Γιατί ο Πούτιν δεν παίζει το «παιγνίδι” της Αγκυρας- Οι σχέσεις ‘στοργής’ Ερντογάν-τζιχαντιστών στη Συρία

Toυ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Παρά την έντονη, σχεδόν πολεμική ρητορική των τελευταίων ημερών, με αφορμή την συνειδητή πολιτική απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, τα πράγματα δεν φαίνεται να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Η Ρωσία του Πούτιν, καταδικάζει την ενέργεια, λαμβάνει οικονομικά κυρίως αντίμετρα, ενισχύει την αντιαεροπρική της άμυνα στη Συρία, αλλά με τίποτα δεν είναι διατεθειμένη να παίξει το παιγνίδι που επιθυμεί η Αγκυρα. Και κυρίως με τους όρους και τις προυποθέσεις που επιχειρεί να το θέσει η Τουρκία.

Θα πρέπει να υποτιμά κανείς πολύ την πολιτική νοημοσύνη του Βλ. Πούτιν και των Ρώσων ηγετών, για να θεωρεί ότι με μια εχθρική, πολεμική ενέργεια όπως αυτή, με την  αδικαιολόγητη στρατιωτικά κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα μπορούσε να αλλάξει η ροή των γεγονότων και να ανατραπεί η δρομολογημένη μεγάλη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του ISIS και όχι μόνο, στην οποία η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει σημαντικό ρόλο.

Δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία, ότι η τουρκική πράξη πολέμου προς την Ρωσία, αποσκοπούσε στη πρόκληση πολεμικής έντασης στη  περιοχή, η οποία επί της ουσίας είχε σκοπό να ματαιώσει τη διαφαινόμενη συγκρότηση της συμμαχία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών ομάδων που δρουν περιφερειακά στη Συρία.

Οι επικοινωνίας Λαβρόφ με Κέρι και Μογκερίνι από την ΕΕ, δείχνει ότι η συμμαχία αυτή, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, θα προχωρήσει και η τεχνητή ένταση θα εκτονωθεί.

H στρατηγική της Τουρκίας και η αποτυχημένη προβοκάτσια με το ρωσικό αεροπλάνο

Ο  νέος «Σουλτάνος” της Αγκυρας  θεωρεί την Συρία, προνομιακό του χώρο. Βρισκόμενη στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας και με αρκετά υπολογίσιμο, πληθυσμιακά αλλά και στρατιωτικά, πληθυσμό Κούρδων μαχητών, η κοσμική Συρία του καθεστώτος Άσαντ, έμπαινε πάντα στο μάτι του πολιτικού Ισλάμ, που εξέφρασε με αμείωτο δυναμισμό τα τελευταία 13 χρόνια, το κόμμα του Ερντογάν.

Η «Αραβική άνοιξη” και η εξέγερση των αραβικών λαών απέναντι σε αυταρχικά αραβικά καθεστώτα αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για δράση και παρέμβαση. Η κυβέρνηση Ερντογάν, πριν εκείνος  γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με τις  τουρκικές μυστικές υπηρεσίες που φαίνεται ότι πλέον ελέγχει σε μεγάλο βαθμό, αξιοποίησε, χρηματοδότησε, ενίσχυσε με όπλα και πολεμοφόδια και έδωσε όποια άλλη βοήθεια της ζητήθηκε, προς τις τζιχαντιστικές εξτρεμιστικές, τρομοκρατικές ομάδες που δρουν αυτή τη στιγμή στην Συριακή ενδοχώρα, του ISIS συμπεριλαμβανομένου.

Προστασία «επένδυσης”

Είναι λογικό μετά από μια τέτοια «επένδυση”,  η τουρκική κυβέρνηση να μην ανέχεται να βλέπει να κινδυνεύει με διάλυση ότι με κόπο έφτιαξε τα τελευταία χρόνια στη Συρία.

