Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο «παγώνει» προσωρινά το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε από τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ να μην υπογράψει το νόμο που ενέκρινε χθες η Βουλή για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας των χωρών μελών μέχρι το 2027.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, το δικαστήριο της Καρσλρούης αποφάσισε να παγώσουν οι διαδικασίες μετά από προσφυγή μιας «συμμαχίας» υπό τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία Μπερντ Λούκε, την οποία προσυπογράφουν 2.281 πολίτες.

Αυτή είναι μια προσωρινή απόφαση, προκειμένου το Δικαστήριο να έχει χρόνο να εξετάσει το αίτημα και να ανακοινώσει λεπτομερώς το σκεπτικό του. Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση την οποία αρνήθηκαν να σχολιάσουν και οι δυο πλευρές.

Το Ταμείο Ανακαμψης σκοπό έχει να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να βγουν από τη κρίση της πανδημίας και αποτελείται εν μέρει από επιχορηγήσεις και εν μέρει από δάνεια, με το χρέος να είναι κοινό και για τους 27. Οι προσφεύγοντες στο δικαστήριο υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό «το κοινό χρέος», καθώς έτσι η Γερμανία διακινδυνεύει να χάσει πολλά στην περίπτωση που οι πιο φτωχές χώρες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Η Κομισιόν μπορεί να αρχίσει να εκδίδει ομόλογα για τη χρηματοδότηση του Ταμείου και να προβεί σε εκταμιεύσεις μόνο όταν η απόφαση έχει επικυρωθεί και από τις 27 χώρες, διαθέτοντας μέχρι τα τέλη του 2027 περίπου 1,8 τρισ. ευρώ.

Η καθυστέρηση που επέβαλε το Δικαστήριο θεωρείται σκληρό πλήγμα για την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε στηρίξει πέρσι το Ταμείο αυτό, σπάζοντας ένα ταμπού στη χώρα της.

Μόλις, χθες, η Μπούντεσταγκ ψήφισε τον σχετικό νόμο, τον οποίο υιοθέτησε σήμερα και η άνω Βουλή. «Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα σαφές σινιάλο υπέρ μιας αλληλέγγυας και ισχυρής Ευρώπης», δήλωνε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here