Γιαννιτσά: Σκηνές βαρβαρότητας και ακραίου ρατσισμού- Φωτιά σε στρατόπεδο που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες (φωτο-βίντεο)

 

 

Πρωτόγνωρα γεγονότα βιώνει η χώρα και η κοινωνία. Η προσφυγική κρίση και η αδυναμία της ΕΕ να την αντιμετωπίσει συλλογικά, δίνουν την ευκαιρία σε ορισμένους να προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις ακραίου ρατσισμού και ξενοφοβίας, που ποτέ δεν είχαμε δει στη Ελλάδα.

Αυτό που συνέβη στα Γιαννιτσά δεν έχει προηγούμενο, παρά μόνο στη Γερμανία, όπου «άγνωστοι» φασίστες νεο-ναζιστές, καίνε κτίρια φιλοξενίας προσφύγων και πανηγυρίζουν για το κατόρθωμά τους.

Η είδηση είναι σοκαριστική. Πυρκαγιά ξέσπασε στα μαγειρεία του πρώην στρατοπέδου Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά, το οποίο έχει επιλεγεί να να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Γιαννιτσα φωτια 4

Την ίδια στιγμή «αγανακτισμένοι» κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πύλη του στρατοπέδου, προκειμένου να να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή αυτή. 

Κάποιοι, έφτασαν μάλιστα στο σημείο να παρατάξουν και τρακτέρ, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, με ελληνικές σημαίες, προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των αρχών και των προσφύγων, σε αυτό.

Γιαννιτσά στρατόπεδο 2

Γιαννιτσα φωτια 3

Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 22.30 το βράδυ,  τέθηκε υπό έλεγχο, όπως επισήμανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Γιαννιτσά αντιδράσεις

Το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε την ώρα της διαμαρτυρίας των συγκεντρωμένων δημιουργεί εύλογες υποψίες όσον αφορά την περίεργη αυτή σύμπτωση. Κάποιοι μάλιστα θέτουν ευθέως ερωτήματα για το κατά πόσο τυχαία ήταν η έκρηξή της, με δεδομένο ότι όπως υποστηρίζει η Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν εύφλεκτα υλικά κοντά στο χώρο όπου εξερράγη.

Το τοπικό site logospellas.gr περιγράφει το γεγονός ως εξής:

Άρχισε η εξέγερση, φωτιά στο στρατόπεδο Φιλιππάκου

Πριν από λίγο φωτιά ξέσπασε στο χώρο όπου χρησιμοποιείτο ως εστιατόρια στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά όπου θα μεταφέρονταν πρόσφυγες. Η φωτιά κατασβέστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κτίριο των εστιατορίων καταστράφηκε.

γιαννιτσα 3

Οπως φαίνεται καθαρά, η ιστοσελίδα θεωρεί ότι πρόκειται για εμπρησμό των στρατιωτικών εγκαταστάσεων τον οποίο χαρακτηρίζει ως εξέγερση αγανακτισμένων κατοίκων.

Δείτε τι έγραφε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 ρεπορτάζ του ίδιου site, όπου ευθέως είχε προαναγγελθεί  η πρόθεση κάποιων θερμοκέφαλων ακραίων στοιχείων, να πυρπολήσουν το στρατόπεδο:

«Έτοιμοι να βάλουν φωτιά και να γκρεμίσουν το στρατόπεδο αν έρθουν μετανάστες δηλώνουν οι πολίτες των Γιαννιτσών

Μετά το τέλος του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου αρκετοί πολίτες του δήμου Πέλλας, συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Φιλιππάκου για να δηλώσουν την ξεκάθαρη, όπως είπαν, πρόθεση τους να πράξουν τα ανάλογα σε περίπτωση εγκατάστασης μεταναστών στο χώρο. Οι ίδιοι τόνισαν ότι προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια του Π. Καμμένου και της κυβέρνησης θα κάνουν ”κατάληψη” του στρατοπέδου, όταν δε γνωρίζει ούτε καν η δημοτική αρχή περί τίνος πρόκειται.

Θα φέρουν 100 – 200 άτομα; 500 – 1000; Άγνωστο! Ο δήμαρχος ο ίδιος στην εισήγηση του παραδέχτηκε πως όχι μόνο δε γνώριζε, δεν ενημερώθηκε για τα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης, αλλά το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ όπως είπε! και μάλιστα σήμερα όταν έκανε προσπάθεια να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό δεν του απάντησαν καν! Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 12μμ σχεδιάζεται συγκέντρωση πολιτών στον χώρο του στρατοπέδου με όλους τους φορείς, ως ένδειξη αντίδρασης. Θα μπορέσει να ανατραπεί η απόφαση ή θα φέρουν τους μετανάστες σε μία νύχτα, ανύποπτα, όπως ακριβώς πέρασαν την απόφαση ερήμην του δήμου;», αναρωτιέται η ιστοσελίδα.

