Γιατί είναι άσπρα τα αεροπλάνα και γιατί μπλε τα καθίσματα;

Σύμφωνα με το Psychology Today το μπλε, σκούρο ή γαλάζιο, σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς και γενικά ηρεμεί προκαλώντας αίσθημα ασφαλείας.

Το κόκκινο αντιθέτως «ξεσηκώνει» και οι αεροπορικές εταιρείες που δοκιμάσαν να βάλουν κόκκινα καθίσματα, μέσα σε λίγα χρόνια τα επανέφεραν στο μπλε επειδή διαπίστωσαν ότι η κυριαρχία του κόκκινου χρώματος στον εσωτερικό χώρο, αύξανε την επιθετικότητα και γενικά ενέτεινε την αδημονία των επιβατών

Καμπίνα επιβατών αεροπλάνου

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι το μπλε λερώνει όσο το κόκκινο ή το κίτρινο, αλλά ο λεκές φαίνεται λιγότερο έντονος.… Επίσης τα καθίσματα που είναι μπλε με στίγματα ή σχέδια άλλων αποχρώσεων, κρύβουν τους λεκέδες αλλά και τα ξέφτια πολύ καλύτερα

Καμιά φορά στην πρώτη θέση βάζουν και πιο φωτεινά χρώματα, επειδή η χρήση εκεί είναι μειωμένη και τα καθίσματα δεν φθείρονται  τόσο γρήγορα

Τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν επενδυμένα τα καθίσματά τους με ύφασμα, επειδή το δέρμα ναι μεν καθαρίζει καλύτερα (και αυτό θα ήταν ασφαλώς πιο υγιεινό για τους επιβάτες), αλλά είναι αφ΄ενός ακριβότερο, αφ’ ετέρου «ανάβει» εύκολα και ιδρώνουν οι επιβάτες, ενώ το ύφασμα είναι πορώδες.

Το δε λευκό πανάκι στην κεφαλή της θέσης, ουσιαστικά προστατεύει το ύφασμα της θέσης από το λίπος των μαλλιών μας ή του σβέρκου μας και έτσι οι εταιρείες κάνουν οικονομία στο «ντύσιμο» των καθισμάτων.

Το δε εκνευριστικό, να έχεις θέση στο παράθυρο αλλά να πρέπει να σκύβεις για να χαζέψεις έξω ή να σου κόβει το μισό παράθυρο η θέση του μπροστινού ή το παράθυρο να είναι ουσιαστικό στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, οφείλεται στο ότι οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να εκμεταλλευθούν και το τελευταίο εκατοστό στοιβάζοντας όσο περισσότερες θέσεις μπορούν και προκειμένου να χωρέσουν περισσότερες, το τελευταίο που εξετάζουν ως παράμετρο στις προτεραιότητες είναι να απολαύσει ο επιβάτης τη θέα που περίμενε ότι θα είχε.

https://i0.wp.com/www.greekforpoints.com/wp-content/uploads/2017/07/IMG_1423.jpg

Αν αναρωτιέστε γιατί είναι λευκά τα αεροπλάνα, αφού το κόκκινο ή το μαύρο π.χ. θα ξεχώριζε καλύτερα στον ουρανό και θα ήταν ασφαλέστερο στην αεροπλοΐα, ο ένας λόγος είναι δυσάρεστος, γιατί σε περίπτωση συντριβής, το λευκό ξεχωρίζει καλύτερα -αν πέσει στο νερό, «λάμπει» περισσότερο ή αν πέσει σε δάσος, επίσης ξεχωρίζει με τη φωτεινότητά του ακόμα και τη νύχτα. Επίσης το λευκό αντανακλά  περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία και δεν υπερθερμαίνεται.  Με το λευκό χρώμα επιπλέον είναι πιο ευδιάκριτα τυχόν ρήγματα ή ζημίες στις επιφάνειες -που είναι θέμα ασφαλείας.  Οι οικονομικοί λόγοι τώρα:  Όσο περισσότερη μπογιά χρειάζεται ένα αεροσκάφος για να βαφεί, τόσο βαρύτερο γίνεται και αναλώνει περισσότερα καύσιμα. Η εταιρεία  θέλει όλο το βάρος να έχει αντίκρυσμα σε χρήμα (επιβάτες και αποσκευές) οπότε προτιμά το λευκό γιατί την επιβαρύνει μόνο  με 270 κιλά μπογιάς και επίσης μπορεί να το μερεμετίζει χωρίς υψηλό κόστος. Οι πτήσεις φθείρουν το χρώμα των αεροσκαφών και στα λευκά η φθορά φαίνεται λιγότερο οπότε δεν χρειάζεται να ξοδεύονται για να  «φρεσκάρουν» το χρώμα στο σκάφος. Τέλος, όταν μεταπωλούνται αεροσκάφη, δεν χρειάζεται να τα βάφουν καθώς η σιωπηρή συμφωνία είναι το λευκό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here