Τι όνειρα βλέπει ένας τυφλός; Γιατί άλλες φλόγες είναι μπλε; Γιατί έχουν τρύπα τα καπάκια στα στυλό;

 

Απίθανες ερωτήσεις για να περνάει η ώρα

Η τρυπούλα στο καπάκι του στυλό, προφυλάσσει (ως ένα βαθμό) από ασφυξία όταν κάποιος καταπίνει κατά λάθος το καπάκι.

Η τρύπα έχει σχεδιαστεί από την Bic για να επιτρέπει τη διέλευση του αέρα, σε περίπτωση που το καπάκι πάει στο λάρυγγα.

Αρχικά το καπάκι (που κρατούσε φρέσκια τη μελάνη στο στυλό και στην πένα) είχε προκαλέσει πνιγμούς, ειδικά σε παιδιά που έχουν την συνήθεια να μασάνε τα καπάκια και τα στυλό τους. Η τρυπούλα εικάζεται (χωρίς όμως βεβαιότητα) ότι προφυλάσσει απο αυτό.

Oμως και ενήλικες πνίγονται απο καπάκια -στις ΗΠΑ έχουν εκατό τέτοιους πνιγμούς το χρονο λέει η Bic

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΠΛΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΥΛΟ;

Αυτό σηκώνει πολύ νερό.

*Άλλοι υποστηρίζουν ότι η μπλε μελάνη κάνει αρκετό κοντράστ με το χαρτί, δίχως να κουράζει το μάτι όπως το κόκκινο (Το κόκκινο απεναντίας είναι για να διορθώνει, είναι εντονότερο, αλλά στρεσάρει στον οφθαλμό λόγω του μήκους του κύματός του)

*Οχι, λένε άλλοι ερευνητές. Το κόκκινο κουράζει μεν το μάτι, αλλα θα μπορούσαν να γράφουν οι περισσότεροι με μαύρο.  Το προτιμάνε  εταιρείες και γραφιάδες απο το μαύρο που κανει κι εκείνο καλο κοντράστ, γιατί όλα τα τυπωμένα γραμματα σε εφημερίδες, βιβλία ή και τα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή, είναι σε μαύρο. Οπότε το μπλε κάνει το χειρογραφο να ξεχωρίζει.

*Οχι, λέει μια τρίτη άποψη. Το μπλε είναι πιο χαλαρωτικό χρώμα και προκαλεί αίσθημα εμπιστοσύνης (όπως θα δείτε και στο γιατί είναι μπλε τα καθίσματα στα αεροπλάνα)

*Oxι, η αιτία είναι ότι προσπάθησαν οι εταιρείες να μιμηθούν το χρώμα στη μελάνη που χρησιμοποιούσαν στο Μεσαιωνα λέει μια πέμπτη ερμηνεία και επειδή αυτή ήταν απο σίδηρο και ελαφρώς κοκκινόμαυρη προς το μωβ, κατέληξαν τελικά στο μπλε ως το πλησιέστερο δυνατόν, ώστε να αποφύγουν μεγαλυτερο κοστος από ανάμιξη χρωμάτων και υλικών

*Οχι, το μπλε καθιερώθηκε σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες και στα σχολεία όταν επεκτάθηκε η χρήση του φωτοτυπικού, όπου το χρώμα για πάρα πολλά χρόνια ήταν αποκλειστικά το μαύρο. Οπότε για  να αποτρέπεται η πλαστογραφία έπρεπε  να ξεχωρίζει η μπλε χειρόγραφη υπογραφή από τα μαύρα γράμματα του φωτοτυπημένου κειμένου

 

