Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία αδειάζουν Τραμπ, στηρίζουν την πυρηνική συμφωνία με Ιράν

Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία άδειασαν τον Τραμπ στο θέμα του Ιράν. Οι ηγέτες των τριών χωρών, με κοινή τους δήλωση, προειδοποίησαν τις Ηνωμένες Πολιτείας , μετά τη δήλωση Τραμπ ότι δεν επικυρώσει την συμφωνία γα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, να μην λαμβάνουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να τη πλήξουν την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζοντας ότι παραμένουν δεσμευμένες σε αυτή.

Επίσης ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο, να αποφεύγει μονομερείς προκλήσεις, όπως όπως η απειλή για εκ νέου επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην επιβεβαιώσει, για πρώτη φορά, ότι το Ιράν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν τη συνθήκη.

Οι ηγέτες των τριών χωρών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ενέργειες της Τεχεράνης που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ουάσινγκτον για να απαντήσουν σε αυτές τις ανησυχίες.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη JCPOA (σ.σ. το ακρωνύμιο της συμφωνίας) και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

«Προτρέπουμε την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφασή τους για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, πριν λάβουν οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να πλήξει» τη συμφωνία, όπως να επιβάλουν και πάλι τις κυρώσεις που έχουν αρθεί, συνεχίζουν οι τρεις ηγέτες.

Σημειώνουν επίσης ότι «αναμένουν από το Ιράν ότι θα δεσμευτεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές του και να εργαστεί για την επίτευξη λύσεων μέσω διαπραγματεύσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here