Γερμανικά ΜΜΕ: Συνεννόηση Σόιμπλε-Μέρκελ-Γκάμπριελ για πενταετές Grexit

(ΦΩΤΟ:EUROKINISSI)

Τα σχέδια για ένα πιθανό πενταετές Grexit που έχουν ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνεννόηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση της Taggespiegel λέγοντας ότι: «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες».

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv, επικαλούμενος υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Στην ιστοσελίδα του ίδιου σταθμού αναφέρεται ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει είναι σε συντονισμό με την καγκελάριο».

Νωρίτερα το Σάββατο, δημοσίευμα της FAZ γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός έκρινε τελείως ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις και πρότεινε δύο εναλλακτικές επιλογές.

Σύμφωνα με την πρώτη, η Αθήνα θα παρουσιάσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Πενταετές Grexit και πιθανή αναδιάρθρωση χρέους

Ενώ, η δεύτερη αφορά σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια, παραμένοντας ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ και λαμβάνοντας τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Στη ίδια πρόταση, η Γερμανία προσφέρει και την πιθανότητα μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, με τη μορφή της Λέσχης των Παρισίων, καθώς κούρεμα-αναδιάρθρωση χρέους δεν είναι συμβατή με την συμμετοχή μιας χώρας σε νομισματική ένωση,

Στο θέμα αυτό πάντως , ενός μελλοντικού κουρέματος του ελληνικού χρέους, είχε αναφερθεί και ο Β. Σόιμπλε, νωρίτερα το απόγευμα, δηλώνοντας αυτό δεν είναι δυνατό με βάσει τις ευρωπαικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους, η ιδέα του Σόιμπλε (για 5ετές Grexit) υπάρχει στο τραπέζι και κυκλοφορεί. Απλά δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Ενώ, ο ανταποκριτής του Skynews στις Βρυξέλλες δηλώνει ότι το έγγραφο Σόιμπλε είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε το έδωσε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ και σε ορισμένους ακόμα υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup.

Από την άλλη, οι πηγές που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου στην Taggespiegel, διαψεύδουν την «επίκαιρη σημασία» του.  «Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Πάντως, άλλη πηγή δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει συζητηθεί προφορικά στο Eurogroup η πρόταση της Γερμανίας.

Παράλληλα, οι πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος που σχολίασαν το εν λόγω δημοσίευμα, έκαναν λόγο για παιχνίδι πιέσεων που επιδιώκει τη δέσμευση και τη σκληρή εποπτεία.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοια πρόταση από τον Β.Σόιμπλε προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ουδέποτε έπεσε σαν ιδέα είτε από τον κ. Σόιμπλε, είτε από οποιονδήποτε άλλον θέμα Grexit.

 

Ακολουθεί το κείμενο των δύο προτάσεων:

soible-keimeno

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here