Πειράζει άμα «παλιώνει» το νερό και έχει  φυσαλίδες;

air-on-water-glass-01

Όχι λόγω των φυσαλίδων, αλλά πιθανόν για άλλου λόγους –σκόνη και μικρόβια που είναι αόρατα και που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί σε αυτό.  Οι φυσαλίδες στο μπουκάλι που αγοράσαμε ή στο  ποτήρι του νερού που βάλαμε χτες το βράδυ στο κομοδίνο δεν σημαίνουν ότι δεν πρέπει να το πιούμε την άλλη μέρα το πρωί. Είναι φυσιολογικές γιατί  προκαλούνται από την αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού –από τις σωληνώσεις περνά στο ποτήρι και εκεί μένει «στάσιμο» και «ζεσταίνεται» ή αν μπει στο ψυγείο, ψυχραίνεται. Η αλλαγή αυτή έχει σαν συνέπεια να απελευθερώνονται  τα αέρια που ήταν διαλυμένα στο νερό και να σχηματίζουν φυσαλίδες αέρα. Αν το νερό μάλιστα μείνει μια ώρα στο ποτήρι γίνεται πιο νόστιμο, γιατί εξατμίζεται η χλωρίνη που είχε χρησιμοποιηθεί για την απολύμανσή του από την ΕΥΔΑΠ –ειδικά τη νύχτα, γιατί η χλωρίωση γίνεται απόγευμα προς το βράδυ. Όμως τα πλαστικά μπουκάλια ανεξαρτήτως φυσαλίδων δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο γιατί  δημιουργούνται στο πλαστικό χημικές  αντιδράσεις που συνδέονται με καρκινογένεση. Επίσης καλό είναι να μην γεμίζουμε και ξαναγεμίζουμε με νερό πλαστικά μπουκάλια για να τα έχουμε πρόχειρα στο ψυγείο, γιατί θα αναπτυχθούν κάποια στιγμή μικρόβια –τα γυάλινα μπουκάλια πλένονται με ζεστό νερό και απολυμαίνονται –κατά καιρούς….

 

Αν βρεθεί αποτύπωμα δολοφόνου με δίδυμο αδελφό, ποιος  από τους δύο πάει φυλακή;


Ο δολοφόνος και όχι ο αθώος αδελφός. Τα αποτυπώματα των διδύμων διαφέρουν, ακόμα κι αν αυτοί είναι μονοζυγώτες . Παρ’ ότι δηλαδή τα δύο αδέλφια προέρχονται από το ίδιο ωάριο, τα αποτυπώματά τους απλώς μοιάζουν –δεν είναι ταυτόσημα. Στη διαμόρφωση των διδύμων παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες –όχι αποκλειστικά γενετικοί. Οι ειδικοί λένε λοιπόν, ότι  αν και τα αποτυπώματα διαμορφώνονται πολύ νωρίς (όταν τα έμβρυα είναι μόλις 3 μηνών)  κάποια άγνωστα περιβαλλοντικά στοιχεία  μέσα στη μήτρα επενεργούν και διαφοροποιούν την ανάπτυξη των δύο οργανισμών σε πολλούς τομείς –των αποτυπωμάτων περιλαμβανομένων.  Αυτό ενδιαφέρει όποιον μονοζυγώτη σκοπεύει να φορτώσει το έγκλημά του στο δίδυμο αδελφό του, αλλά και τον άκακο αδελφό που ο δίδυμός του έχει  παραβατικές τάσεις. Επίσης όλους εμάς που είμαστε περίεργοι αλλά και που θέλουμε να ξέρουμε ότι  το DNA τελικά δεν είναι συνώνυμο της μοίρας και δεν έχει καμία σημασία ποια «καλά» ή «κακά» γονίδια φέρουμε. Το αποτύπωμά μας στη ζωή θα καθοριστεί από ένα σωρό (ευτυχώς άγνωστους) παράγοντες.

Θέλουν ζέσταμα τα μουσικά όργανα ή είναι σχήμα λόγου;

