Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κλεισμένοι για 20 ώρες χωρίς τροφή και νερό οι 1000 πρόσφυγες στη Κω

Δραματικές συνθήκες και μεγάλη ένταση μέσα στο δημοτικό γήπεδο «Ανταγόρας» της Κω, όπου από χθες το απόγευμα παραμένουν κλεισμένοι περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες «χωρίς νερό και τρόφιμα». Την διαπίστωση αυτή έκαναν οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η ομάδα των οποίων βρίσκεται μέσα στο χώρο του γηπέδου.

» Οι διαδικασίες προχωρούν πολύ αργά, γιατί το προσωπικό που κάνει τις καταγραφές είναι περιορισμένο. Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχει μεγάλη ένταση. Απαιτείται να βρεθεί άμεσα κατάλληλος χώρος υποδοχής», λένε  εθελοντές της ομάδας.

Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία διαπιστώνουν την αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων στα Δωδεκάνησα, καθώς και έλλειψη πρόθεσης από τις τοπικές αρχές να βελτιώσουν τις συνθήκες διαμονής των ανθρώπων στο νησί για να μην αποτελέσει αυτό «παράγοντα έλξης». Οι εθελοντές της διεθνούς οργάνωσης βρίσκονται στην Κω από τον Μάρτιο του 2015, παρέχοντας ιατρική φροντίδα και είδη πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, «η κατάσταση που επικρατεί στην Κω τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις καθώς περισσότεροι από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν στο νησί κατά τη διάρκεια του Ιουλίου».

Στη διάρκεια όμως των τελευταίων δύο ημερών, το πρόβλημα έχει κλιμακωθεί, καθώς όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, «η αστυνομία έχει διεξάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους, κατευθύνοντάς τους στο δημοτικό γήπεδο Ανταγόρας, στο οποίο υπάρχουν ελάχιστες τουαλέτες, ελάχιστο νερό και δεν γίνεται καμία παροχή τροφίμων. Η πρωτοβουλία αυτή των τοπικών αρχών διεξήχθη χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας μιας οποιαδήποτε υποδομής για την υποδοχή των προσφύγων στον χώρο του γηπέδου».
Οι συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων αυτών ανθρώπων, έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά προβληματικές στο νησί, εξαιτίας της απουσίας κατάλληλων εγκαταστάσεων υποδοχής. «Οι περισσότεροι έχουν στήσει σκηνές σε πάρκα και πλατείες στην πόλη της Κω, ή κοιμούνται γύρω από το αστυνομικό τμήμα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Από τον Απρίλιο δεν παρέχεται φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη υποδομή υποδοχής, και παρά την διαθεσιμότητα χώρων, η μόνη λύση που έχει βρεθεί μέχρι τώρα είναι να μεταφέρονται από το ένα μέρος στο άλλο» περιγράφεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών κακομεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων σε δημόσιους χώρους, «όπως για παράδειγμα της απαγόρευσής τους από προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας να χρησιμοποιούν τα παγκάκια σε πάρκα στο κέντρο της πόλης».
Ως προς την τεταμένη κατάσταση που επικράτησε χθες, Τρίτη, στο νησί, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «μαύρη ημέρα για την Κω», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιγράφουν: «Περίπου 2.000 άτομα βρίσκονταν στο γήπεδο, μεταξύ των οποίων και πολλές οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, κάνοντας ουρές κάτω από τον δυνατό ήλιο, περιμένοντας να δώσουν το όνομά τους στην αστυνομία, με την ελπίδα να πάρουν τα χαρτιά τους. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία, αδυνατώντας να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων, κατέφυγε στη χρήση πυροσβεστήρων».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που διαμένουν στο ξενοδοχείο «Κάπτεν Ηλίας», ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που δεν διαθέτει καν ηλεκτρικό ρεύμα, «όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο, κατά μέσο όρο για 10 με 15 μέρες ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους από την ελληνική αστυνομία και να λάβουν το έγγραφο που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί – οι περισσότεροι χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τη διαδικασία». Η ομάδα της διεθνούς οργάνωσης προσφέρει επίσης ιατρική φροντίδα και μοιράζει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που διαμένουν στα πάρκα και στους δημόσιους χώρους του νησιού.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here