Γεροβασίλη: Ο πρωθυπουργός όφειλε να ζητήσει σχεδιασμό για ενδεχόμενο Grexit

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ)

Από τη στιγμή που ευρωπαϊκοί κύκλοι φαίνεται ότι ήθελαν να οργανώσουν μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη «όφειλε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας να έχουν ένα σχέδιο απέναντί τους. Ως αμυντική γραμμή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός της χώρας όφειλε να ζητήσει μια τέτοιου τύπου ενημέρωση και σχεδιασμό. Εάν δεν το είχε κάνει, θα ήταν ένας ανεύθυνος πρωθυπουργός», τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το ενδεχόμενο ενός Grexit. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM η κ. Γεροβασίλη επισήμανε κατ’ αρχήν ότι «η όλη συζήτηση ξεκίνησε από ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας το οποίο προσπαθεί να ποινικοποιήσει και να σπρώξει τα πράγματα σε μια άλλη κατεύθυνση, ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση επεξεργάστηκε σχέδια Grexit».

Σημείωσε ότι έχει υπόψη της το δημοσιευθέν υλικό, επαναλαμβάνοντας ότι «άλλος το ξεκίνησε αυτή τη χρονική στιγμή και όχι ο κύριος Βαρουφάκης. Ανεξάρτητα με το τι κάνει ο κύριος Βαρουφάκης».

Ερωτηθείσα «αν ο πρωθυπουργός γνώριζε τον διορισμό του φίλου του κ. Βαρουφάκη στην θέση του ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων για να προσπεράσουν τη κα Σαββαΐδου που ελέγχεται, κατά τον κύριο Βαρουφάκη, από τις Βρυξέλλες», καθώς και τα περί χάκινγκ, η κυρία Γεροβασίλη, συστήνοντας καταρχήν να μην γίνεται εσπευσμένη εξαγωγή συμπερασμάτων, πρόσθεσε: «Θα τα δούμε, λοιπόν, όλα. Θα τα αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει».

Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Βαρουφάκη σημείωσε:  «Αφήστε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αφήστε να δούμε ποια απ’ όλα αυτά έχουν βάση, εάν εδράζονται στην πραγματικότητα. Και αφού έχουμε τα δεδομένα θα δούμε. Αλλά, εμείς από πλευράς κυβέρνησης, δεν θέλουμε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Από εκεί και πέρα, όποιος ξέρει κάτι ας το πει και θα ακολουθηθούν τα πράγματα όπως χρειάζεται».

Για το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι καταρχάς πρέπει να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η συμφωνία. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.

«Με καλή διάθεση, μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία μέχρι τις 18 του μηνός», εκτίμησε η Όλ. Γεροβασίλη, απορρίπτοντας τα περί αιτήματος για τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων, κάτι που άλλωστε, όπως σημείωσε, δεν προβλέπεται στα συμφωνηθέντα.

Σημείωσε δε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί και διατυπωθεί και εγγράφως, έκαναν λόγο για δύο πακέτα προαπαιτούμενων τα οποία ψηφίστηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο και το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε παρατήρηση ότι ανεπισήμως υπάρχουν πληροφορίες και από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν ότι «αν πάμε σε συμφωνία – γέφυρα ή και χωρίς αυτή, το ΔΝΤ στη δεύτερη περίπτωση, μπορεί να ζητήσει και άλλα προαπαιτούμενα», η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι «συγκρούονται πολλές απόψεις αυτή τη στιγμή: Υπάρχουν σκληρές γραμμές που δεν θέλουν την Ελλάδα σε ευρωπαϊκή πορεία και βεβαίως υπάρχουν κι άλλες -που ευτυχώς φαίνονται πλειοψηφικές- οι οποίες θέλουν η Ελλάδα να βρει το δρόμο της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ανέφερε επίσης ότι δεν δυσχέρανε τις διαπραγματεύσεις το που θα γίνονται οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και τους εκπροσώπους των δανειστών, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει επακριβώς, αν πέραν του κεντρικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα υπάρχουν και συναντήσεις με υπουργούς ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι στις 18 Αυγούστου να υπάρχει ψηφισμένη συμφωνία, με την πρώτη αξιολόγηση να τοποθετείται, περίπου, μετά την παρέλευση τριμήνου.

Η κ. Γεροβασίλη είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να φθάσουμε όπως χρειάζεται» στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογών δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να φθάσουμε να ολοκληρωθούν όλα τα βασικά σημεία μιας συμφωνίας, χωρίς να αλλάζει η ατζέντα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Αναφερόμενη στο εσωκομματικό μέτωπο και την πολιτική συγκέντρωση της ιστοσελίδας Iskra στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που φάνηκε και χθες, «είναι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ. Έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική.

Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα.»

Σχετικά με το αν θα περιλαμβάνονται στα εκλογικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που διαφωνούν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι αυτά θα λυθούν στις διαδικασίες που θα επιλέξει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία. Επομένως, δεν θα επιλυθούν σε πιθανές εκλογές στο μέλλον. Θα έχουν επιλυθεί πιθανόν από πριν».


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here