Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης: «Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων. Το μυστικό καταφύγιο»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο κόσμος της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων βρίσκεται δίπλα μας. Κατοικείται από συνηθισμένα παιδιά με ασυνήθιστες ιδιότητες. Παιδιά που θα κάνουν φίλους, θα ζήσουν επικίνδυνες και αστείες περιπέτειες, θα γνωρίσουν αλλόκοτους δασκάλους και καθηγητές, θα αποδεχτούν τη μοναδικότητά τους. Περίπου ό,τι θα συνέβαινε και σ’ ένα κανονικό σχολείο, δηλαδή. Το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Το Μυστικό Καταφύγιο» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη, με εξώφυλλο και εικαστική επιμέλεια από τη Μυρτώ Δεληβοριά.

-Αλλόκοτα πλάσματα. Ζουν ανάμεσά μας;

Ζουν ανάμεσά μας αλλά και μέσα μας. Γιατί όλοι έχουμε κάποιες πλευρές του εαυτού μας που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράξενες, ασυνήθιστες ή αλλόκοτες. Έχουμε επίσης παραμελημένες ανάγκες και βαθιές επιθυμίες τις οποίες κρύβουμε κάτω από στρώσεις κομφορμισμού. Σκέψεις που μας βαραίνουν και μας δυσκολεύουν την ζωή, αλλά και κρυφές ικανότητες που, όταν βγαίνουν στην επιφάνεια, εκπλήσσουν και εμάς τους ίδιους. Άρα, κατά κάποιον τρόπο όλοι θα μπορούσαμε να γίνουμε μέλη της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων.

-Οι ήρωες του σειράς…

Είναι παιδιά τα οποία έχουν μια ασυνήθιστη ιδιότητα, μια αλλόκοτη ικανότητα ή μια παράξενη δύναμη. Δεν είναι υπερήρωες με την στενή έννοια του όρου. Δεν μοιάζουν δηλαδή και πάρα πολύ με αυτούς που συναντάμε στην παράδοση των κόμικς και των σχετικών ταινιών. Άλλωστε, οι ικανότητες αυτές συχνά τους δημιουργούν προβλήματα αντί για να τους δίνουν λύσεις. Τα περισσότερα είναι παιδιά περιθωριοποιημένα. Παιδιά που ζητούν απεγνωσμένα μια ευκαιρία να ξεφύγουν και να ζήσουν τα όνειρά τους. Ή απλώς να ζήσουν φυσιολογικά. Θα συναντηθούν λοιπόν στο Μυστικό Καταφύγιο και εκεί θα δημιουργήσουν σχέσεις και φιλίες, θα αποδεχτούν τους εαυτούς τους, θα γνωρίσουν την μέθη της πρώτης αγάπης, θα μπλέξουν σε μεγάλες και μικρές περιπέτειες…

 -Μάρκο Χάλοραν και Αλίλα Όμπι.

Είναι οι δύο βασικοί ήρωες στο «Μυστικό Καταφύγιο». Ο Μάρκο έχει στην πλάτη του κάτι ενοχλητικό. Ένα πτερύγιο καρχαρία το οποίο του προκαλεί πόνο καθώς είναι αναγκασμένος να το δένει και να το διπλώνει στο πλάι για να το κρύβει κάτω από τα ρούχα του. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της ζωής του. Το σέρνει πάνω του σαν σταυρό μαρτυρίου. Όταν όμως αποδεχτεί τη διπλή φύση του όλα θα αλλάξουν. Η Αλίλα, πάλι, έχει βιώσει ορισμένες τραγικές καταστάσεις και έχει μέσα της πολλή θλίψη. Τόσο πολλή, ώστε όταν κλαίει τα πάντα γύρω της τρέμουν σαν να γίνεται σεισμός λίγων ρίχτερ. Και, για κακή τύχη των γειτόνων της, κλαίει συχνά. Κατά κάποιον τρόπο είναι εθισμένη στην θλίψη της, αντλεί δύναμη από αυτήν. Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη της ζωής και η Αλίλα ευτυχώς θα τη γνωρίσει.

-Περιπέτεια, αγωνία και χιούμορ;

Είναι μερικά από τα συστατικά της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων. Ειδικά σε ό,τι αφορά το τελευταίο –το χιούμορ- πρέπει να πω ότι με συγκινεί ιδιαίτερα η διαβρωτική και ανατρεπτική δύναμη του. Το αποζητώ τόσο σαν αναγνώστης όσο και σαν συγγραφέας.

-Ποιοι θα διαβάσουν το Μυστικό Καταφύγιο;

Τα βιβλία της σειράς μπορούν να διαβαστούν άνετα από αναγνώστες που έχουν κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής τους. Ίσως και από λίγο μικρότερους. Νομίζω όμως πως ο «ιδανικός αναγνώστης», αυτός που βρισκόταν στο πίσω μέρους του μυαλού μου όταν έγραφα, είναι ένα παιδί των πρώτων τάξεων γυμνασίου.  Όσο για τους ενήλικες, αυτοί μπορούν να δοκιμάσουν ελεύθερα. Θέλω να πιστεύω πως θα βρουν και εκείνοι πράγματα που θα τους συγκινήσουν και θα τους δημιουργήσουν την ανάγκη για μια συνομιλία με τον παιδικό εαυτό τους.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here