες  (Ελληνικά και Αγγλικά) www.rebetikoseminar.com

www.spirosgoumas.gr   www.parapetamenoi.gr rebetiko seminar (face book)

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here