Γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή

 

Του Αντώνη Δ Μαγγανά

Ομότιμου Καθηγητή Παντείου

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι. Ουδέποτε δέχτηκα να ταυτισθώ με ένα συγκεκριμένο κόμμα. Θεωρώ πολύτιμη την ανεξαρτησία της σκέψης μου αλλιώς αισθάνομαι να πνίγομαι σαν σε φυλακή. Κάποτε ένας αγαπητός συνάδελφος σε ερώτηση μου που με κατατάσσει το ΚΚΕ,  μου είπε γελώντας  «στους πεφωτισμένους αστούς». Πριν δυο χρόνια φοιτητής μου μου ζητούσε πιεστικά να του πω που ανήκω τελικά στην κλασσική, τη ριζοσπαστική η τη μαρξιστική  εγκληματολογία. Του απάντησα ότι δεν μπορώ να χάσω την ανεξαρτησία μου και ορισμένα πράγματα παίρνω από τη μια τάση και ορισμένα από την άλλη.

Το αν θα υποστηρίξω την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το επιτελείο του είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση να διαπραγματευθεί με τους δανειστές  δεν οφείλεται  στην υποστήριξη ενός συγκεκριμένου κόμματος αλλά στο ότι αυτή τη δεδομένη  στιγμή είναι πολύ λιγότερο μπλεγμένος στη διαπλοκή και τη διαφθορά του παρελθόντος προσφέροντας στους ανθρώπους το εχέγγυο του  ενός « καλλίτερου » διαπραγματευτή απ’ ότι οι προηγούμενοι  και τούτο γιατί η διάχυση πληροφοριών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε , για πρώτη φορά,  στο να είναι τόσο πολλοί άνθρωποι πληροφορημένοι για τους κανόνες του πολύ σκληρού και συχνά βρώμικου παιχνιδιού.

Πιθανόν στο τέλος να καμφθεί, πιθανόν οι Ευρωπαίοι να γελούν κάτω από τα μουστάκια τους που ένα κόμμα της Αριστεράς αναγκάσθηκε να καμφθεί και να υπογράψει όμως τουλάχιστον οι Έλληνες θα ξέρουν ότι δόθηκε πραγματικά μια σκληρή μάχη.

Τ ο  60% του δημοψηφίσματος υπήρξε για μένα καθοριστικό. Φοβόμουν ότι το ποσοστό αυτών που ευνοήθηκαν από την προηγούμενη κατάσταση  με τον ένα η τον άλλο τρόπο, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο .ήταν μεγαλύτερο.

Ο άνθρωποι του ΟΧΙ  δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους «προηγούμενους» κατέχοντες την εξουσία ως προς τη διαχείριση της κρίσης. Ίσως  αργότερα και ο Τσίπρας αλλάξει υπό την επίδραση και το βάρος της άσκησης εξουσίας. Σαφώς στην ομάδα του υπάρχουν και ορισμένοι όχι ¨αλώβητοι» από το παρελθόν. Όμως αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι ο μόνος που έχει αναμειχθεί λιγότερο σε υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.. Νομίζω ότι το ποσοστό του ΟΧΙ επιβάλλει αυτή ην επιλογή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here