Γιατί τρώμε μπακαλιάρο

Την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων οι Έλληνες συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Πώς καθερώθηκε;

Οι θρησκευτικοί λόγοι

Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής (Μεγάλης Τεσσαρακοστής). η οποια καθιερώθηκε γύρω στο 350 μ.Χ. σε ένδειξη πένθους και προετοιμασίας για τα μαρτύρια του Ιησου Χριστού, η Εκκλησία επιτρέπει μόνον δύο εξαιρέσεις και θεωρεί ότι οι πιστοί μπορούν κατ εξαίρεση να φάνε ψάρι δυο γιορτινές μέρες που παρεμβάλλονται μέχρι το Πάσχα. Αυτες οι γιορτινες μέρες είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Κυριακή των Βαΐων. Επειδη είναι χαρμόσυνες μέρες, οι Χριστιανοί μπορουν να φάνε ψάρι και λάδι αλλά να πιουν και κρασί.

 

Οι οικονομικοί  λόγοι

Με εξαιρεση τα νησιά και τα παράλια, οι Έλληνες δεν είχαν την πολυτέλεια να τρώνε συχνά ψάρι οπότε όταν εμφανισθηκε γύρω στο 1400 ο μπακαλιάρος, τον πάστωναν για να τον έχουν -τότε δεν υπήρχαν και ψυγεία βέβαια, οπότε η συντήρηση με το αλάτι ήταν ο μόνος τρόπος να έχουν στο τραπέζι τους ψάρι κάπως συχνά. Σύμφωνα με μια θεωρία, τον παστό μπακαλιάρο τον πρωτοκαθέρωσαν οι Βίκινγκς, που και για εκεινους ήταν βασικη τροφή στα μακρινά ταξίδια τους. Πιθανον και να τον καθιερωσαν οι Βάσκοι και οι Προτογάλοι. ΟΙ Βάσκοι τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», επειδή ακριβώς μπορούσαν να τον συντηρούν με το αλάτι και έτσι να τον μεταφέρουν σε ορεινές περιοχές μακριά από την θάλασσα, που  οι κάτοικοί τους δεν είχαν την πολυτέλεια να τρώνε συχνά ψάρι.

Οι Πορτογάλοι, επειδή ακριβώς ο μπακαλιάρος μπορεί να συντηρηθεί επι μήνες, τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι (οπως αναφέρουμε και ανωτέρω) «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί έχουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου», οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και γενικά θεωρείται ψάρι της κουζίνας των φτωχών.

Ουσιαστικά εκείνοι πάντως που εισήγαγαν τον βακαλάο στην Ελλάδα, ήταν οι Αγγλοι, που διέθεταν μεγάλες ποσότητες βακαλάου αλλά δεν είχαν σταφίδες -τις έπαιρναν από εμάς, ανταλλάσσοντές τες με μπακαλιάρους.

Για τη μυρωδιά της σκορδαλιάς

Όταν θέλετε να μη μυρίζετε σκόρδο, μεταξύ των λύσεων είναι και οι εξής:

  • Μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό (γιατί η μυρωδιά δεν προέρχεται μόνον από το στόμα, αλλά και απο το στομάχι)
  • Ένα καρφάκι γαρύφαλλο σαν τσίχλα, που θα κρατήσετε στο στόμα σας για αρκετή ώρα

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here