Γερμανία: Λευκός καπνός για κυβέρνηση με συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό

 

Η Γερμανία αποκτά επιτέλους κυβέρνηση.  Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και αφού απέτυχαν οι συνομιλίες για συνασπιμό της Τζαμάικα, δηλαδή των Χριστιανοδημοκρτών με τα μικρότερα κόμματα των Ελευθέρων Δημοκρατών και των Πρασίνων, αναβιώνει ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών που κυβέρνησε τη χώρα τις προηγούμενες δύο τετραετίες.

Οπως έγινε γνωστό, σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Die Welt».

Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται η σταθερότητα τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη και ανοίγει ο δρόμος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ιδίως σε σχέση με την ευρωπαική πολιτική ενοποίησης και τον τερματισμό της λιτότητας.

Η συμφωνία αυτή, αναφέρει η Welt, ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άγγελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Τώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here