Για συνωμοσία κατά ΗΠΑ, ξέπλυμα & άλλα 10 αδικήματα, κατηγορείται ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πόλ Μάναφορτ

Για συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων για τα λόμπι και τις τράπεζες και άλλα 9 αδικήματα, κατηγορείται ο Πολ Μάναφορτ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του νυν προέδρου των HΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ένας συνεργάτη του από Ομοσπονδιακό Σώμα Ενόρκων. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα που ερευνά τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές Ρόμπερτ Μιούλερ. Ωστόσο, στις κατηγορίες αυτές δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν, ευθεία αναφορά στην εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Τραμπ.

«Η παραπομπή περιλαμβάνει 12 κατηγορίες: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό», αναφέρεται στη δήλωση του Πίτερ Καρ, εκπροσώπου του Ρόμπερτ Μιούλερ.

Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται ότι υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Ο κ. Μάναφορτ και ο συνεργάτης του, Ρίτσαρντ Γκέιτς, κατηγορούνται κυρίως ότι δραστηριοποιούνταν ως λομπίστες και σύμβουλοι του φιλορώσου πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χωρίς να το έχουν δηλώσει στις αρμόδιες αρχές.

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια πέρασαν από υπεράκτιους λογαριασμούς που διαχειρίζονται οι δύο άνδρες. Ο Πολ Μάναφορτ κατηγορείται ότι μόνον αυτός ξέπλυνε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην συνεργάτης του Ντ. Τραμπ μετέβη νωρίτερα στο γραφείο του FBI στην Ουάσινγκτον και ενδέχεται να εμφανιστεί αμέσως μετά ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Μιούλερ.

Τραμπ: Η έμφαση έπρεπε να είναι στην «διεφθαρμένη Χίλαρι»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, σχολιάζοντας μέσω twitter το θέμα, σημείωσε ότι οι κατηγορίες κατά του κ. Μάναφορτ αφορούν εποχή προγενέστερη της συνεργασίας τους και κάλεσε τις αρχές να δώσουν την έμφασή τους στη διερεύνηση των δραστηριοτήτων της «διεφθαρμένης Χίλαρι» Κλίντον, αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Καμία συμπαιγνία!», τόνισε, υπονοώντας τις κατηγορίες για συμπαιγνία του με τη Ρωσία ώστε να κερδίσει τις εκλογές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here