Γιώργος Γουδέβενος: Οσφυαλγία λόγω βαριάς σχολικής τσάντας

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Η βαριά φορτωμένη σχολική τσάντα  είναι ο βασικός λόγος για τη σχολική οσφυαλγία που  εμφανίζεται στα παιδιά από την ηλικία των έντεκα ετών έως την ώριμη εφηβεία . Ο Γιώργος Γουδέβενος, Διδάκτωρ ορθοπαθητικής και επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου Κρήτης.   Τα παιδιά αναγκάζονται να κουβαλούν ασήκωτες σάκες, ειδικότερα στις χώρες που δεν υπάρχει πλήρες ηλεκτρονικό σχολείο, ενώ  το βάρος της  τσάντας δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού.

-Οι διεθνείς στατιστικές;

Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “Spine Journal” το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχει κουβαλήσει υπέρβαρη τσάντα.  Η πάθηση είναι σπάνια σε ηλικίες κάτω των 7 ετών αλλά μετά τα 10 έτη του παιδιού, αρχίζει μία σταδιακή αύξηση. Στην ηλικία των 11 ετών τα ποσοστά είναι μόλις 12% ενώ μεταξύ 13-15 ετών ξεπερνούν το 30% και μπορεί να αγγίξουν ακόμα και το 40% . Μετά τα 15-16 έτη του παιδιού και ανεβαίνοντας στην εφηβεία, τα ποσοστά μπορεί να φτάσουν και το 70%. Στην ώριμη εφηβική ηλικία 17 προς 18 είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό, γιατί τότε πλέον το φορτίο αυξάνεται καθώς είναι πολλές οι ώρες και τα φροντιστήρια.

Ένας σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην υγεία των παιδιών που είναι το μέγεθος του θρανίου που δεν αλλάζει, σύμφωνα με τη μυοσκελετική ανάπτυξη των μαθητών.

-Τι πρέπει να γίνει;

Η ιδανική τσάντα είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάρος στην πλάτη και αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και επί πόση ώρα κουβαλάει την τσάντα το παιδί. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύει με μία υπέρβαρη για το μέγεθος του τσάντα, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση.

-Ηλεκτρονικό αρχείο των μαθημάτων;

Πρέπει να χωριστεί η σχολική ύλη σε τρίμηνα ή τετράμηνα, κάτι το οποίο πάει να γίνει, έτσι ώστε το παιδί να κουβαλάει λιγότερα βιβλία. Πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια με την πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή των μαθημάτων δεν θα χρειάζεται καν αυτό. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι η παιδική οσφυαλγία στη Νότια Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στο Βορά, κυρίως ελλείψει πλήρους ηλεκτρονικού σχολείου.

-Θα πρέπει να προσαρμόζεται το θρανίο στη μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών;

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, καθότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την οσφυαλγία, είναι το μέγεθος του θρανίου που παραμένει το ίδιο από την πρώτη έως την έκτη δημοτικού και από την πρώτη γυμνασίου έως την τρίτη λυκείου, όταν η αύξηση του σκελετού του παιδιού είναι ραγδαία.

-Προληπτικά τι κάνουμε;

-Προτιμήστε τσάντα τύπου σακίδιο και φορέστε το στην πλάτη, για να εξισορροπείται το βάρος. Μην το κρεμάτε από τον έναν ώμο.
-Κάντε πολλές μικρές στάσεις όταν το κουβαλάτε.
-Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε. Να γυμνάζεστε, αλλά όχι υπερβολικά. Η υπερβολική άσκηση δεν κάνει καλό και ιδιαίτερα τα βάρη σε αυτές τις ηλικίες. Επίσης μην ξεχνάτε ποτέ ότι ό,τι συμβαίνει μένει σαν αποτύπωμα μνήμης. Εφόσον όμως το λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι αντιμετωπίσιμο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here