Γερμανοί συνέλαβαν τον Πουτζδεμόν

Συνελήφθη ο πρώην ηγέτης των Καταλανών, Κάρλες Πουτζδεμόν, στα σύνορα Γερμανίας Δανίας μετά από «επανενεργοποίηση» ευρωπαϊκού εντάλαματος σύλληψης.

Ο Πουτζδεμόν συνελήφθη ενώ επιχειρουσε να περάσει με ΙΧ τα σύνορα Δανίας – Γερμανίας -σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί τη Φινλανδία και κατευθυνόταν στο Βέλγιο.

Κρατείται από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες όπως ανακοίνωσαν τον συνέλαβαν βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ισπανός δικαστής εξέδωσε χθες ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών που κατηγορούνται για στάση μετά την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας της Καταλονίας -μεταξύ αυτών και ο Πουτζδεμόν. Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση αποφάσισε να επανενεργοποιήσει τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών του οι οποίοι έχουν καταφύγει στο Βέλγιο.

Συνολικά, ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα έχει ασκήσει διώξεις εναντίον 13 αυτονομιστών ηγετών που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ποινές κάθειρξης έως και 30 ετών.

Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας διέταξε χθες την προφυλάκιση άλλων πέντε Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών, μεταξύ των οποίων είναι και ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ, εν αναμονή της δίκης τους με την κατηγορία της στάσης. Μετά την απόφαση αυτή, ο Τουρούλ δεν θα μπορέσει να παραστεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο τοπικό κοινοβούλιο για την εκλογή του στην προεδρία.

Στη φυλακή θα οδηγηθούν επίσης η πρώην πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τρεις πρώην υπουργοί.

Με την ίδια κατηγορία, της απόπειρας απόσχισης, έχουν προφυλακιστεί άλλοι τέσσερις Καταλανοί πολιτικοί. Σύμφωνα με  εκπρόσωπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η απόφαση προφυλάκισης ελήφθη επειδή ο δικαστής έκρινε ότι υπήρχε υψηλός κίνδυνος διαφυγής των κατηγορουμένων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here