Γερμανία: Πέρασαν μπροστά οι σοσιαλδημοκράτες σε νέα δημοσκόπηση

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται κατά μία μονάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα ευρήματα εβδομαδιαίας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου Insa.

Αυτή είναι πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που το SPD εμφανίζεται να προηγείται, συγκεντρώνοντας 31%, έναντι 30% των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Μέρκελ.

Το κόμμα της Αριστεράς κερδίζει μια μονάδα (10%), ενώ αντιθέτως οι Πράσινοι απώλεσαν δύο μονάδες συγκεντρώνοντας 7%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και το δεξιό λαϊκιστικό AfD διατηρούν τα ποσοστά τους με 6% και 12% αντίστοιχα.

Ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που φέρνει το κόμμα της να υστερεί του άμεσου ανταγωνιστή στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε ότι πάντοτε λάμβανε σοβαρά υπ’ όψιν και επιδείκνυε σεβασμό στους Σοσιαλδημοκράτες ανταγωνιστές της. «Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς», σχολίασε η κ. Μέρκελ.

Ο παράγοντας «Σουλτς»

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το αξίωμα του καγκελαρίου τα ποσοστά του SPD στις δημοσκοπήσεις σημειώνουν αισθητή αύξηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοσκοπήσεων που διενεργεί το Ινστιτούτο Insa. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές ξεκίνησαν μόλις το 2012. Γεγονός είναι ότι και σε δημοσκοπήσεις άλλων ινστιτούτων πρέπει να κοιτάξει κανείς αρκετά πίσω για να εντοπίσει το τελευταίο δημοσκοπικό προβάδισμα του SPD. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Allensbach είχε καταγράψει το τελευταίο Σοσιαλδημοκρατικό προβάδισμα τον Αύγουστο του 2010, όπου και πάλι προηγείτο με 32% κατά μία ποσοστιαία μονάδα των CDU / CSU.

Εκτός από την αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών του SPD ο κ. Σουλτς κατόρθωσε να ξεπεράσει την κ. Μέρκελ στις προτιμήσεις των εκλογέων που απάντησαν στο υποθετικό ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν, εάν μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον/την καγκελάριο.

Στη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της Infratest Dimap, η οποία διενεργήθηκε κατ’ εντολή του βραδινού ειδησεογραφικού μαγκαζίνου Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Welt, ο κ. Σουλτς συγκέντρωσε την προηγούμενη εβδομάδα 50% έναντι 34% της κ. Μέρκελ.

DW

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here