Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης: Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης  

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Σμύρνη, 1922. Μια παρέα φίλων που δουλεύουν, δημιουργούν, ονειρεύονται και ερωτεύονται μέσα σε μια γιορτινή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, χωρίς να δίνουν σημασία στα μαύρα σύννεφα που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από την πόλη. Ο Μάρκος και η Σίλβια, ο Νικόλας και η Μαργαρίτα, ο Παναγιώτης και η Ισαβέλλα ζουν τους έρωτές τους και σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις καινούριες τους ζωές – λίγο πριν τα καταφέρουν, όμως, τους προλαβαίνει η Ιστορία. Περνώντας μέσα από το καμίνι της καταστροφής και του διωγμού, ο Μάρκος θα καταφέρει τελικά να ξαναφτιάξει τη ζωή του στην Αθήνα, μέχρι που μια απρόσμενη συνάντηση θα του ξαναθυμίσει τις παραμυθένιες μέρες της Σμύρνης.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα για τα παιχνίδια της Ιστορίας με την ανθρώπινη μοίρα και για τη δύναμη της αληθινής αγάπης, για όσα αναγκαζόμαστε να αφήσουμε πίσω και για όσα έχουμε την τύχη να ξαναβρούμε.

-Ενα ακόμη ιστορικό μυθιστόρημά σας, το «Ερωτας στις φλόγες της Σμύρνης» εκδόσεις Πατάκη, για τη Σμύρνη την «καλλίστη πασών». Τι πραγματεύεται;

Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία τριών ζευγαριών από τη σμυρνη που ζουν τον έρωτά τους στην παραμυθένια πρωτεύουσα της Ανατολής κι ετοιμάζονται να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου,όμως τους προλαβαίνουν τα θλιβερά γεγονότα του διωγμού του 1922.Μέσα στον πανικό και την δίνη των γεγονότων σκορπίζονται και ο καθένας ακολουθεί τη μοίρα του. Η ιδιαιτερότητα του βιβλίου αυτού είναι ότι τα πάντα εξελίσσονται μέσα στην πραγματικότητα της εποχής.Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοερά στους δρόμους,στους χώρους,στα καφέ Αμάν και στα καφέ Σαντάν,να γνωρίσει τις καλλιτεχνικές  προσωπικότητες και τους ανθρώπους του πνεύματος και του εμπορίου της εποχής,εχοντας την αίσθηση πως η Σμύρνη είναι μια ζωντανή πόλη που ακόμα ζεί.

   -Τα παιχνίδια της ιστορίας μέσα απο τον έρωτα των ανθρώπων;

Η μοίρα του καθενός από τους ήρωές μου σφραγίζεται από την ιστορία διαφορετικά και μέσα από την τραγικότητα των στιγμών αναδύεται ο πραγματικός χαρακτήρας τους.Που ασφαλώς δεν είναι αυτός που έδειχνε στην κανονικότητα της κοινωνικής ζωή της  ιωνικής πρωτεύουσας.

-Οι μικρές ιστορίες ειναι αυτές που σφραγίζουν τη μεγάλη Ιστορία;

´Οταν ο άνθρωπος πιέζεται από τον χρόνο και τα γεγονότα και διακυβεύονται τα ύψιστα προσωπικά του συμφέροντα,τότε εκδηλώνει τα πραγματικά του αισθήματα και τον αληθινό χαρακτήρα του.Πολλές φορές μικρά γεγονότα και στιγμές της ζωής μας χαρακτηρίζουν και σφραγίζουν την προσωπικότητά μας.

-Πολιτικός και ιστορικός συγγραφέας, δύσκολη η συναρμογή;

Ουσιαστικά και οι δύο αυτές ιδιότητες αποτελούν έκφανση της ανθρώπινης προσωπικότητας.Αυτά που κάποιος σκέφτεται και γράφει δεν μπορεί ούτε πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά που πράττει στην πολιτική του ζωή.´Αλλωστε γράφοντας ιστορία διδάσκεσαι και ωθείσαι ανάλογα.

-Μπαίνει η πολιτική στα καλούπια της μυθιστορηματικής γραφής;

Οι μύθοι είναι ιστορήματα.´Οσο καλλίτερα γνωρίζεις την ιστορία τόσο το αφήγημά σου προσεγγίζει την πραγματικότητα.Γιατί και ο μύθος διδάσκει.Ο Αίσωπος εγραφε μύθους που δίδασκαν.

-Το νέο σας βιβλίο για τη Σμύρνη, αποτελει κατα κάποιο τρόπο  του Ισμαήλ και Ρόζα;

Είναι δύο διαφορετικά βιβλία.Το καινούριο μου βιβλίο έχει οπως προανέφερα την ιδιαιτερότητα οτι η ιστορία του εξελίσσεται στην παλιά Σμύρνη που ο αναγνώστης την βιώνει σαν να ζεί και ο ίδιος στους χώρους  της.

-Πόσο το βοήθησε η κινηματογραφική του καριέρα; Σας ικανοποίησε φανταζομαι η αποδοχή απο το κοινό της μεγάλης οθόνης...

Είναι αλήθεια πως η κινηματογραφικη μεταφορά του βιβλίου μου ΙΣΜΑΗΛ ΚΑΙ ΡΟΖΑ με τον κινηματογραφικό τίτλο Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ έιχε τεράστια αποδοχή.Μισό εκατομμύριο κόσμο  είδε την ταινία και το βιβλίο εκτινάχτηκε στα ύψη.Πρέπει να είναι το πρώτο σε κυκλοφορία μέσα στο 2016 με αρχές του 2017.Ασφαλώς και βοήθησε το βιβλίο η ταινία.´Ηδη έχω πρόταση για μεταφορά στην μεγάλη οθόνη και του νέου μου βιβλίου.

-Ο χαμένος παράδεισος της Σμύρνης, η μικρασιατική τραγωδία. Ο χρόνος μας κανει να βλέπουμε τα πράγματα με άλλο μάτι; 

Ασφαλώς!Η ιστορία πάντα διδάσκει,αρκεί να την δούμε από την σωστή της πλευρά. Αλλοίμονο σε αυτούς που δεν γνωρίζουν τη ιστορία τους!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here