Για κακουργήματα οι έρευνες σε «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία»

Δεύτερη κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης και για την κλινική «Κασταλία», εκτός από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, καθώς και εκεί έχουν εντοπιστεί κρούσματα κοροναϊού και ελέγχονται τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Η εντολή του Βαγγέλη Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

  1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων,
  2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο,
  3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια, εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου,
  4. με ισόβια, αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της ιδιωτικής κλινικής «Ταξιάρχαι», έπειτα από την καταγραφή δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στην κλινική «Ταξιάρχης» είναι δύο νεκροί και 26 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε τροφίμους και προσωπικό. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ιχνηλατήσεις.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε λόγο για πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, που ενδέχεται να προκύψουν για τους επιστημονικούς και διοικητικούς υπευθύνους της κλινικής.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στη νευροψυχιατρική κλινική «Κασταλία» στο Ελληνικό, όπου υπάρχουν 300 τρόφιμοι και 170 εργαζόμενοι. Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε 110 εργαζόμενους και όλα βγήκαν αρνητικά. Μέχρι το μεσημέρι, αναμένονται τα αποτελέσματα και από τους υπόλοιπους ελέγχους.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here