Για τη νέα εποχή της δημοσιογραφίας

Μια ομάδα δημοσιογράφων ξεκινάμε σήμερα ένα δύσκολο αλλά δημιουργικό ταξίδι στο χώρο της ενημέρωσης. Αφήνουμε πίσω μας την παρακμή του τωρινού μιντιακού τοπίου και επιχειρούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Κόντρα στα φαινόμενα διαπλοκής, συναλλαγής,  συγκέντρωσης εξουσίας και κατευθυνόμενης πληροφόρησης, που ακυρώνουν τον ρόλο μας ως δημοσιογράφων.

Η πρωτοβουλία μας είναι καθαρά δημοσιογραφική. Δεν έχουμε δεσμεύσεις, δουλείες, εξαρτήσεις.  Δεν παίρνουμε εντολές από κανέναν.

Είμαστε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.  Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο στο χώρο των ΜΜΕ. Η οργάνωσή μας είναι αυτοδιαχειριζόμενη.  Δίνουμε προτεραιότητα στην εργασία και την ανεξάρτητη, ερευνητική δημοσιογραφία. Σκοπός μας είναι η επιδίωξη της αλήθειας και όχι του κέρδους.  

Θεωρούμε ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη γνήσια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ενημέρωση. Πιστεύουμε ότι η είδηση δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα.

Επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε τους νέους δρόμους μέσα από τους οποίους θα περάσει η δημοσιογραφία του μέλλοντος. Δρόμους που θα οδηγήσουν στη νέα εποχή της ενημέρωσης.

Όταν μιλάμε για νέα εποχή ενημέρωσης, εννοούμε ότι η δημοσιογραφία δεν θα εκπροσωπεί φανερά ή άδηλα συμφερόντα αλλά θα ασκείται αποκλειστικά και μόνο, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Για μας, αυτό σημαίνει,  ότι πρέπει να ενισχυθεί ο θεμελιακός ρόλος της δημοσιογραφίας, με ανηλεή  έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, χάριν των συμφερόντων της κοινωνίας.

Έτσι, εδώ, τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνον, οι ελεύθερα εκφραζόμενοι δημοσιογράφοι-παραγωγοί των ειδήσεων, που συνεργάζονται ισότιμα.

Στη προσπάθειά μας τηρούμε απαρέγκλιτα τις αρχές της δημοσιογραφικής  δεοντολογίας, του πλουραλισμού των απόψεων και του κράτους δικαίου.

Έχουμε όμως και θέση και άποψη.  Είμαστε με τους ανθρώπους που μοχθούν και εργάζονται ακούραστα και δημιουργικά. Είμαστε με τους νέους που αναζητούν διεξόδους επιβίωσης. Είμαστε με όσους μάχονται για τη προστασία του περιβάλλοντος, του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών αγαθών. Είμαστε με εκείνους που προσφέρουν αλληλεγγύη και μάχονται αταλάντευτα για τα δικαιώματα των πολλών. Είμαστε με όσους  δεν ανέχονται άλλο την γενικευμένη αυθαιρεσία και τις  παρανομίες των ισχυρών. Είμαστε με τους αδύναμους που καλούνται μονίμως να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης. Με τους πολίτες που βλέπουν τα δικαιώματα τους να υποχωρούν μπροστά στα προνόμια των ισχυρών, αθέμιτων και  καλά προστατευμένων συμφερόντων, τα οποία διαρκώς ενισχύονται.  

Με δύο λόγια, είμαστε στην ίδια πλευρά  με την συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κοινωνίας. Θέλουμε να γίνουμε η φωνή της.

Τώρα ξεκινάμε. Η πορεία, ξέρουμε, ότι θα είναι δύσκολη. Δεν συμπαθούν άλλωστε και πολλοί την αλήθεια, άσχετα αν ορκίζονται στο όνομά της. Αλλά εμείς έχουμε ένα ακλόνητο σύμμαχο: την απόφασή μας να μείνουμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Στην αρχή θα υπάρχουν προβλήματα, ατέλειες, λάθη και ελλείψεις. Πιθανόν και στη συνέχεια. Αλλά θα είναι  δικά μας, καθαρά, λάθη.

Στη δύσκολη αυτή πορεία, ζητάμε την ενεργό συμπαράσταση και συμπαράταξή σας. Θέλουμε όμως και την εποικοδομητική κριτική. Και την αμφίδρομη επικοινωνία.

Ηδη υπάρχουν παρόμοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες. Ισως έτσι τελικά, ανοίξουμε, όλοι μαζί, την αρχή του δρόμου για το αύριο της δημοσιογραφίας στην μεταμνημονιακή Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here