Γιάννης Καμπούρης: «Οι τραγωδίες της Ιμβρου»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

 

Ο μήνας Ιούλιος για τους Σχοινουδιώτες φέρνει κάθε χρόνο θύμισες χαράς και λύπης. Αναμνήσεις μιας όμορφης και ξέγνοιαστης ζωής, με πανηγύρια και χαρές τα καλοκαίρια στον Πύργο. Τέτοιες μέρες δυο ναυτικές τραγωδίες συγκλόνισαν το νησί.

Ο Γιάννης Καμπούρης, φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας μας υπενθυμίζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Πύργο Σχοινουδίου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 118 (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2015) του περιοδικού ΙΜΒΡΟΣ που εκδίδει ο Σύλλογος Ιμβρίων.

-Σχοινούδι;

Ενας τόπος ονειρικός και προορισμός ξεκούρασης για όλους. Ο Πύργος, το λιμάνι του Σχοινουδίου, έσφυζε από ζωή όλους τους θερινούς μήνες. Ήταν ένα παράθυρο για τον έξω κόσμο. Τα καΐκια μετέφεραν εμπορεύματα και ανθρώπους από το απομακρυσμένο Σχοινούδι στο Κάστρο και στα ξένα λιμάνια. Στον Πύργο υπήρχαν καφενεία, μαγαζιά, σπίτια γεμάτα ανθρώπους που τιμούσαν την προστάτιδά τους Αγία Άννα στο πανηγύρι της τον Ιούλιο. Άνθρωποι που ήρθε καιρός που φαρμακώθηκαν από τον πιο βαθύ και ανείπωτο πόνο για τον άδικο χαμό, τον πνιγμό τόσων νέων ανθρώπων.

Δύο ναυτικές τραγωδίες;

Δύο ναυάγια στα νερά της πιο όμορφης θάλασσας, μέσα σε λίγα χρόνια, στέρησαν τη ζωή σε τόσους νέους και νέες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο τέλος ήρθε και ο ξεριζωμός για να γκρεμίσει ό,τι λογαριάζαμε για ζωή σ’ αυτό το κομμάτι της Ιμβριακής γης.   Κατά το πρώτο ναυάγιο, παραμονή της Αγ. Άννας 24-7-1950, πνίγηκαν δέκα έξι νέοι και νέες κοντά στον Σκυλόκρεμνο.

-Το άλλο;

Πέντε χρόνια αργότερα, στις 26-7-1955, στα ίδια νερά, στον Αγ. Γιώργη στη Λάκκα, πνίγηκαν εννέα άνθρωποι. Επαναλήφθηκε μια τραγωδία που ακόμα και σήμερα, μετά από εξήντα πέντε χρόνια και εξήντα χρόνια αντίστοιχα, συνεχίζει να πληγώνει.

-Θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση ο Πατριάρχης εκεί;

Αυτές τις μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα βρίσκεται στην Ίμβρο. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, ο Παναγιότατος θα τιμήσει τη μνήμη των πνιγέντων. Από νωρίς, τον περασμένο Οκτώβριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με επιστολή του, γνωστοποίησε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων την επιθυμία του να τελέσει μνημόσυνο στην Αγ. Μαρίνα Σχοινουδίου, στις 25-7-2015 για τις ψυχές όλων όσων πνίγηκαν στα νερά του Πύργου. Σ’ αυτά τα νερά, στην όμορφη θάλασσα του Αιγαίου θα ρίξει στεφάνι με λουλούδια της Ιμβριακής γης, αφού πρώτα τελέσει τρισάγιο στην Αγία Άννα.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ναός σήμερα;

Δυστυχώς είναι ένας σωρός από πέτρες, αγιασμένες από τις τόσες ικεσίες και προσευχές. Το αφιέρωμα στον Πύργο, με κείμενα και φωτογραφίες, θα προσπαθήσει να κάνει γνωστή λίγη από την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Έτσι θα θυμηθούν όσοι έζησαν τα γεγονότα, αλλά κυρίως θα μάθουν οι νεότεροι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ίμβρου που εξακολουθεί να είναι τραύμα βαθύ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here