Γερμανική κυβέρνηση: Παράνομο το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει γνωμοδοτήσεις της Βουλής, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, αναφερόμενη στη Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής στης Γερμανικής Βουλής για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, ωστόσο «εκφράζεται απόλυτα από τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ουσιαστικά, έπειτα από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαίωσε ότι και η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί παράνομο το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών, αφού σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία «αντιπροσωπεύουν πλήρως» και το Βερολίνο.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες».

Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», είπε, τονίζοντας ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά το πώς η γνωμοδότηση αυτή της Επιστημονικής Επιτροπής μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη και η διαδικασία παρακολούθησης έχουν στόχο την ειρήνη στη Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτήν τη διαδικασία και γι’ αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης (“Follow up”) συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με τη Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη τη διένεξη γι’ αυτήν τη συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

«Θέλουμε να σιγήσουν τα όπλα»

Όσον αφορά το αίτημα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς την Ε.Ε. για στήριξη της Τουρκίας στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου επισημαίνεται ότι «εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που έχουμε αυτή την στιγμή και του πώς θα μετατραπεί σε μια εκεχειρία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε προκειμένου να επιβάλουμε το εμπάργκο όπλων».

Και συμπλήρωσε: «Βλέπετε ότι επί της αρχής -και αυτό αφορά όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη Λιβύη- επιθυμούμε να σιγήσουν τα όπλα, να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση και να μπούμε σε μια πολιτική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here