Ενδεικτική της στάσης αυτής είναι και η  φανερή απροθυμία της Τουρκίας να προσχώρησει στη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS. Μπορεί να έδωσε  τελικά την βάση του Ιντσιρλίκ για εξορμήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών αλλά κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους «δικούς” της ανθρώπους στη Συρία. Το απέδειξε αυτό η απερίγραπτη και απαράδεκτη τουρκική  στάση της στο Κομπάνι(όταν παρεμπόδισε την αποστολή βοήθειας στους Κούρδους) αλλά και το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επικαλέσθηκε το PKK, με το οποίο είχε συμφωνήσει κατάπαυση πυρός εδώ και χρόνια, για να σπάσει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός και την ειρηνευτική διαδικασία, προκειμένου να βομβαρδίσει κυρίως δικές Κούρδων ανταρτών στα ορεινά και πολύ λιγότερο έως καθόλου, θέσεις του ΙSIS στην περιοχή.

Βλέποντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, έφεραν ξανά κοντά Αμερικανούς, Δυτικούς και Ρώσους, το καθστώς Ερντογάν αποφάσισε να αντιδράσει. Σπασμωδικά ίσως  και μη συνεκτιμώντας τις συνέπειες, έστησε μια ουσιαστικά στρατιωτική προβοκάτσια, θεωρώντας ότι η Ρωσία θα απαντήσει το ίδιο σκληρά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ΝΑΤΟ(όπως εξ αρχής επιδίωξε η Τουρκία συγκαλώντας έκτακτο συμβούλιο μονίμων αντιπροσώπων) και να παγώσει η μορφοποίηση του νέου συνασπισμού κατά του ISIS και των λοιπών τζιχαντιστικών ομάδων-παρακλαδιών της Αλ Κλάιντα, που χρηματοδοτεί και συντηρεί η Τουρκία.

Υπερτίμησε όμως το νέο ισλαμικό κατεστημένο της Αγκυρας,  τις συνέπειες της πράξης της και υποτίμησε την νέα αρχιτεκτονική που δημιουργείται  στον ευρύτερο χώρο της Μ. Ανατολής και της Συρίας πρωτευόντως με πρωτοβουλία της Γαλλίας. Η Ρωσία απάντησε με μετριοπάθεια ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμμετοχή της στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτος και ο Μπ. Ομπάμα έβαλε πάγο στα σχέδια και τις επιδιώξεις του Ερντογάν.

Oι στενές σχέσεις «στοργής” της Τουρκίας με τζιχαντιστές και ISIS

Γιατί  όμως η Τουρκία, παίζει αυτό το επικίνδυνο παιγνίδι με τη φωτιά στη Συρία; Χρηματοδοτεί και ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες ισλαμιστών; Ποιές σχέσεις έχει το ισλαμικό Κράτος;

Μια συνολική, συνοπτική απάντηση, δίνει το άρθρο του Nafeez Ahmed, στο medium.com/insurge-intelligence.

Ο Nafeez Axmed, κάνει αναφορά σε δημοσίευμα της εφημερίδας Meydan, δόθηκαν περίπου 100.000 πλαστά τουρκικά διαβατήρια στον ISIS. To Γραφείο εξωτερικών και στρατιωτικών ερευνών του Αμερικανικού Στρατού, θεωρεί υπερβολικό τον αριθμό, ωστόσο βρέθηκαν Οϊγούροι, με τουρκικά διαβατήρια σε Ταιλάνδη και Μαλαισία.  Σε  άλλο ρεπορτάζ του Sky,αναφέρεται ότι εντοπίσθηκαν στα χέρια ξένων μαχητών που περνούν στη Συρία, τουρκικά διαβατήρια με θεώρηση εξόδου από τη Τουρκία γεγονός που αποδεικνύει  ότι γνώση των τουρκικών αρχών.

Γι αυτό δεν είναι άσχετη η δήλωση του Γάλλου προέδρου Φ. Ολάντ από τις ΗΠΑ για αυστηρότερο έλεγχο στα Τουρκοσυριακά σύνορα.

Επίσης στο ίδιο άρθρο, αναφέρεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, αποκάλυψε στον Guardian, υλικό που βρέθηκε σε κρησφύγετο του ISIS μετά από επιδρομή. Σύμφωνα με το στέλεχος αυτό, «υπάρχουν  αψευδή στοιχεία για ευθείες συμφωνίες μεταξύ Τούρκων επισήμων και στελεχών του ISIS”. Ο ίδιος είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει όχι μόνο τον ISIS αλλά και άλλες εξτρεμιστικές τζιχαντιστικές ομάδες όπως η Ahrar al-Sham  και  Jabhat al-Nusra, που συνδέονται με την al-Qaeda.

