Γερμανικά ΜΜΕ: Αναποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους

Σε μια σημαντική πληροφορία που –εάν ισχύει– αναμένεται να διαφοροποιήσει τη διαδικασία εμβολιασμού πολλών χωρών, προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Handelsblatt –η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές–, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται ότι δεν έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα στις μεγάλες ηλικίες. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένεται να είναι αποτελεσματικό μόλις στο 8% των ατόμων άνω των 65 ετών.

Ανάλογο δημοσίευμα υπάρχει και στην εφημερίδα Bild η οπoία –επικαλούμενη επίσης κυβερνητικούς κύκλους– αναφέρει ότι το εμβόλιο πιθανώς θα πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα άτομα κάτω των 65 ετών.

Η Handelsblatt σημειώνει ακόμα ότι το γερμανικό Υπουργείο Υγείας εξετάζει πλέον εάν θα πρέπει να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο έχει δομηθεί ανάλογα με τις ηλικίες. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστικό συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου του γεγονότος ότι οι κλινικές μελέτες της φαρμακευτικής εταιρίες δεν περιλαμβάνουν ικανό αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων.

Σημειώνεται ότι η σχετική έγκριση που έχουν δώσει οι βρετανικές αρχές αναφέρει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αξιόπιστα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here