Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ, αλλά οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν

(ΦΩΤΟ αρχείου από το νοσοκομείο στην Κουντούζ)
Εννέα εργαζόμενοι για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) σκοτώθηκαν και άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους και 19 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης,  κατά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους ότι οι βομβαρδισμοί , που είχαν ως στόχο το νοσοκομείο της οργάνωσης στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν επί 30 λεπτά παρ’ όλο που αμερικανοί και αφγανοί αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί.  Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι εξαιτίας αυτής θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί «παράπλευρες απώλειες» σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή.
«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς και μέλη προσωπικού που αγνοούνται. Οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς σχηματίζουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τις συνέπειες αυτού του φρικτού βομβαρδισμού» σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι είχαν ενημερώσει το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό στρατό για τις συντεταγμένες του νοσοκομείου.

«Η MSF καταδικάζει με τους πλέον δυνατούς όρους τον φρικτό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της στην Κουντούζ που ήταν γεμάτο από προσωπικό και ασθενής. Η MSF επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι όλες οι πλευρές στη διαμάχη, ανάμεσά τους και η Καμπούλ και η Ουάσινγκτον, είχαν ενημερωθεί για την ακριβή τοποθεσία (συντεταγμένες GPS) των εγκαταστάσεων της MSF» αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και πιο πρόσφατα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η οργάνωση τονίζει ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συνέβη.

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού

Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι μία αεροπορική επιδρομή «μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η κλινική επλήγη αρκετές φορές «στη διάρκεια συνεχούς βομβαρδισμού» και ότι φέρει σοβαρές ζημιές. Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στις 02:10 τα ξημερώματα (τοπική ώρα).

Ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 02:15, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν «άτομα που απειλούσαν τη δύναμη. Η επίθεση μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

Ο ίδιος τόνισε ότι το περιστατικό ερευνάται.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την επίθεση, τον θάνατο προσωπικού και ασθενών και το βαρύ πλήγμα που προκάλεσε η επίθεση στο σύστημα υγείας στην Κουντούζ» τόνισε.

Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από την Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στην συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της.

Ήταν η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην περιοχή που μπορούσε να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Στην Κουντούζ σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τις τελευταίες να καταφέρνουν εν τέλει να ανακαταλάβουν μέρος της πόλης την περασμένη Πέμπτη.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here