Γερμανία: Συμφωνία για την επανένωση οικογενειών προσφύγων

Τα κόμματα Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε πρόταση νόμου για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, οι οποίοι απολαμβάνουν μόνο προσωρινής / μερικής προστασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel» συμφωνήθηκε η παράταση της αναστολής της επανένωσης οικογενειών προσφύγων μέχρι την 31η Ιουλίου, η οποία λήγει στα μέσα Μαρτίου.

Από 1ης Αυγούστου θα επιτραπεί σε περιορισμένο αριθμό μελών οικογενειών προσφύγων, σε χίλιους μηνιαίως, να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία. Ο συμφωνηθείς νόμος συμπληρώνεται από μια -ήδη διατυπωμένη στη συμφωνία των διερευνητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού- «ρήτρα επιείκειας», όπως λέγεται, ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των μελών οικογενειών προσφύγων τα οποία θα επιτρέπεται να επανενώνονται με αυτές αναλόγως περιπτώσεως. Η συμφωνηθείσα ρύθμιση κατέστη εφικτή διότι ο ισχύων νόμος λήγει στα μέσα Μαρτίου και επομένως πρέπει σύντομα να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο.

Η σχετική συζήτηση για το εύρος της «ρήτρας επιείκειας» θα συνεχιστεί πάντως στις διαπραγματεύσεις. Η καταρχάς συμφωνία για το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα αναμένεται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυνητικών εταίρων (CDU/CSU και SPD), όπως σημειώνει το «Spiegel», ώστε να καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού μέχρι την Παρασκευή και να τεθεί αυτή στην συνέχεια στην κρίση των μελών του SPD, μιας διαδικασίας η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Η ανυποχώρητη στάση του CDU
«Κατά τις διερευνητικές συζητήσεις ελήφθησαν δεσμευτικές αποφάσεις για την προσφυγική πολιτική. Δεν μπορούν να αλλάξουν σε βάρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)» υπογράμμισε ο Στέφαν Χάρμπαρτ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Και το ετήσιο όριο υποδοχής 220.000 προσφύγων θα παραμείνει. Το ανώτατο αυτό όριο ισχύει και θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για το ανώτατο. Ο αριθμός αυτός δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε μόνιμο αριθμό προσφύγων τους οποίους θα δέχεται η Γερμανία» πρόσθεσε.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ανέφερε, επίσης, ότι «ρήτρα επιείκειας για την επανένωση οικογενειών των προσφύγων οι οποίοι απολαμβάνουν περιορισμένης προστασίας δεν είναι αναγκαία. Η υφιστάμενη νομική κατάσταση προβλέπει ήδη μια τέτοια ρήτρα».

Υπενθυμίζεται ότι το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) κόμμα επιδιώκει -μεταξύ άλλων- και αυτές τις αλλαγές (στην προσφυγική πολιτική) προκειμένου να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, οι δυνητικοί εταίροι ίσως να έχουν καταλήξει στο προσφυγικό θέμα, αφού μέχρι την Παρασκευή φιλοδοξούν να έχουν συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα, προκειμένου να ξεκινήσει μετά η χρονοβόρα εσωκομματική διαδικασία έγκρισης του νέου συνασπισμού στο SPD

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here