Γιώργος Κωνσταντινίδης: Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο!

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ένας κλέφτης έχει βάλει στο μάτι τη γειτονιά μας. Όπου «χτυπάει», αφήνει τα… διαπιστευτήριά του.
Ένα μαρούλι! Ο κλέφτης με τα μαρούλια, έτσι τον λένε όλοι, ας δοκιμάσει να έρθει στο σπίτι μας.
Θα είμαι απόλυτα έτοιμος!

Μιλάμε με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη συγγραφέα.

Πως προέκυψε η σειρά βιβλίων « Ένα μυστήριο για τον Μπούφο», εκδόσεις Μίνωας;

Τα μικρά παιδιά κατακλύζονται από ξενόφερτες σειρές βιβλίων.  Η πρώτη τους κουβέντα είναι: Μα συμβαίνουν στην Ελλάδα αυτά που γράφει το βιβλίο; Η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνουν, γιατί όσο και αν συμμετέχουμε στην παγκοσμιοποίηση, υπάρχουν παράμετροι που μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους λαούς.  Τέτοιοι είναι ο ελληνικός ήλιος, η οικογένεια, η παρέα κ.α.  Συνεπώς, δεν μπορεί ένα παιδικό βιβλίο που περιγράφει την σημερινή ζωή στην Αμερική να αντιπροσωπεύει εκατό τοις εκατό έναν αναγνώστη στην Ελλάδα. Έτσι γεννήθηκε η νέα σειρά «Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο». Η Ελλάδα του σήμερα ήταν η έμπνευση για αυτή τη σειρά μυθοπλασίας, της οποίας τα μυστήρια είναι παρμένα από το αστυνομικό δελτίο της ΕΛ.ΑΣ.   Ο «Μπούφος» είναι  ένα αγόρι μαθητής της Δ’ Δημοτικού, που νομίζει πως είναι μεγάλος ντεντέκτιβ. Το περίεργο είναι πως ο ήρωας μας, αν και άσχετος, καταφέρνει και λύνει τα μυστήρια για να γίνει ο καλυτεροχειρότερος ντεντέκτιβ του κόσμου!

Τι στοιχεία συνδυάζουν τα βιβλία της σειράς και σε τι βοηθούν τα παιδιά;

Για εμένα, ένα βιβλίο πρέπει να κάνει τον αναγνώστη να μην θέλει να το αφήσει από τα χέρια του! Με την βοήθεια του συνδημιουργού, και όχι απλώς εικονογράφου Σωτήρη Μητρούση, τα κείμενά μου έχουν δεθεί με τις εικόνες  με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορείς να αποδεσμεύσεις την εικονογράφηση από το κείμενο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί – αναγνώστης  μπορεί σε δυο ημέρες να διαβάσει το βιβλίο ακούραστα. Να γελάσει, να σκεφτεί και να διασκεδάσει. Να βρει έναν τρόπο σκέψης που να οδηγεί κάπου, ακόμα και στο λάθος. Να δίνει χώρο στην άποψη και την ιδέα του φίλου του και να συνεργάζεται μαζί του. Μα περισσότερο από όλα να γνωρίσει μια νέα παρέα. Τις σελίδες ενός βιβλίου! Αυτό είναι μια αρχή για να φτάσει κάποιος στην φιλαναγνωσία. Άλλωστε αυτό θέλουμε όλοι οι συγγραφείς, παίρνοντας αφορμή από τα κείμενά μας, τα παιδιά να αναζητήσουν τον εαυτό τους μέσα στα βιβλία.

Ένας βιολονίστας πως άφησε το βιολί κι έπιασε τα μυστήρια;

Πρώτα απ’ όλα δεν άφησα το βιολί! Έναν φίλο δεν τον αφήνεις. Για εμένα, το βιολί και η μουσική είναι οι μακροβιότεροι και καλύτεροι φίλοι μου. Από 7 ετών ασχολούμαι με την μουσική και από μωρό την απολαμβάνω . Άρα, δεν θα μπορούσα να την αποχωριστώ. Όμως και η μουσική είναι ένα μυστήριο. Μια… «συνομωσία» ανάμεσα στον συνθέτη, τους μουσικούς και τον μαέστρο. Μια «κλοπή», όμορφων στιγμών από την φαντασία και το ταλέντο ενός δημιουργού! Τελικά δεν απέχουν τόσο το μυστήριο και η μουσική…

Θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία στη σειρά «Ένα μυστήριο για τον… Μπούφο»;

Είναι προγραμματισμένα και σχεδόν έτοιμα άλλα δυο βιβλία, ώστε να βγουν πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και άλλο ένα μέχρι το τέλος του έτους. Η πρόθεση του εικονογράφου και η δική μου είναι να λύσει ο Μπούφος μας όσα περισσότερα μυστήρια γίνεται. Γιατί έτσι θα αποδείξει πως όσο και με λάθος τρόπο να προσπαθείς, πρέπει να συνεχίσεις να το κάνεις. Η επιμονή φέρνει πάντα αποτέλεσμα.

Σας ευχαριστώ. Γιώργος Κωνσταντινίδης

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here