Αλλά και το πρωί του Σαββάτου 27/2/2016, η ίδια και πάλι ιστοσελίδα αναφερόταν στον αποκλεισμό του στρατοπέδου από «κατοίκους»  της περιοχής.

» Η χθεσινή απόφαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου Πέλλας εκτελείται κατά γράμμα, όπως είδαμε, ήδη από το πρώτο λεπτό χθες το βράδυ, με περιφρούρηση και κόσμο συγκεντρωμένο, κάθε ώρα και πιο πολύ.Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήταν άμεση, όπως και ανθρώπων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αγροτών που συνέβαλαν με τα τρακτέρ τους και έκλεισαν από όλες τις πλευρές το στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά για μία πιθανή σύντομη άφιξη των μεταναστών. Ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι όπως μας δήλωσαν, ιδιαίτερα αυτοί της περιοχής».

γιαννιτσα στρατόπεδο

Καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πέλλας, σε ανακοίνωσή του ομολογεί ότι η κατάσταση δεν ελέγχθηκε απόλυτα και καταδικάζει όποια ενέργεια έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Δήμου και να ακυρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία των δημοτών. Εμμένει ωστόσο στην αντίθεση του να γινει κέντρο φιλοξενίας 4-5.000 «μεταναστών», όπως τους αποκαλεί.

Η ανακοίνωση

Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας στην έκτακτη συνεδρίαση του την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου αποφάσισε αντιπροσωπεία αιρετών να συναντηθεί άμεσα με τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό υπουργούς, προκειμένου να εξηγήσει ότι είναι εντελώς λανθασμένη η απόφαση να στηθεί μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών ένα χωριό τεσσάρων και πέντε χιλιάδων μεταναστών.
Επίσης, αποφάσισε την περιφρούρηση του στρατοπέδου Φιλιππάκου, μέρος του οποίου χρησιμοποίει και ο Δήμος Πέλλας.
Δυστυχώς η κατάσταση δεν ελέχθηκε απόλυτα με αποτέλεσμα να καταστραφεί από φωτιά η στέγη ενός κτιρίου του στρατοπέδου, το οποίο είναι μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει στόχο να αμαυρώσει την εικόνα του Δήμου και να ακυρώσει την ειρηνική διαμαρτυρία των δημοτών.
Κάποιοι επιχειρούν να προσβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης μιας ολόκληρης κοινωνίας .
Δεν θα τους αφήσουμε.

Ενδεικτικό της έντασης και του ξενοβοφικού κλίματος που επικρατεί στη περιοχή είναι και όσα έγιναν στο δημοτικό συμβουλίου του Δήμου, μια ημέρα νωρίτερα. Οι συγκεντρωθέντες «αγανακτισμένοι» πολίτες, διαμαρτύρονται διαρκώς, απαιτούν να μην φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο στρατόπεδο και δεν αφήνουν όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη να μιλήσει.

Τα πέντε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα

Οι συγκεντρωμένοι, αντιδρούν στην εξαγγελία του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου, ο οποίος πριν δύο ημέρες είχε ανακοινώσει ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο στα Γιαννιτσά θα αποτελούσε έναν από τους 5 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Τα άλλα 4 κέντρα στη Β. Ελλάδα είναι στον αεροδιάδρομο της Νέας Καβάλας, στον αεροδιάδρομο κοντά στο χωριό Χέρσο, στο στρατόπεδο Παπαδάκι κοντά στο χωριό Δροσάτο, και στο στρατόπεδο Κοκκινάρι κοντά στο χωριό Κεντρικό.
Στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στον νομό Γιαννιτσών θα δημιουργηθεί ο πέμπτος χώρος φιλοξενίας.

Ο σχεδιασμός αυτός σύμφωνα  με την ηγεσία του υπουργείου αποφασίστηκε επειδή η επιθυμία των προσφύγων είναι να βρίσκονται κοντά στα σύνορα στην Ειδομένη.

Πρόσκληση αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Στον αντίποδα των κινήσεων μίσους,  απευθύνεται από κατοίκους και κινήσεις πολιτών, πρόσκληση για αλληλεγγύη και ενημέρωση στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 18:30μμ προς όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στο στρατόπεδο Φιλιππάκου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here