Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το φεστιβάλ World Wide Lab

Της ΜΑΡΙΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με πρωτοβουλία της  σκηνοθέτιδος Ιόλης Ανδρεάδη , έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην  Ελλάδα,  το διεθνές θεατρικό εργαστήρι – φεστιβάλ World Wide Lab και καλεί  10 έλληνες ηθοποιούς και έναν σκηνογράφο/ενδυματολόγο.
Μετά από δύο συνεχόμενες χρόνιες στο Brooklyn της Νέας Υόρκης (Irondale Center το  2012 και 2013) και Teatro Due της  Ρώμης (2014), το διεθνές θεατρικό εργαστήρι-φεστιβάλ «World Wide Lab» έρχεται για πρώτη φορά   στη χώρα  μας. Με πρωτοβουλία της  Ιόλης Ανδρεάδη και τη σύμπραξη του Syros Institute, το World Wide Lab πραγματοποιείται φέτος στη Σύρο   από τις 22 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.
Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Syros Institute, μέσα στην Ιστορική Μονή Πατέρων Ιησουιτών, οι σκηνοθέτες του World Wide Lab μαζίμε 10 έλληνες ηθοποιούς και έναν σκηνογράφο/ενδυματολόγο, θα πραγματοποιήσουνγια 16 συνεχόμενες μέρες κοινή έρευνα και εντατικές πρόβες. Η περίοπτη γεωγραφική τοποθεσία του Ινστιτούτου, ο πλήρης υλικοτεχνικός εξοπλισμός του, οι ξεχωριστοί χώροι προβών, συναντήσεων και συσκέψεων, η κοινή μοναστηριακή κουζίνα για την προετοιμασία του γεύματος και η διαμονή σε δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη αίσθηση απομόνωσης και το κλίμα κοινοβίου που προϋποθέτει το απαιτητικό αυτό εγχείρημα.

Τα αποτελέσματα του Lab θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μορφή παραστάσεων στις 4, 5 & 6 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης Σύρου και θα μεταδοθούν ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω Live Stream κάλυψης.
Το World Wild Lab καλεί στη Σύρο δέκα ηθοποιούς και ένα σκηνογράφο/ενδυματολόγο από τηνΕλλάδα, για να συμμετάσχουν στην εντατική διαδικασία της έρευνας, των προβών και της παρουσίασης της κοινής δουλειάς. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους, απαραιτήτως και στις δύο γλώσσες (ελληνικά / αγγλικά), μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους και μια φωτογραφία έως τις 15 Ιουνίου 2015 στο  wwlabsyros2015@gmail.com.

Οι υποψήφιοι θα επιλεγούν κατόπιν αξιολόγησης από τους σκηνοθέτες του World Wide Lab και θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους έως τις 30 Ιουνίου 2015. Για τη συμμετοχή στο Lab και τη διαμονήστο Syros Institute για 16 διανυκτερεύσεις (22/8 έως 7/9) οι επιτυχόντες καλούνται να καλύψουν αποκλειστικά τα λειτουργικά έξοδα, τα oποία ανέρχονται σε 320 ευρώ κατ’ άτομο, συνολικά για όλες τις μέρες.

Η ιδέα του World Wide Lab δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill του Bob Wilson, από τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab. Αποτελεί μια διεθνή πλατφόρμα σκηνοθετών από διαφορετικές χώρες του κόσμου:  Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Ταϊβάν- οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ γύρω από ένα ειδικό θέμα τη φορά. Το θέμα του πρώτου World Wide Lab το 2012 ήταν η «Γιορτή», του δεύτερου, το 2013 ήταν η «Τελετουργία»και του τρίτου , το 2014 ήταν «Καταστροφή και Αναγέννηση». Φέτος, το θέμα του τέταρτου στη σειρά World Wide Lab είναι«Προσλήψεις και Αναπαραστάσεις του Αρχαίου Δράματος: διεθνής παράδοση και προσωπική εμπειρία».

Στόχος του World Wide Lab είναι να προτείνει και να εξελίξει ένα μοντέλο ομαδικής συνεργασίας και συσκηνοθεσιών, παρακάμπτοντας  ηθελημένα τον παγιωμένο κανόνα που λέει ότι «στο θέατρο την τελική απόφαση την παίρνει πάντα ένας». Σκοπός, η ανεύρεση μιας κοινής καλλιτεχνικής γλώσσας, που δεν θα εξαλείφει ωστόσο τις ιδιαιτερότητές της προέλευσης και της εκπαίδευσης του κάθε σκηνοθέτη.
Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, το World Wide Lab δενδιαθέτει έναν σταθερό καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ανακαλύπτει κάθεχρόνο μια νέα ιεραρχία που έχειδύο χαρακτηριστικά: να εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο και να μη διαρκεί για πολύ καιρό. Φέτος την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Ιόλη Ανδρεάδη από την Ελλάδα και ο Jay Stern από τις ΗΠΑ.

Οι σκηνοθέτεςτου World Wild Lab είναι οι: Laura Caparrotti, Orly Noa Rabinyan, Chang Nai Wen,
Laura Tesman, Jay Stern, Annie Levy, Evan Cummings, Vidhu Singh, Evan Tsitsias, Jocelyn Yuchia Chang, Esther Jun και ΙόληΑνδρεάδη.

Τις πρωτότυπες μουσικές των παραστάσεων που θα παρουσιαστούν υπογράφει η Ερατώ Α. Κρεμμύδα.

Θέατρο Απόλλων
ΕρμούποληΣύρου
Παραστάσεις | 4, 5 & 6 Σεπτεμβρίου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here