Γερμανικό Κοινοβούλιο: Ναι στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα

Με ψήφους 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές, επί 598 ψηφισάντων, υπερψηφίστηκε  το μεσημέρι της Παρασκευής  από τη γερμανική Βουλή το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.
Νωρίτερα είχαν πει  «ναι» είπαν και οι Αυστριακοί, ενώ την πρόταση για τη συμφωνία έχουν υπερψηφίσει οι Γάλλοι και οι Φινλανδοί.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι «ακόμη και αν οι διαφοροποιήσεις είναι έντονες εμείς πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».
«Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα», τόνισε, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση διαγραφής μέρους του χρέους.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική συμφωνία είναι σκληρή, ειδικά για τον ελληνικό λαό, αλλά γι’ αυτό ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση», υποστήριξε η Μέρκελ η οποία σημείωσε ότι η Ελλάδα διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις και ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν καταστροφικό, καθώς μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων λαών της Ευρώπης κατεστράφη το πιο σημαντικό νόμισμα – η εμπιστοσύνη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχαρίστησε τον Β. Σόιμπλε ενώ υπογράμμισε ότι η συμφωνία κάνει ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα στο σύστημα του ευρώ.
Από την πλευρά του ο  Β. Σόιμπλε τόνισε ότι πρέπει να «βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά ο τρόπος είναι πολύ περίπλοκος», ενώ επανέλαβε πως το τρίτο πακέτο αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να βοηθηθεί η χώρα.
Ο Σόιμπλε απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, λέγοντας πως κάτι τέτοιο αποκλείεται βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Σημείωσε ακόμα ότι η «η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράγματα και μετά να δούμε κι εμείς».
«Κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν», ανέφερε ενώπιον των Γερμανών βουλευτών ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία και για αυτόν τον αγώνα πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός». Σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here