Γιατί μου αρέσει ο καφές; Μα ήταν στο DNA της μαμάς μου

Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ο λόγος που πίνουμε όλοι καφέ, συνδέεται και με την κληρονομικότητα και δεν οφείλεται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Είναι τρεις δεκαετίες τώρα που ξέρουν οι γενετιστές ότι δεν κληρονομούνται μόνον «παλιά» χαρακτηριστικά απο homo sapiens και λοιπούς, αλλά και γονιδιακές αλλαγές που επήλθαν στον οργανισμό των γονέων στη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα και συμπεριφορές, και προτιμήσεις που ανέπτυξε ο γονιός στα 30 του, αλλά πάντως προτού κάνει παιδί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Behavior Genetics» ο καφές μπαίνει (και μένει) στη ζωή μας τόσο για γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο επιδημιολόγος Πολ Ουίλιαμς του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ και επικεφαλής της σχετικής έρευνας, αναφέρει ότι οι «περιβαλλοντικοί παράγοντες θέτουν τα θεμέλια και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια θα αρχίσουν να επιδρούν  σε πολλές συμπεριφορές ή και νοσους. Εάν ένα άτομο βρίσκεται σε περιστάσεις που περιβάλλεται περισσότερο από καφέ, είτε τακτικά στη δουλειά είτε με γονείς μανιώδεις με τον καφέ, τότε εκδηλώνεται πιο εύκολα η ανάγκη να πίνει κι εκείνο καφέ».

Μέρος της έρευνας χρησιμοποίησε δεδομένα από την μεγάλη καρδιολογική έρευνα «Framingham Heart Study» του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, που από το 1948 επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και διατροφής. Η έρευνα αυτή έχει τροφοτήσει με τη σειρά της άλλες μελέτες, άσχετες προς το καρδιολογικό ζήτημα. Το συγκεκριμένο δείγμα αποτελείτο από 4.788 ζευγάρια γονέων και παιδιών και 2.380 ζευγάρια αδελφών. Μέσω επιδημιολογικών μελετών προσδιορίστηκε ότι στα γονίδια μπορεί να αποδοθεί μέχρι καιτο 58% της προτίμησης στον καφέ.

Παρατηρήθηκε συγκεκριμένα ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης καφέ από έναν γονέα και στην απόκτηση της συνήθειας κατανάλωσης καφέ του απογόνου του.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here