Για εμπαιγμό των κωφών και βαρηκόων καταγγέλλει την ΕΡΤ η Ομοσπονδία τους

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Περί της αισχρής (δήθεν) διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) των κεντρικών πολιτικών γεγονότων (ομιλιών και συνεντεύξεων) που έλαβαν χώρα στη ΔΕΘ, ο τελικός λόγος στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ). Από τη σχετική καταγγελία της οποίας διαβάζουμε πως όσα σχετικά με τη διερμηνεία συνέβησαν στη φετινή ΔΕΘ (12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020) αποτέλεσαν ‘‘εμπαιγμό έναντι των κωφών και βαρηκόων πολιτών ως προς το αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον τομέα της ενημέρωσης’’.

Αναλυτικότερα στη καταγγελία της ΟΜΚΕ επισημαίνεται ότι ‘‘η διήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ καλύφθηκε μεν με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ΕΝΓ, ωστόσο ‒ προς μεγάλη μας απογοήτευση και αγανάκτηση ‒ η παρεχόμενη πρόσβαση τελικά ήταν μόνο κατ’ επίφαση, αφού δεν τηρήθηκε καμία από τις προδιαγραφές που έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη! Το παράθυρο για τον διερμηνέα της νοηματικής είχε τόσο μικρό μέγεθος, που ήταν αδύνατον να παρακολουθήσουμε τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, ενώ ο φωτισμός και το σκούρο φόντο μάλλον προσέδωσαν στην όλη εικόνα μια διάσταση… τραγελαφική’’.
Συνεπεία των παραπάνω, αναφέρεται λίγο παρακάτω στη καταγγελία ‘‘η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος δέχτηκε για μια ακόμα φορά πληθώρα παραπόνων από κωφούς και βαρήκοους πολίτες, οι οποίοι τόνιζαν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί προσβλητική μεταχείριση του δικαιώματός τους στην ενημέρωση και την πληροφόρηση’’.

Απευθυνόμενη μετωπικά προς τη διοίκηση της ΕΡΤ αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο η ΟΜΚΕ αξιολογεί τη μη τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών ως ‘‘αυτόματη ακύρωση κάθε θετικής πρωτοβουλίας και τελικά διαστρέβλωση της ίδιας της έννοιας της πρόσβασης, αφού καταλήγει να ισοδυναμεί με τον αποκλεισμό μας από την ενημέρωση, τον οποίο εξακολουθούμε να υφιστάμεθα στον 21ο αιώνα, σε μία κατά τα άλλα ευνομούμενη χώρα’’ και καταλήγει:

‘’Σας καλούμε για μια ακόμα φορά να επιδείξετε την υπευθυνότητα που αρμόζει σε μια ΕΡΤ αληθινά «ανοιχτή σε όλους», διαμορφώνοντας την αναγκαία συνολική πολιτική προσβασιμότητας για τα κωφά και βαρήκοα άτομα, βάσει του ν. 4488/2017, άρθ. 65 (αναγνώριση της νοηματικής ως ισότιμης με την ελληνική γλώσσα) και άρθ. 67 (υποχρέωση των ΜΜΕ για παροχή πλήρους πρόσβασης). Αλλά και πέρα από το γράμμα του νόμου, αναμένουμε η ΕΡΤ να επιτελέσει επί της ουσίας το κοινωνικό της καθήκον για την ισότιμη και απρόσκοπτη ενημέρωση των κωφών και βαρήκοων πολιτών’’.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here