Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΡΔΑΒΑΝΗ
Γιατροί που εργάζονται χωρίς ωράριο -πολύ πριν εξαγγελθεί η επταήμερη εργασία.
Γιατροί που εφημερεύουν χωρίς το επιβαλλόμενο ρεπό -αλλιώς το πρόγραμμα δε βγαίνει.
Γιατροί που χρησιμοποιούν αγόγγυστα το κινητό τους ακόμα και για ενδοεπικοινωνία -αλλιώς οι άρρωστοι μένουν ξεκρέμαστοι.
Γιατροί που συμπληρώνουν το βράδι ή και τη νύχτα τα ΣΗΠ και τα ΚΕΝ -αλλιώς μένουν έκθετοι μπροστά στον κατήγορο δείκτη της Διοίκησης.
Γιατροί που όταν πέφτει το βράδι αντικαθιστούν τη βόλτα ή τον έρωτα με βιβλιογραφική ενημέρωση -πώς αλλιώς ο ασθενής θα πάρει ό,τι πιο προωθημένο;
Γιατροί που αγγίζουν τον άρρωστο χωρίς γάντια -πώς αλλιώς να του πεις «είμαι εδώ και δε σε σιχαίνομαι;»
Γιατροί που η εγγύτερη απόσταση από τον άρρωστο είναι η πρωινή αναφορά μέσω του υπολογιστή -και δίκιο έχω, σου απαντούν, προπαντός η πρόληψη της διασποράς ανθεκτικών μικροβίων.
Γιατροί που αλλάζουν δύο συγκοινωνίες για να φτάσουν στο νοσοκομείο και άλλοι με πεντάμετρα σεντάν -και όχι, δεν έχει να κάνει με το ήθος τους, απλώς με το σημείο εκκίνησης.
Γιατροί σε πολυτελείς κατοικίες και άλλοι σε τριαράκια -και είναι ένα μέτρο σύγκρισης και τίποτε παραπάνω.
Γιατροί με την αδιάντροπη παλάμη διαρκώς ανάσκελα και άλλοι αμήχανοι έως και οργισμένοι στις απόπειρες εξασφάλισης «ενδιαφέροντος».
Γιατροί μεσήλικοι σε κάθε βαθμίδα -γεννημένοι συνταξιούχοι ή κατάκοποι από πορείες χωρίς ανάπαυλες.
Γιατροί που γεννιούνται γέροι -κανένας γιατρός δεν είναι ή δεν υπήρξε πραγματικά νέος.
Γιατροί χωρίς ανάδειξη αξίας, χωρίς αξιολόγηση -συνωστισμένοι στο ίδιο τσουβάλι, κάθε ποιότητας γιατροί.
Γιατροί ετερόκλητοι, πολύμορφοι, πολύχρωμοι ή συνήθως γκρι· ένα υποσύνολο του μεγάλου Συνόλου χωρίς κανένα θετικό ή αρνητικό παράσημο· άνθρωποι κοινοί. Συνωστίζονται εκόντες άκοντες σε κτίρια κακοφωτισμένα και πληκτικά, εκπληρώνοντας ή μη ανταποκρινόμενοι σε καθήκοντα που κάποτε συνοψίστηκαν σε κάποιο κείμενο κάποιου Ιπποκράτη πριν δυόμιση χιλιετίες, και έκτοτε δε χρησιμεύουν παρά ως πρόσχημα ποδοπάτησης.
Γιατροί άοπλοι συνειδητά ή πάνοπλοι ασυνείδητα.
Απέναντί τους παρατάσσεται ένα Κράτος-τρακαδόρος, σε κάθε επίπεδο· μια ανομοιογενής αλλά συμπαγής παράταξη που παράγει Εξουσία στις πλάτες παραγωγών και χρηστών προϊόντων υγείας.
Κράτος, όχι Πολιτεία.
Καληνύχτα.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here