Αρχική Uncategorized Γιατί οι Γερμανοί λένε «Οχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca

Γιατί οι Γερμανοί λένε «Οχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca

Ενώ εκατομμύρια Γερμανοί περιμένουν ανυπόμονα τη σειρά τους για το εμβόλιο κορoνοϊού, η πλειοψηφία των δόσεων της AstraZeneca μένουν αχρησιμοποίητες στα ράφια λόγω χαμηλής ζήτησης. 

Ο επικεφαλής του Μόνιμου Συμβουλίου Εμβολιασμού της Γερμανίας (STIKO), Thomas Mertens, σημείωσε ότι υπάρχουν τώρα 1,4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στη Γερμανία, ενώ έχουν χορηγηθεί μόνο περίπου 240.000. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά … για να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να αποδεχτούν το εμβόλιο και πραγματικά να το εμπιστευτούν», είπε.

Γιατί οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο της AstraZeneca

Η σύγχυση προήλθε από την απόφαση του Μόνιμου Συμβουλίου Εμβολιασμού της Γερμανίας (STIKO) τον Ιανουάριο, η οποία συνέστησε μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών να λάβουν το εμβόλιο λόγω ανεπαρκών δεδομένων από τις κλινικές δοκιμές. Αυτό συνέπεσε με την ανακοίνωση της AstraZeneca για καθυστερήσεις σε παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ, προκαλώντας αντεγκλήσεις από τις Βρυξέλλες και ελέγχους των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι τα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων σε σχέση με τα εμβόλια των BioNTech / Pfizer και Moderna, τα οποία χορηγούνται επίσης στη Γερμανία. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επέλεξε να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο για όλες τις ηλικακές ομάδες παρά τα προβλήματα δεδομένων.

Το επικοινωνιακό λάθος

Ο επικεφαλής του STIKO, Thomas Mertens, παραδέχτηκε στο πρόγραμμα Radio 4 Today του BBC την Πέμπτη το πρωί ότι, όσον αφορά την αργή χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca, η αξιολόγηση της επιτροπής του «μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος».

«Δηλώνουμε συνέχεια ότι [η εκτίμησή μας] δεν είχε καμία σχέση με την ασφάλεια του εμβολίου. Ποτέ δεν επικρίναμε το εμβόλιο ως μη ασφαλές», πρόσθεσε.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό», δημοσίευσε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert τη Δευτέρα. «Αποτρέπει πολλές μολύνσεις και προστατεύει από σοβαρές ασθένειες. Ο εμβολιασμός μπορεί να σώσει ζωές».

Δεδομένου ότι η Γερμανία δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο εμβόλιο για τους  ηλικιωμένους, αυτό απευθύνεται κυρίως στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ομάδας προτεραιότητας ακριβώς πίσω από τους ηλικιωμένους. Αλλά μερικοί απ ‘αυτούς δεν θέλουν να το λάβουν, μιλώντας για τις πιθανές παρενέργειες .

 

ΠΗΓΗ: politico

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here