 φωτια κιθαρα

Για πολλά όργανα το «ζέσταμα» είναι εξίσου σημαντικό με την προθέρμανση ενός αθλητή, μας εξήγησαν από την εταιρεία μουσικών οργάνων Σπύρος Νάκκας. Όσο περισσότερο «λειτουργούν» και προθερμαίνονται, τόσο καλύτερα αποδίδουν, ειδικά αν είναι ακριβά και καλά. Τα πνευστά όργανα αλλάζουν συμπεριφορά και ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, γιατί έχουν περισσότερο μέταλλο. Όταν  κάνει κρύο και η μπάντα παίζει σε εξωτερικό χώρο, ο ψυχρός αέρας μειώνει την ταχύτητα του ήχου και παράγονται  χαμηλότερες νότες. Μπορείτε να το διαπιστώσετε και στο σπίτι παίρνοντας δύο ίδια μπουκάλια. Φυσήξτε στο στόμιό τους και θα διαπιστώσετε ότι ο ήχος είναι ίδιος.  Βάλτε τώρα το ένα μπουκάλι στο ψυγείο  και μετά από μισή ώρα δοκιμάστε να φυσήξετε όπως προηγουμένως στο στόμιο του «κανονικού» και στο στόμιο του κρύου μπουκαλιού –θα «ακούσετε» αμέσως τη διαφορά. Συμπεριφορά αλλάζουν πάντως με το «ζέσταμα» και τα ντραμς, το πιάνο, η κιθάρα  και το βιολί, ανεξάρτητα από το αν είναι κατασκευασμένο από ξύλο, μέταλλο ή συνθετικό δέρμα.

 

Γιατί  φιλιώνται τρίβοντας τις μύτες τους οι  Εσκιμώοι;

 eskimvoi fili

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι οι Εσκιμώοι «φιλιώνται» τρίβοντας τις μύτες τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι Εσκιμώοι φιλιώνται όπως όλος ο κόσμος. Απλώς όταν θέλουν να χαιρετήσουν με τρυφερότητα ή οικειότητα  π.χ. στο δρόμο ή σε μια συγκέντρωση έναν συγγενή τους τον πλησιάζουν και ακουμπούν τη μύτη τους στο μάγουλού του   και το μυρίζουν ή το «εισπνέουν». Το ίδιο κάνει και ο  ο συγγενής ή οικείος τους.  Όμως δεν τρίβουν μύτες –μυρίζουν μάγουλα.  (Όχι ότι κι αυτο είναι λιγότερο περίεργο) Αταβιστικά μπορεί να συνδέεται με την αποδοχή του άλλου ή με τη συνήθεια πολλών θηλαστικών να μυρίζουν το ένα το άλλο ως αναγνώριση. Επιπλέον, στον παγερό βορρά μόνο τα μάτια και κάπως και η μύτη μένουν ακάλυπτα. (Το «φιλί» είναι το kunik των Ινουίτ, μιια φιλική εκδήλωση που παρόμοιά της απαντάται και στους Μογγόλους, στους Βιτεναμέζους, σε μερικούς Ινδούς στη Βεγγάζη κυρίως, σε ορισμένες φυλές της Υεμένης και στους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, που τρίβουν ή ακουμπούν μύτες και κούτελα χωρίς όμως  να οσφαρίνονται ο ένας τον άλλον)

 

Τι όνειρα βλέπει ένας τυφλός;

ονειρα

Οι άνθρωποι που είναι τυφλοί εκ γενετής, ονειρεύονται όπως ακριβώς ζουν: με ένα πλούσιο μίγμα εντυπώσεων από οσμές, γεύσεις, αφή και ακοή. Δανοί ερευνητές κατέγραψαν τα όνειρα 50 εθελοντών, άλλοι από τους οποίους ήταν τυφλοί εκ γενετής  άλλοι έχασαν την όρασή τους κάποια στιγμή στην ζωή τους και άλλοι (οι μισοί)  είχαν φυσιολογική όραση.  Οι τυφλοί είχαν  τετραπλάσια  όνειρα με κάτι που σχετίζεται με γεύση σε σύγκριση με όσους είχαν το χάρισμα της όρασης.   Οι εκ γενετής τυφλοί είχαν τριπλάσια όνειρα με  μυρωδιές σε σύγκριση με τους  έχοντες όραση. Το 93% των τυφλών θυμόταν διαλόγους ή ήχους –όσοι έβλεπαν θυμούνταν ήχους σε ποσοστό 64%. Όσοι έχασαν την όρασή τους αργότερα είχαν μικτά αποτελέσματα και  όσο περισσότερα χρόνια  είχαν ζήσει με όραση τόσο πιο πολύ έμοιαζαν στη σύσταση των  ονείρων τους με τον γενικό πληθυσμό. Τυφλοί και μη τυφλοί είχαν πάντως ίδιο περιεχόμενο ονείρων –κοινωνικές συναναστροφές, επιτυχίες, αποτυχίες, ίδια παραδοξότητα… Μια βασική διαφορά: οι τυφλοί είχαν σε ποσοστό 25% εφιάλτες έναντι 6% του γενικού πληθυσμού. Ο λόγος είναι ότι αισθάνονται ούτως ή άλλως πιο εκτεθειμένοι σε απειλές.

