Γεροβασίλη: Ο Π.Λαφαζάνης να εξηγήσει γιατί ανατρέπει την κυβέρνηση της Αριστεράς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σκληρή απάντηση στον ηγέτη της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει υποστηρίξει ανοιχτά και επανειλημμένα τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως την επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, εξαπολύει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Όλγα Γεροβασίλη. Είναι προφανές ότι η κ. Γεροβασίλη θεωρεί  δεδομένη την απόφαση της Αιστερής Πλατφόρμας να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητά από τον Π. Λαφαζάνη και τα στελέχη της να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους προβαίνουν σ΄αυτην την σοβαρή επιλογή. 

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη σε ραδιοφωνικό σταθμό, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «εδώ και τρία χρόνια καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής, ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής»

Παράλληλα, ερωτά εάν η μετάβαση στο νέο νόμισμα θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι.

Όπως εξηγεί, αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα.

«Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;» συνεχίζει.

Όπως υπογραμμίζει παράλληλα, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο (Λαφαζάνης) και άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας» προσθέτει η κ. Γεροβασίλη.

«Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς» επισημαίνει η εκπρόσωπος.

Σε άλλη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Σκάι, η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε τόσο στις εκλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης όσο και στη συμφωνία που υπογράφηκε.

Για τις εκλογές

«Η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η κ. Γεροβασίλη, «και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους, δεν είχε στον σχεδιασμό της εκλογές και δεν είχε λόγους να προχωρήσει σε αυτές, μέχρι ενός σημείου βεβαίως, με την έννοια ότι υπάρχουν προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν, προκειμένου να μην διαταχθούν οι κυρίαρχοι στόχοι. Κυρίαρχος στόχος ήταν να συναφθεί η συμφωνία, αυτό ολοκληρώνεται σήμερα-αύριο, μαζί με τις εκταμιεύσεις, όπως είπαμε. Υπάρχει ο δεύτερος μεγάλος στόχος να αποκατασταθεί μια σταθερότητα στην οικονομία. Και υπάρχει και ο στόχος, βεβαίως, να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους, προκειμένου και τα αποτελέσματα της συμφωνίας, αυτή η συμφωνία να είναι εφικτή και να είναι βιώσιμη με όσο το δυνατόν πιο ελαφρείς όρους για τον ελληνικό λαό. Αυτοί είναι οι στόχοι κατά σειρά προτεραιότητας. Με βάση αυτούς αντιστοίχως, θα βρεθεί η λύση για το ποιες είναι οι πολιτικές  πρωτοβουλίες,  οι οποίες δεν θα διαταράξουν ,  δε θα απειλήσουν αυτό το δεδομένο και ταυτοχρόνως θα δώσουν τη δυνατότητα και στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά τα οποία θα σχεδιάσει και πέραν της συμφωνίας¨.

Για τη συμφωνία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε για μια καλύτερη συμφωνία, σε όλο αυτό το διάστημα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακριβώς ήταν και το πρόγραμμα με το οποίο τον εξέλεξε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση, τον Ιανουάριο. Δεν υπήρχε ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία να αφορά επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ή το εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως υπήρχε ως μειοψηφική άποψη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία ότι όσοι ανήκουν σ` αυτό το χώρο, σε αυτό τον συνασπισμό κομμάτων που είχε δημιουργηθεί, προφανώς ακολουθούν τη συνισταμένη, η οποία, όπως σας είπα, εκφράστηκε και στο πρόγραμμα, και προεκλογικά και μετεκλογικά και μέχρι σήμερα, με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολουθεί το πρόγραμμά του. Έχει κάνει σοβαρές υποχωρήσεις και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το καλύτερο για τον ελληνικό λαό, τα προτάγματά μας τα ιδεολογικά, έχουμε κάνει υποχωρήσεις .Διότι Αριστερά η οποία δεν προτάσσει το συμφέρον του λαού, αλλά τη δική της επιβίωση με τον α΄ ή β΄ τρόπο, προφανώς δεν είναι  Αριστερά. Με την ευρεία έννοια το εννοώ αυτό.

Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία, διότι βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να υπογράψουμε συμφωνία για να αποφύγουμε μια άτακτη χρεοκοπία για τη χώρα, γι` αυτή τη μη διαχειρίσιμη κατάσταση που δεν θα ήθελε κανείς να ζήσει, κάνοντας μια τακτική υποχώρηση. Και νομίζω ότι καλώς πράξαμε. Το  νομίζει και ο ελληνικός λαός ότι καλώς πράξαμε, κι αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Επομένως, θα υλοποιήσουμε τη συμφωνία και ταυτοχρόνως η κυβέρνηση αυτή ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει , και θα ξετυλιχτεί στη συνέχεια,  ένα πρόγραμμα που θα τρέξει παράλληλα με τη συμφωνία, προκειμένου  να προσπαθήσουμε να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα…».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here