Γιάννης Καμπούρης: «Οι μυκηναϊκές γεύσεις ταξιδεύουν στη Ρωσία»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Για άλλη μια φορά η εταιρία E-LA-WON μας εντυπωσιάζει με τους πρωτότυπους τρόπους προώθησης των προϊόντων της. Το ελληνικό ελαιόλαδο μυκηναϊκής προέλευσης και το υψηλής ποιότητας me-Li E-LA-WON μαζί με την ομάδα ιστορικής αναπαράστασης «Κορύβαντες» ταξίδεψαν 1-12 Ιουνίου ως τη Ρωσία για το κορυφαίο φεστιβάλ ζωντανής Ιστορίας και ιστορικών αναπαραστάσεων “Times and Epochs” (Времена и Эпохи). Μετά τις προτιμήσεις του Ρώσου μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ να προσφέρει το E-LA-WON  EVOO Luxury με φύλλα βρώσιμου χρύσου σε επιφανείς προσκεκλημένους του και την έρευνα αγοράς στη Μόσχα, ακολούθησε η συμμετοχή της εταιρείας ως χορηγού στο μεγαλύτερο φεστιβάλ Ιστορικής αναπαράστασης και καταλήγει να συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση World Food Moscow τον προσεχή Σεπτέμβρη. Ο Ιωάννης Καμπούρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, θα μας πει περισσότερα…

-Πείτε μας κάποια πράγματα γενικά για το φεστιβάλ “Times and Epochs”.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ ιστορικών αναπαραστάσεων με 6000 συμμετέχοντες που αναβίωσαν πτυχές της ζωής 12 διαφορετικών ιστορικών περιόδων -από την νεολιθική εποχή μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο- που τελέσθηκε υπό την Αιγίδα του Ρώσικου Υπουργείου Πολιτισμού. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μια «ιδιότυπη Ολυμπιάδα» για τις καλλιτεχνικές ομάδες που ασχολούνται με την αναπαράσταση/αναβίωση συγκεκριμένων περιόδων του παρελθόντος. Σε 30 διαφορετικές τοποθεσίες της ρώσικης πρωτεύουσας, όπως πάρκα ή κεντρικές λεωφόρους, για 12 ημέρες οι καλλιτεχνικοί σύλλογοι παρουσίαζαν τη δουλειά τους, μετατρέποντας την πόλη σε «χρονομηχανή» και ταξιδεύοντας τους πολίτες τόσο στον χρόνο όσο και στον χώρο. Η Ελλάδα έδωσε το παρόν μέσω της 20μελούς αποστολής «Κορύβαντες», οι οποίοι αναβίωσαν στοιχεία του Μυκηναϊκού, Αρχαϊκού και Κλασικού πολιτισμού μέσα από εργαστήρια γλυπτικής, ζωγραφικής, μουσικής, χορού αλλά και γαστρονομίας. Η ομάδα φιλοξενήθηκε στο πάρκο Kolomenskoye, ένα καταπράσινο πάρκο εκτάσεως 3900 στρεμμάτων κοντά στον ποταμό Moskva.

-Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στο εν λόγω γεγονός;

Η ιδέα ήρθε μέσα από τον συνεργάτη μας Δημήτριο Κατσίκη, καλλιτέχνη, ερευνητή και μεταλλοτεχνίτη που ασχολείται με τη δημιουργία πιστών αντιγράφων πανοπλιών και όπλων του 15ου αι. π.Χ. Ο ίδιος απετέλεσε μέλος της ομάδας «Κορύβαντες», προσφέροντας τα δημιουργήματά του στην αναπαράσταση ιστορικής μάχης. Θέλοντας λοιπόν να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε την δημιουργικότατη αυτή ομάδα, προσφέραμε τα προϊόντα μας στα μαθήματα αρχαίας ελληνικής κουζίνας και μαγειρικής. Εκτός από το εργαστήρι αυτό, η ομάδα οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία επίδειξη φάλαγγας και θρησκευτικού τελεστικού της Κλασσικής περιόδου, παρουσίαση αρχαίας ελληνικής μουσικής, εργαστήριο γλυπτικής και αγγειοπλαστικής, εργαστήρι αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, καθώς και επιδείξεις αρχαίων τελετουργικών χορών.

-Μιλήστε μας για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη αξία αυτής της συμμετοχής για την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ελληνική εκπροσώπηση σε καλλιτεχνικά δρώμενα διεθνούς βεληνεκούς, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται από μια πολυμελή ομάδα. Ο σύλλογος «Κορύβαντες» προώθησε τις αρχαιοελληνικές γεύσεις, χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το μονοποικιλιακό μέλι E-LA-WON για το εργαστήρι ιστορικής γαστρονομίας. Στην αναπαράσταση προετοιμασίας γεύματος βασισμένου σε φιλολογικές αναφορές του 5ου π.Χ αιώνα, χρησιμοποιήθηκαν σαν βασικά συστατικά οι ελιές, τα όσπρια, τα σύκα, το μέλι και το τυρί. Τα μέλη του συλλόγου σε υπαίθρια εγκατάσταση μαγείρεψαν σε φωτιά συνταγές της εποχής του Περικλή. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να λείπει από ένα τέτοιο γεγονός ο ελληνικός «υγρός χρυσός» που τόσο αποτελεσματικά προωθεί στοιχεία του πολιτισμού μας στις αγορές του κόσμου…

-Θα μας ενδιέφερε πολύ να μας πείτε και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του κοινού.

Το ρωσικό κοινό ανταποκρίθηκε μαζικά στην πρόσκληση του φεστιβάλ και παρακολούθησε τα δρώμενα γεμάτο περιέργεια. Ειδικότερα, οι θεατές της ελληνικής αποστολής ήταν ενθουσιώδεις και εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά που παρουσιάστηκε. Τα εδέσματα που ετοιμάστηκαν στο εργαστήρι γαστρονομίας καταναλώθηκαν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Εντυπωσίασε μάλιστα τους συμμετέχοντες η αντίδραση ενός Ρώσου από τη Νότια Σιβηρία ο οποίος είδε για πρώτη φορά καρπό ελιάς!

-Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να μας πείτε σε ποιο βαθμό θεωρείτε πως επέδρασε η συγκεκριμένη δράση στην προβολή της χώρας μας;

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτό το πανόραμα οπτικοακουστικών ερεθισμάτων μοναδικό, καθώς για πρώτη φορά προωθείται ο Ελληνικός Αρχαιολογικός τουρισμός εκτός Ελλάδος, ντυμένος με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, μέσα από βιωματικά δρώμενα, τα οποίο διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές γεύσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here