Γερμανία: Η Μέρκελ αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούν στη Γερμανία, τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλοών σε Βαυαρία και εσση, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλαδημοκράτες, οι δύο συνιστώσες του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, υπέσυησαν σοβαρές απώλειες.  Οπως έγινε γνωστό, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Mέρκελ ανακοίνωσε στα ηγετικά στελέχη του κόμματός της, της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την επανεκλογή της στην ηγεσία, στο επικείμενο κομματικό συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Την πληροφορία αποκάλυψε ανώτερη κομματική πηγή, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά για αποχώρηση της Ά. Μέρκελ από την θέση της ως επικεφαλής του κυβερνητικού σχήματος, όπως σημειώνουν πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Η 64χρονη κ. Μέρκελ βρίσκεται στην ηγεσία της CDU από το 2000 και η αποχώρησή της θα σηματοδοτήσει έναν «αγώνα δρόμου» υποψηφίων όχι μόνο για την κομματική ηγεσία, αλλά αργότερα και για την καγκελαρία.

Η εξέλιξη, αν και δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, έρχεται μία ημέρα μετά τις βαριές απώλειες για την CDU στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Έσσης, παρά το γεγονός ότι οι Χριστιανοδημοκράτες διατήρησαν την πρώτη θέση.

Η εκλογή νέου κομματικού ηγέτη θα του επιτρέψει να χτίσει προφίλ υποψήφιου καγκελάριου εν όψει των γενικών βουλευτικών εκλογών του 2021. Η Μέρκελ, εν όψει της διαδοχής, φέρεται να προκρίνει την υποψηφιότητα της γενικής γραμματέα της CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, η οποία ανακοινώθηκε εσωκομματικά λίγο μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Bild, πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της CDU είναι και ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς.

Άλλες δυνητικές υποψηφιότητες είναι εκείνη του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν.

Πάντως, η αδυναμία και το πνεύμα αποδρομής που θα συνοδεύει την Μέρκελ πιθανόν να της κοστίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η Ένωση έχει να αντιμετωπίσει το Brexit, την κρίση με την Ιταλία, καθώς και την προοπτική μαις ενδυνάμωσης λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Η καγκελάριος Μέρκελ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να διεκδικήσει υψηλό πόστο στη ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές, όπως ανέφεραν πηγές του κόμματός της.

Το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης μετά την ανακοίνωση της είδησης της αποχώρησης Μέρκελ από την κομματική ηγεσία.

Η Έσση, η διαδοχή και η Καγκελαρία

Πριν δύο εβδομάδες, το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία υπέστη παρόμοια εκλογική ζημιά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα στην Έσση στοίχησε περισσότερο στη Μέρκελ, αν και η ίδια επιχείρησε να υποβαθμίσει την »εθνική» σημασία του, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το Capital.gr , τονίζοντας πως οι αναλυτές «θεωρούν τις εκλογές στο Έσσεν πιο σημαντικές σε σχέση με εκείνες στη Βαυαρία».

Όπως, επίσης, είχε τονίσει το Capital.gr πριν κλείσουν οι κάλπες στην Έσση, βασιζόμενο σε δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, αλλά και πληροφορίες από το Βερολίνο, «η επομένη μέρα, δηλαδή η 29η Οκτωβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα μπορεί να αποφασίσει «μόνη της» την τύχη της».

Με άλλα λόγια, από την 30ή Οκτωβρίου (αν νωρίτερα η Μέρκελ δεν έχει καθαρίσει το μέλλον της με ορόσημο την 6η Δεκεμβρίου στο συνέδριο της CDU),  θα αρχίσουν να παίρνουν  πρωτοβουλία άλλοι –ανεξάρτητα από αυτήν –  για την προεδρία στο κόμμα και, έτσι, για την τύχη της.

Ωστόσο, αποτελεί ερώτημα αν η ίδια έχει πράγματι ακόμη (ή μπορεί να αποκτήσει τις επόμενες μέρες) την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως όλοι οι ηγέτες, οι οποίοι επιχείρησαν  στο παρελθόν να καθορίσουν τη διαδοχή τους, στο τέλος απέτυχαν και πως αυτό, ίσως, αποδειχθεί σωστό…

Επίσης είχε τονισθεί πως δεν θα πρέπει να ταυτίζεται το θέμα της ηγεσίας στην CDU με εκείνο της ηγεσίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο ίδιο δημοσίευμα, είχε αναφερθεί πως «μια πιθανή έξοδος της Μέρκελ από την ηγεσία του CDU και της κυβέρνησης -ειδικά αν αυτό συνοδευόταν από την κατάρρευση του Μεγάλου Συνασπισμού- θα οδηγούσε σε μια ακόμα μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία και την ΕΕ σε σχέση με τη σημερινή».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here