 

Γιατί άλλες φλόγες είναι μπλε και άλλες  κίτρινες;

 colored-fire

Αν σας  ενδιαφέρει σε τι οφείλονται οι χρωματικές διαφορές στις φλόγες –ή αν σας ρωτήσει κάτι σχετικό το παιδί σας στην Ανάσταση-  τότε θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμη η απάντηση του κ. Βασίλη Καράβολα,  θεωρητικού φυσικού στερεάς κατάστασης. Η διαφορά στο χρώμα σχετίζεται, πρώτον,  με τη διαφορά θερμοκρασίας, δεύτερον με τα υπολείμματα της καύσης και τρίτον, με αυτό καθαυτό το υλικό που καίγεται.  Οι υψηλότερες θερμοκρασίες παράγουν  μπλε φλόγες ενώ  οι σχετικά χαμηλότερες, παράγουν κίτρινες και κόκκινες. Τα χρώματα που εμφανίζονται με την μείωση  της θερμοκρασίας είναι με τη σειρά: μωβ, μπλε, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και τελικά υπέρυθρο -που είναι αόρατο.  Μπλε φλόγες παράγονται και στην τέλεια καύση, ενώ στην ατελή παράγονται κόκκινες και κίτρινες. Το υγραέριο για παράδειγμα κάνει τέλεια καύση και η φλόγα του είναι μπλε. Το ξύλο στο τζάκι και το κερί καίγονται ατελώς, αφήνουν υπόλειμμα άνθρακα ή κάπνα και παράγουν κίτρινες φλόγες. Τέλος, κάποια υλικά όταν καίγονται, εκπέμπουν σε συγκεκριμένες συχνότητες του φάσματος. Το φλεγόμενο νάτριο για παράδειγμα  εκπέμπει μόνον στη συχνότητα του κίτρινου.

 

Τι είναι το τυφλό σημείο  και γιατί το έχουμε όλοι;

blind_love

Το «τυφλό σημείο» ή «σκότωμα» όπως λέγεται, είναι το μοναδικό σημείο των ματιών μας από το οποίο δεν βλέπουμε. Πολλοί το θεωρούν αυτό ατέλεια των θηλαστικών έναντι των κεφαλόποδων π.χ. των χταποδιών. Αυτά μπορεί να έχουν αχρωματοψία λένε οι ειδικοί, αλλά πάντως τυφλό σημείο ΔΕΝ έχουν. Αναρωτηθήκαμε γιατί τα καλαμάρια είναι πιο  εξελιγμένα στο συγκεκριμένο σημείο από τον άνθρωπο και μάθαμε τα εξής:  το μάτι των κεφαλοπόδων σχηματίστηκε παράλληλα με τον εγκέφαλό τους ενώ στα θηλαστικά (σε εμάς δηλαδή) ο οφθαλμός σχηματίστηκε εξελικτικά ως προέκταση του εγκεφάλου μας. Το τυφλό σημείο λοιπόν είναι το αναγκαίο  σημείο  πρόσφυσης ή σύνδεσης με το δίκτυο του μυαλού μας και ως κόμβος δεν μπορεί να επιτελέσει οπτικές λειτουργίες.

 

Γιατί το λέμε φιλί της ζωής αφού δίνουμε διοξείδιο;

 φιλι ζωης σε σκυλο

Ο αέρας που εισπνέουμε περιέχει 20% οξυγόνο ενώ εκείνος που εκπνέουμε, 13%. Κατά συνέπεια ο αέρας που βγαίνει από τα πνευμόνια μας εξακολουθεί να περιέχει αρκετό οξυγόνο ώστε να βοηθήσουμε όποιον  χρειάζεται τεχνητή αναπνοή. Όσον αφορά στο διοξείδιο, ο αέρας που εισπνέουμε περιέχει 0,04% και ο αέρας που εκπνέουμε 5,3% Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά και δεν «δηλητηριάζει» τον άλλον

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here