Τόσες δεκαετίες στη δουλειά, αξιώθηκα να κάνω μόλις 4 φίλους στο επάγγελμα -και οι τέσσερις αριστεροί, ικανοί επαγγελματίες, τίμιοι, έξυπνοι, καθαροί, οι δύο είναι και καλόκαρδοι. Κανείς δεν τα έχει όλα, όμως δεν θα παντρευτούμε κιόλας. Βλέπω καταχαρούμενη ότι είναι υποψήφιοι στην ΕΣΗΕΑ, στο σωματείο μας, και πάνω που πανηγυρίζω για την σύμπτωση -τέσσερα φιλαράκια και εξαιρετικά «παιδιά» υποψήφια-, να ψηφίσω επιτέλους στις ερχόμενες εκλογές και κάποιους με όλη μου την καρδιά, διαπιστώνω ότι κατέρχονται με τέσσερα διαφορετικά ψηφοδέλτια!!!!!

Κοιτάζω θλιμμένη όλα τα ψηφοδέλτια και βρίσκω άλλα 8 ονόματα εξαιρετικών συναδέλφων, που ναι μεν δεν είναι κομμουνιστές όπως θα με βόλευε, όμως θα τους ψήφιζα γιατί γιατί είναι διαμάντια και μαχητικότατοι. Όμως κι αυτοί είναι σπαρμένοι -σε άλλα τέσσερα ψηφοδέλτια. Κι εγώ πρέπει να επιλέξω ένα.

Επειδή και οι 12 ξέρω ότι θα έδιναν μάχη για τη δημοσιογραφία, για τη δημοσιογραφία ως μετερίζι της δημοκρατίας, έτσι όπως την ονειρευτήκαμε κάποιοι την εποχή που είχαμε ακόμα ιδεολογίες και θέλαμε να αλλάξουμε τον κόσμο, επειδή ξέρω από πρώτο χέρι ότι θα ΔΟΥΛΕΥΑΝ και δεν θα στρογγυλοκάθονταν στους καναπέδες της Ακαδημίας, θα ήθελα να έβαζα 12 σταυρούς ή έστω 4. Όμως δεν γίνεται.

Ας σωπάσω για τους οκτώ που σκόρπισαν σε συντηρητικά σχήματα. Αλλά εκείνοι που γνώρισα ως κομμουνιστές; Και που θεωρούν ότι παραμένουν στις αριστερές επάλξεις; Πώς ακριβώς στηρίζουν την αριστερά με τη διάσπασή της;

Τριχοτομούμε τις τελευταίες τρίχες που μας απέμειναν, σαν έναν φαλακρό που τσακώνεται για τσατσάρα, αερολογούμε για πολυτέλειες ενώ καιγόμαστε για τον ψυχικό και υλικό επιούσιο, σαν έναν τύπο που του λες «θέλω ένα κιλό ντομάτες» και σου λέει «δεν έχω φαγώσιμα, αλλά άμα θες έχω ένα τόννο χαρτοπολτό, να τ’ αφησω;», του λες «χάλασε το παντζούρι μου» και σου λέει «α, δεν καταπιάνομαι με παραθυρόφυλλα, μπορώ να σου φτιάξω άμα θες όλο τον τοίχο», παθαίνεις αλλεργικό σοκ, σβήνεις από λεπτό σε λεπτό και σου λέει «α, δεν κάνω απλές ενέσεις αδρεναλίνης, έχω όμως 40 σελίδες μελέτη για νέο σύστημα υγείας, σου κάνει;»

Πώς γίνεται σε ένα ξεδοντιασμένο σωματείο να μην συνειδητοποιεί ο υποτίθεται πολιτικοποιημένος αριστερός ότι σε αυτή την κατρακύλα πρέπει να ενώσουν επειγόντως όλοι οι έντιμοι τις δυνάμεις τους μπας και περισωθεί άμεσα κάτι, παρά σου πλασάρουν δοκίμια για τη σωστή λειτουργία του αριστερού κινήματος με μίγμα ρεαλιστικής πολιτικής και συγκλίσεις λες και τους ψηφίζεις για Κομισιόν;

Ένα τόσο δα σωματείο πρέπει να σώσουν, πώς στην ευχή θα το κάνουν άμα αποδυναμώνονται σε πεντακόσια κομμάτια που το καθένα έχει το χαβά του; Ποτέ άλλοτε οι δημοσιογράφοι δεν ήταν σε αυτό το βαθμό αμόρφωτοι και ασπόνδυλοι και κλοτσοσκούφι της εργοδοσίας και της συγγενούς (ανά περίπτωση) κυβέρνησης. Ακόμα θυμάμαι ότι θα με απέλυαν επειδή έγραψα διαμεσολάβησαν αντί μεσολάβησαν… Τώρα λες «από ανέκαθεν» και δεν το ακούει κανείς, λές στις 1 και πάλι ουδείς διορθώνει, λες για προστακτική το «επέλεξε» και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι, μόνο αμα πεις χαράτσι τον ΕΝΦΙΑ ή αν έλεγες ότι βρηκες κάποιον που ψηφίζει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 σε άκουγαν όλοι στο επιτελείο των ΣΚΑΙ και Μέγκα της ύστερης μεταδημοσιογραφικής περιόδου.

