Γερμανία: Ο υπουργός Εσωτερικών αρνείται να εμβολιαστεί με AstraZeneca

Το  βρετανικό-σουηδικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού δημιούργησε πολιτική κρίση στη Γερμανία, καθώς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης πάνω από 60 ετών, να εμβολιαστούν συμβολικά με το εμβόλιο.

Αρνητικός στην στην πρόσκληση ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ του CSU, ο οποίος αρνήθηκε να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Η απάντησή μου στην πρόσκληση του Γενς Σπαν είναι ‘όχι!’. Δεν θα επιτρέψω να μου επιβάλλει κάποιος κάτι», δήλωσε ο υπουργός στην γερμανική εφημερίδα BILD, αποφεύγοντας ωστόσο να αξιολογήσει το ίδιο το εμβόλιο, η χορήγηση του οποίου γίνεται πλέον στη Γερμανία σε άτομα πάνω από 60 χρόνων, ενώ οι νεότεροι μπορούν να εμβολιαστούν μετά από συμβουλή γιατρού και με δική τους ευθύνη κι αυτό λόγω των περιπτώσεως θρόμβωσης που παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η πρόσκληση του υπουργού Υγείας αφορούσε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που είναι 66 ετών, τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς που είναι 62, τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ 71 ετών, τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ 62 ετών και τον υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γκερντ Μιούλερ που είναι 65.

Ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας και στους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων. «Θα το κάνω αμέσως μόλις έρθει η σειρά μου – και με AstraZeneca», δήλωσε ο 62χρονος Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ μέσω της εκπροσώπου του, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι το κρατίδιο δεν έχει φτάσει ακόμη στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-69 ετών.

Με AstraZeneca εμβολιάστηκε ο Πρόεδρος της Γερμανίας 

«Ναι» στον εμβολιασμό με AstraZeneca είπε ο 65χρονος Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καθώς σήμερα η Προεδρία ανακοίνωσε ότι έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου στο Νοσοκομείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Βερολίνο.

Για ένα «μικρό τσίμπημα με μεγάλη επίδραση, ένα μικρό τσίμπημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ σε δηλώσεις του μετά τον εμβολιασμό τους ανέφερε ότι «εμπιστεύομαι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Γερμανία. Σήμερα έλαβα την πρώτη εμβολιαστική δόση με AstraZeneca. Το εμβόλιο αποτελεί το αποφασιστικό βήμα για την έξοδο από την πανδημία. Αξιοποιείστε την δυνατότητα και λάβετε κι εσείς μέρος σε αυτό!»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here