Κοντονής: «Ξεκινούν έλεγχοι στις Ομοσπονδίες»-Συναδινός: «Πληρώνουμε το 2004».

Ουδείς ανεξέλεγκτος! Η προειδοποίηση του Σταύρου Κοντονή σε όσους επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Δεν παρέλειψε ακόμη να προαναγγείλει ανακατανομή των χρηματικών ποσών προς τις ομοσπονδίες, αφού προηγηθεί αξιολόγηση.

«Πρώτο μέλημά μας είναι η χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών, καθώς βρισκόμαστε σε προ-Ολυμπιακή χρονιά. Θέλουν οι Ομοσπονδίες την καλύτερη δυνατή οργάνωση για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους αθλητές. Έχουμε να διαχειριστούμε πολύ λιγότερα χρήματα και αυτά είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή. Καταφέραμε να προσδιορίσουμε ως άμεση χρηματοδότηση το 40% κάθε Ομοσπονδίας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε πολλές Ομοσπονδίες, για μήνες ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και υπήρχαν και ζητήματα ποινικά σε κάποιες περιπτώσεις. Ξεπερνάμε τα προβλήματα και είμαστε σε καλό δρόμο» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ανοίγοντας την προγραμματισμένη συνέντευξη-Τύπου.

«Διπλασιάσαμε τα χρήματα στο πρόγραμμα ‘Άσκηση για όλους’. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στον αθλητισμό και στα θετικά που προσφέρει» συνέχισε, προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. «Συστάθηκε πάλι το ελεγκτικό Συμβούλιο. Για πολλά χρόνια αυτός ο θεσμός είχε πέσει σε αχρηστία. Δεν είχαν ελεγχθεί τα πολλά εκατομμύρια που δίνονταν στις Ομοσπονδίες. Ο μηχανισμός έχει ξεκινήσει ελέγχους σε κάποιες Ομοσπονδίες και θα γίνει σε όλες. Είναι υποχρέωσή μας έναντι του φορολογούμενου πολίτη. Ο καθένας που έχει αναλάβει το βάρος της διαχείρισης των χρημάτων, θα πρέπει να είναι σε θέση να τα δικαιολογήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αναδιοργανώθηκε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα βάλει μια τάξη. Θα γίνει έλεγχος όλων των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Γίνονται έλεγχοι στα αθλητικά κέντρα. Σε δυο αθλητικά κέντρα, του Σελίου και των Πατρών, υπάρχει σωρεία παρεμβάσεων και θα επέμβει εισαγγελέας. Καταγράφουμε με τρόπο αξιόπιστο τα σωματεία και τους αθλητικούς φορείς σε μια ειδική πλατφόρμα. Δεν ξέραμε μέχρι τώρα πόσα ήταν τα σωματεία. Η πλήρης αποτύπωση θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τα πράγματα. Ποια είναι η δράση τους, οι αθλητές τους, τα προγράμματά τους. Πρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα των δραστηριοτήτων τους. Να υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των μισθώσεων.  Τα καλά σωματεία πρέπει να δικαιούνται μιας γενναίας χρηματοδότησης».                                                                  

Το ντόπιγκ                       

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ Κοντονής στο καυτό θέμα του ντόπιγκ: «Το κονδύλι για το ΕΣΚΑΝ είχε μειωθεί στις 50.000 ευρώ. Υπήρχε ο κίνδυνος να αφαιρεθεί η άδεια από την WADA και να μην έχουμε πιστοποιημένο φορέα για τον έλεγχο ντόπινγκ στην Ελλάδα. Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα και αποφύγαμε τον κίνδυνο της άρσης της αναγνώρισης».                                                                                    

Οσον αφορά τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών κέντρων ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως δόθηκε παράταση, προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνει η τοποθέτηση νέων ΔΣ στα αθλητικά κέντρα με ανθρώπους άξιους και τίμιους που θα φέρουν εις πέρας την αποστολή τους».

Για το ποδόσφαιρο, τέλος, ο κ Κοντονής επανέλαβε πως «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επανακαθορίσει τις θέσεις της με τις ευρωπαϊκές Συνομοσπονδίες για να είναι το έργο τους αποτελεσματικό και να λύνονται οι παθογένειες που υπάρχουν».

