Γερμανία: Η πρώτη έκδοση 30ετους ομολόγου με αρνητικό επιτόκιο στα χρονικά

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Γερμανία εξέδωσε σήμερα ομόλογο 30ετους διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο. Πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας που επικρατεί διεθνώς και η οποία ωθεί τους επενδυτές να επιζητούν απεγνωσμένα την ασφάλεια. 

Το ομόλογο, που θα λήξει τον Αύγουστο του 2050, έχει κουπόνι στο απόλυτο μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα λάβουν καθόλου τόκο για τα χρήματα, που δανείζουν στη χώρα. Απλώς τα καταθέτουν στην επένδυση αυτή για να αποφύγουν τα χειρότερα, σε μία περίοδο διαρκών εντάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές μάλιστα εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από την ονομαστική αξία του για να το αποκτήσουν, με αποτέλεσμα το επιτόκιο κατά την έκδοση να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος, στο -0,11%.

Η γερμανική έκδοση έρχεται να προστεθεί στη δεξαμενή των κρατικών ομολόγων αξίας 15 τρισ. δολαρίων, που έχουν αρνητικό επιτόκιο. Τα νεοεκδοθέντα ωστόσο ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο είναι αρκετά λιγότερα. Από το 2016 έχουν εκδοθεί ομόλογα αξίας 3 τρισ. δολαρίων με αρνητική απόδοση και όλα ήταν μικρότερης διάρκειας των 30 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, που δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για κρατικό χρέος, εάν και στα 3 τρισ. περιλαμβάνονται και εταιρικά ομόλογα αξίας 11 δισ. δολαρίων. Μεταξύ των εταιρειών τις οποίες οι επενδυτές έχουν πληρώσει για να… τις δανείσουν, είναι η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi και ο γερμανικός κολοσσός καταναλωτικών αγαθών Henkel.

Στην σημερινή έκδοση του 30ετους κρατικού τίτλου η Γερμανία διέθεσε τα ομόλογα με μέση τιμή 103,61. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψει 795 εκατ. ευρώ από τα 824 εκατ. ευρώ, που άντλησε.

Η τελευταία έκδοση ομολόγου μεγάλης διάρκειας (λήξη τον Αύγουστο το 2048) από τη Γερμανία ήταν τον περασμένο μήνα με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,3%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here