Γερμανία: Kλίμα και μεταναστευτικό τα κύρια προβλήματα για τη «Τζαμάικα»

 

Η πολιτική για το κλίμα και τη μετανάστευση αποτελούν τα βασικά εμπόδια στις προσπάθειες των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και Πράσινων να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Οι τελικές συζητήσεις των τριών κομμάτων διαρκούν πάνω από 11 ώρες και ενδέχεται να συνεχισθούν ως το πρωί, σε μιά προσπάθεια να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία για κυβέρνηση και να αποφευχθεί μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στη Γερμανία, η οποία θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε νέες εκλογές, τις οποίες όμως δεν φαίνεται να επιθυμεί κανείς.

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Μπουφιέ εμφανίστηκε λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα αισιόδοξος ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχουν ευκαιρίες συνεννόησης, δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο οι συνομιλίες να συνεχιστούν ως τις πρωινές ώρες.

«Είμαι ακόμη της άποψης ότι μπορεί να γίνει, αλλά βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού» είπε, σημειώνοντας πως «το θέμα είναι αν θέλουμε να καταλήξουμε σε κάτι βιώσιμο, το οποίο θα μας αντιπροσωπεύει όλους, αλλά θα πρέπει όλοι να κάνουν συμβιβασμούς». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμη διαφορές, αλλά αξίζει τον κόπο να μπούμε σε διαπραγματεύσεις», καταλήγοντας ότι η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει ως το πρωί.

Από την πλευρά των Πρασίνων, o Διευθυντής του κόμματος Μίχαελ Κέλερ δήλωσε στο ZDF ότι «όσο οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν υπάρχει και αποτέλεσμα», ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή την ώρα αφορά το κλίμα και τη μετανάστευση.

Ενδεχόμενη αποτυχία τους να θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη πολιτική κρίση στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Οι άλλες επιλογές θα ήταν η προκήρυξη νέων εκλογών ή ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα θέλουν να αποφύγουν τη διεξαγωγή εκλογών καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here