Αλλά έτσι κι αλλιώς στην «πλουραλιστική» ενημέρωση της «ελεύθερης» τηλεόρασης και ραδιοφωνίας κουμάντο κάνει αυτός που χώνει το χρήμα. Δεν το χώνει για την ψυχή της μάνας του, οπότε ας επανέλθω στην ψυχή της αριστεράς, που είναι πιο στα μέτρα μου.

Πόσο διαφορετικά είναι επιτέλους τα «προγράμματα» των αριστερών σε ένα σωματείο; Σε ένα σωματείο που το φτύνει όλη η κοινωνία θεωρώντας το βολεμένο και τον δημοσιογράφο σαν κάποιο λιγούρη που τρύπωσε σε χώρους εξουσίας;

Πόσο διαφέρουν τα πλάνα τους ώστε να κατέρχονται τέσσερις διαφορετικοί αριστεροειδείς σχηματισμοί και εν προκειμένω να βλέπω να κατέρχονται χωριστά τέσσερις ανθρώπους που τους ξέρω καλά, που γνωρίζω ότι είναι ταυτόσημοι σε ό,τι αφορά στα άμεσα προβλήματα του κλάδου μου, στην κοινωνική φιλοσοφία τους και στη βιοθεωρία τους; Πόσο πολύ νιώθουν ότι διαφέρουν και με βάζουν να διαλέξω ανάμεσα σε ισάριθμα διαφορετικά ψηφοδέλτια; Και αυτοί οι 4 δεν είναι ψωνάρες, δεν κατεβαίνουν χωριστά για το «εγώ» τους, παρά πιστεύουν ειλικρινά ότι διαφοροποιούνται πολιτικά και ότι αυτή η διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τόσο σημαντική που αξίζει να χαθούν οι έδρες και να κερδίσει πάλι η συντήρηση.

Γράφω σε πρώτο πρόσωπο και για τους τέσσερις συναδέλφους και φίλους, επειδή θέλω να είναι καταστήσω σαφές το σκεφτικό και το σκηνικό. Γνωρίζω ως φίλη τους ότι έχουν 100% αγαθές προθέσεις, μα επιλέγουν να μη βλέπουν ότι η διαφοροποίησή τους είναι απολύτως δευτερεύουσα μπροστά σε αυτό που διακυβεύεται. Οτι σε αυτή τη φάση ειναι πιο σπουδαίο να ειμαστε ενωμένοι οι λιγοστοί έντιμοι στα βασικα και στοιχειώδη παρά να αυτο-αφοπλιζόμαστε με τις διαφοροποιήσεις μας σε σημαντικά, πλην όμως όχι καυτά, επι του παρόντος, ζητήματα, στον τόσο κλειστό κόσμο του δικού μας σωματείου. Μας έχουν διαλύσει κι εμείς στεκόμαστε αυτάρεσκα σε όσα διαφωνούμε, και επιχαίρει η συντήρηση, η φιλοσοφία του «τρύπωσα», οι δημοσιοσχεσίτες, αυτοί που μας κάνουν ρεζίλι, αυτοί που πατάσσουν την κριση με ηχηρή πληκτρολογηση στο Facebook, η νοοτροπία «εγώ κι εσείς οι υπόλοιποι», νάρκισσοι και άσχετοι που λύνουν το υπαρξιακό τους κενό με μια καρεκλίτσα. Γίνονται «κάτι» γιατί δεν είναι κάποιοι. Κι αυτή την κλεμμένη άντληση οντότητας τους την επιτρέπουν οι εμμονές των αριστερών, ροζ, μωβ και κόκκινων. Οι πραγματικοί εχθροί μας, αυτοί που εξευτελίζουν το επάγγελμα, οι δούλοι του καθρέφτη, της τσέπης τους και της εργοδοσίας, ΝΙΚΟΥΝ γιατί χάνουμε όλοι εμείς. Εμείς που ξέρουμε π.χ. ΤΕΣΣΕΡΑ πανάξια ονόματα αλλά τα ανακαλύπτουμε σε ΤΕΣΣΕΡΑ διαφορετικά ψηφοδέλτια ή 12 καλούς σπαρμένους σε οκτώ. Και έρχονται και οι εθνικές εκλογές. Οπου κι εκεί η αριστερά είναι κομματιασμένη, λες και είναι ζάπλουτη κι έχει υλικό για πέταμα και σκόρπισμα. Ο καθένας το βιολί του, με τις διαφωνίες του, τις ενστάσεις του, τις ιδιαιτερότητες του, το ψιλοκοσκίνισμα, το κατιτίς του. Μόνο το κεφάλαιο είναι μπετόν αρμέ και φυσικά αήττητο. Εμείς σε αυτό αντιτάσσουμε σθεναρά και ηρωικά σαν «γροθιά» τους ενδελεχείς, βαθύτατους προβληματισμούς μας….

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here