Γιάννης Καμπούρης: Αγωγοί και αρωγοί της Οικονομίας οι μικροί παραγωγοί

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι τάσεις που δημιουργούνται και καταγράφονται δείχνουν εμφανώς την αναπτυξιακή πορεία του σύγχρονου αγροδιατροφικού τομέα, ως έναν από τους πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε με τον Γιάννη Καμπούρη, φιλόλογο, συγγραφέα και CEO του E-LA-WON.

Μας αποσαφηνίζετε τι εννοείτε λέγοντας «αγωγοί»;

Θα χαρακτήριζα «μικρά μαθήματα για την Ελληνική Οικονομία» την επιμόρφωση των περισσότερων, με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, συνέδρια, παρουσιάσεις, σύνδεσή τους με την παιδεία, συμμετοχή τους σε Διεθνείς Εκθέσεις και παγκόσμια οικονομικά φόρουμ όπου μεταγγίζουν καταστάλαγμα εμπειρίας και νέων πρακτικών. Έχουν το νοιάξιμο να  ενσκήψουν  σε καθετί νέο και καινοτόμο και να το μεταλαμπαδεύσουν με πνεύμα εξωστρέφειας και «νέο επιχειρείν».

Αρκεί μόνο το «παράγω και επιχειρώ»;

Θα πρόσθετα και το «στηρίζω» κι εδώ οφείλει η πολιτεία να συνταχθεί με τους μικρούς παραγωγούς, να τους δώσει περισσότερα κίνητρα ώστε να εκμεταλλευτούν τον πλούτο της Ελληνικής γης μιας και οι κλιματολογικές συνθήκες επιτρέπουν την παραγωγή μοναδικής ποιότητας προϊόντων.

Τι εννοείται λέγοντας «αρωγοί της οικονομίας»;

Κατ’ αρχάς πρέπει να ειπωθεί για την Ελληνική οικονομία ότι δεν πρόκειται για ισχυρή οικονομία. Ούτε μπορούν να επικαλεσθούν οι μικροί παραγωγοί το χρηματοπιστωτικό σύστημα αρωγής στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, μέσα από τους μηχανισμούς πληροφόρησης για το καθετί που συμβαίνει παγκοσμίως και ενδιαφέρει άμεσα τον αγροδιατροφικό τομέα, διαμορφώνουν και χαράσσουν το δικό τους χάρτη – με οικονομίες κλίμακας – και αποκτούν στρατηγικό πλεονέκτημα που συνάδει με ασκούμενες «διεθνείς» οικονομικές πολιτικές.

Στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών έγινε μνεία για τη βιώσιμη γεωργία ως αρωγό ανάπτυξης.

Πράγματι εστίασαν στο ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο της διατροφής και της γεωργίας. Παρουσιάστηκε συγκριτική μελέτη των μοντέλων αγροτικής ανάπτυξης τριών χωρών: Ισραήλ, Ολλανδίας και Ελλάδας, καθώς κράτη με το μισό μέγεθος της Ελλάδας έχουν επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Η χώρα μας, λόγω της βιοποικιλότητας, έχει τη δυνατότητα να παράγει τα πάντα γι’ αυτό και είναι δύσκολο να εφαρμόσει μια στοχευόμενη πολιτική καλλιέργεια με περιορισμό της χρήσης των λιπασμάτων.

Αναφέρατε πυλώνες της οικονομίας, μπορείτε να μας πείτε και τους υπόλοιπους που στηρίζουν την οικονομία της Ελλάδας;

Ανεπιφύλακτα ο τουρισμός, που παρουσιάζει θεαματική ανάκαμψη και διαφαίνεται ισχυρή τουριστική ζήτηση, αποτυπώνει τη δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας. Η ναυτιλία, επίσης, αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την ανάπτυξη της οικονομίας καθότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον κόσμο.

Ως ιδρυτής μιας εταιρείας που καινοτομεί και εξάγει τι θα μπορούσατε να συμπληρώσετε;

Μαγική η λέξη «καινοτομεί» και σημαντικό ακόμη περισσότερο το λήμμα «εξάγει». Η εταιρεία      E-LA-WON την οποία διευθύνω ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα και κανόνες, όπως το να:

  • τυποποιούμε επώνυμο και πιστοποιημένο προϊόν
  • παρέχουμε σωστή προβολή σε καταναλωτές και εμπόρους
  • εμπιστευόμαστε ανθρώπους που έχουν τη γνώση για την προώθηση των εξαγωγών
  • στρεφόμαστε στις ώριμες αγορές και επιχειρούμε άνοιγμα στις νέες
  • μελετάμε κάθε φορά τους τρόπους παράδοσης των προϊόντων για να δούμε ποιους συμφέρει στην εκάστοτε περίπτωση, δηλαδή: Xfactory, Fod, Cif.

Θεωρώ ως μονόδρομο την εξωστρέφεια, λαμβάνοντας υπόψη:

α) ένα σχέδιο εξαγωγών, β) επιλογή αγορών για εξαγωγές, γ) μια μέθοδο εισόδου στην αγορά, δ) ανεύρεση εμπορικών επαφών, ε) συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του πελάτη, στ) εξασφάλιση πληρωμών.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here