Μπαινοβγαίνουν στη Τουρκία με φορτηγά 

Πριν ένα χρόνο το αμερικανικό περιοδικό Newsweek δημοσίευσε μαρτυρία ενός πρώην στελέχους επικοινωνιών του ISIS, ο ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Τουρκία επιτρέπει σε φορτηγά του ισλαμικού Κράτους από τη Ράκκα, τη πρωτεύουσα του, να περνούν τα Τουρκικά σύνορα και να επιστρέφουν για να χτυπήσουν τους Σύρους Κούρδους που μάχονται εναντίον τους στη πόλη Serekaniye, στη Βόρεια Συρία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: ¨Τα μέλη του ισλαμικού Κράτους ταξιδεύουν ελεύθερα στη Τουρκία με κονβόι φορτηγών  και σταματούν σε ασφαλή σπίτια καθ’ όλη τη διαδρομή”. Όπως συμπλήρωσε  μάλιστα, είναι αναρίθμητες οι φορές που συνέδεσε ο ίδιος,  μαχητές του ISIS με ανθρώπους στη Τουρκία”. 

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, αυθεντικά στρατιωτικά έγγραφα της Τουρκίας,που διέρρευσαν, κατέδειχναν  ότι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες «πιάστηκαν” στα Αδανα από αξιωματούχους του Τουρκικού Στρατιού, να μεταφέρουν πυραύλους, όλμους και αντιαεροπορικό υλικό με φορτηγά στην τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Συρία(εννοεί μάλλον την Αν Νούσρα). \

Το λαθρεμπόριο όπλων της ΜΙΤ με τον ISIS

Σύμφωνα με άλλους υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS που είναι υπόδικοι στη Τουρκία, η Τουρκική Υπηρεσία πληροφοριών MIT, άρχισε λαθρεμπόριο όπλων, συμπεριλαμβανομένων και Νατοικών όπλων, με τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία από το 2011. Οι μαρτυρίες διασταυρώθηκαν από Τούρκο εισαγγελέα με μαρτυρίες Τούρκων στρατιωτικών στο δικαστήριο, οι οποίοι επιβεβαίωσαν  ότι οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παραδίδουν όπλα σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία από το 2013-14.

Έγγραφα που διέρρευσαν τον Σεπτέμβριο του 2014, δείχνουν ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Bandar bin Sultan, έχει χρηματοδοτήσει την αποστολή όπλων με πλοία, στον ISIS, μέσω Τουρκίας.

Το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής  επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προμήθευσε με όπλα αξίας τουλάχιστον 1 εκ. ευρώ τους Σύρους αντάρτες εκείνη τη περίοδο, αντίθετα με τις δηλώσεις των υπευθύνων. Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονταν χειροβομβίδες, αντιαεροπορικά, πολυβόλα, πυρομαχικά και κυνηγετικές καραμπίνες. Όμως  το Ινστιτούτο, αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιες ομάδες ανταρτών έλαβαν αυτά τα όπλα.

Μόλις πριν δύο μήνες η τουρκική αστυνομία έκανε έφοδο στο δίκτυο ΜΜΕ που δημοσιοποίησε αποκαλύψεις  για το πως ο τοπικός υπεύθυνος του τελωνείου ενέκρινε την παράδοση του στρατιωτικού υλικού στον ISIS.

Και διευκόλυνση στη πώληση πετρελαίου από τον ISIS στη μαύρη αγορά

H Toυρκία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, στη διευκόλυνση της πώλησης πετρελαίου από τον ISIS στη μαύρη αγορά. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στελέχη μυστικών υπηρεσιών στη Τουρκία και το Ιράκ, επιβεβαιώνουν ότι οι τουρκικές αρχές διευκολύνουν στη πράξη τον ISIS σε πωλήσεις πετρελαίου σε ολόκληρη τη χώρα!

Το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρεται στο άρθρο, ο Mehmet Ali Ediboglu, βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέλος του Λαικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εκτίμησε ότι η ποσότητα της πώλησης πετρελαίου από τον ISIS στη Τουρκία ανέρχεται στα; 800 εκατομ. δολάρια, μόλις τον περασμένο χρόνο. Αλλά αυτό σημαίνει ότι τώρα η Τουρκία έχει διευκολύνει την πώληση πετρελαίου άνω του ενός δις δολαρίων στη μαύρη αγορά.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here