Αδεια ταμεία

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός, θίγοντας την κακή κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων: «Οι αθλητικές υποδομές, ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και πολλές ακόμα, έχουν προβλήματα. Το Κολυμβητήριο και το Ποδηλατοδρόμιο δεν έχουν άδεια λειτουργίας.  Αρκετά από τα ΕΑΚ θα ανακαινιστούν όπως το Καυταντζόγλειο και το Αλκαζάρ. Θα υπάρξει ανακαίνιση ταρτάν και υποδομών. Για το Καυταντζόγλειο θα δοθεί 1.000.000 ευρώ για το ταρτάν».

Στα άδεια ταμεία, που βρήκε η νέα κυβέρνηση, ο κ Συναδινός έδωσε ξεχωριστή έμφαση: «Μόλις 10.000.000 ευρώ βρήκαμε στον κωδικό δημοσίων επενδύσεων για τον αθλητισμό και αφορούσε μόλις 8-9 νομούς σε όλη τη χώρα. Υπήρξε ανορθολογική κατανομή και είναι λίγα τα χρήματα. Στόχος είναι η περιφέρεια να συντηρηθεί. Ακόμα πληρώνουμε τις αμαρτίες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και υπάρχουν τόσα ανοικτά μέτωπα και τόσες τελεσίδικες αποφάσεις που τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για Ολυμπιακά έργα, ξεπερνούν και τα κονδύλια της ΓΓΑ για τον αθλητισμό».

Οι έλεγχοι, που μνημόνευσε ο κ Κοντονής, ήδη έχουν ξεκινήσει από τις  Ομοσπονδίες ποδηλασίας, τένις, πυγμαχίας, αλλά «θα επεκταθεί  σε όλους, δεν είναι δειγματοληπτικός έλεγχος, θα πάμε μέχρι τέλους και δεν θα υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση στα πορίσματα, οι Ομοσπονδίες που τα πάνε καλά και είναι νοικοκυρεμένες θα ανταμειφθούν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης υπογραμμίστηκαν επίσης:

«Ο τζίρος των στοιχηματικών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων φτάνει τα 6 δις και πρέπει να φορολογηθούν, διότι είναι χρήματα που φεύγουν από την χώρα μας και πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα».

– «Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα αφορά όλο τον αθλητισμό, όχι μόνο τον επαγγελματικό. Πρέπει να υπάρχει ένα πιο ορθολογικό αθλητικό σύστημα. Ένα δημοκρατικό σύστημα αθλητισμού για όλους. Να τον αναστηλώσουμε και να είναι πιο υγιής».

– «Η μόνη εταιρεία που αποδίδει φόρο είναι ο ΟΠΑΠ. Οι διαδικτυακές εταιρείες δεν πληρώνουν φόρο ακόμα».

«Παρά τις δομικές αντιρρήσεις μας για την εκποίηση του Κράτους, με τον ΟΠΑΠ έχουμε καλή συνεργασία».

-«Ορισμένες Ομοσπονδίες, αν και τους έχουν γίνει παρατηρήσεις και μπορεί να υπάρξει περιστολή δαπανών, υπάρχει ζήτημα με το κόστος της συνοδείας των αποστολών. Για ποιο λόγο να πηγαίνουν σε ακριβά ξενοδοχεία; Σε χρόνια λιτότητας και αιμορραγίας του ελληνικού λαού, να μην γίνονται προκλητικοί, ιδίως όταν δεν πληρώνονται ούτε οι υπάλληλοι. Τα παρακολουθούμε και τα ελέγχουμε όλα αυτά. Περικόπτονται ταξίδια παραγόντων. Τα χρήματα δίνονται για την ανάπτυξη του αθλητισμού και όχι για τουρισμό».

-«Στην Ελλάδα πάσχουμε από την τήρηση του νόμου. Θα εφαρμοστεί ο αθλητικός νόμος ενόψει των νέων πρωταθλημάτων. Να μην καθυστερούν άλλο οι ηγεσίες και οι διοικήσεις, έχουν χρόνο μπροστά τους. Είτε δεν θα γίνονται αγώνες στα γήπεδα αν δεν είναι εντάξει με την επιταγή του νόμου, είτε θα διεξάγονται χωρίς θεατές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here