Ο γερμανικός τύπος και το «πραξικόπημα της δραχμής»

 

ΦΩΤΟ:ΙΝ ΤΙΜΕ (N. XΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Μ΄ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, που στην ουσία τους επαναλαμβάνουν άρθρα και ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας τα οποία στη πλειονότητα τους έχουν διαψευσθεί, επιχειρεί ο γερμανικός τύπος, έγκυρος και «κίτρινος», να προσδώσει στοιχεία ανακολουθίας στο τρόπο με τον οποίο μέλη της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετώπισαν την κρίση και την απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ετσι, επιχειρείται ένα νόμιμο και επιτρεπόμενο μέσο άμυνας της χώρας, του λαού και της κοινωνίας απέναντι στις επιδιώξεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, να  λοιδωρηθεί, να γελοιοπηθεί και να απονομιμοποιηθεί.

Εμμένοντας και αναπαράγοντας τις λογικές περί σύλληψης του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή, ως το έσχατο μυστικό σχέδιο κάποιων αριστερών της ελληνικής κυβέρνησης, παίζουν το παιγνίδι της κυβέρνησης τους και ιδίως του Β. Σόιμπλε που δεν θέλει να του φέρνουν αντιρρήσεις σε όσα εκείνος θεωρεί δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Το απογοητευτικό είναι ότι σ΄αυτό το μικροπολιτικό παιγνίδι συμμετέχει και το σοβαρό κατά τα άλλα Spiegel, μαζί φυσικά με την Bild.

Τα σενάρια της δραχμής
Την ώρα που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν με ενδιαφέρον την άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το Spiegel Online και η εφημερίδα Bild δημοσιεύουν άρθρα γύρω από σχέδια για μια επιστροφή στη δραχμή, καθώς και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, που φέρεται να εκπόνησαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Φήμες για ένα πραξικόπημα προκαλούν ερωτηματικά στην αντιπολίτευση» είναι ο τίτλος άρθρου στο Spiegel Online, ενώ η εφημερίδα Bild θέτει το ερώτημα «Τι γνώριζε ο Αλ. Τσίπρας για το πραξικόπημα της δραχμής;»
Η Bild επικαλούμενη δικές της έρευνες υποστηρίζει ότι τα σχέδια για Grexit εκπονήθηκαν από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο του 2014 στο Ρωσικό Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών RISS (Russian Institute for Strategic Studies). Επί μήνες τα σχέδια βρίσκονταν έτοιμα στο συρτάρι, αποκαλύπτει τώρα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ήδη ένα μήνα πριν τις εκλογές έλαβε το πράσινο φως του Αλ. Τσίπρα για το σχέδιο Grexit, φέρεται να δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Όμως τα σχέδια δεν έγιναν τελικά πράξη. Τη νύχτα προς την 6η Ιουλίου το Κρεμλίνο απέσυρε την πρότασή του για βοήθεια δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Την ίδια νύχτα ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Λίγο αργότερα ήρθε η αποπομπή του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Και Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. Προς το παρόν, καταλήγει η Bild.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here