Γερμανία: Φεύγει η Μέρκελ – Ποιος θα την διαδεχθεί;

To γερμανικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται εν αναβρασμώ μία μέρα πριν την ανάδειξη του νέου κομματικού ηγέτη. Σήμερα αρχίζει το συνέδριο του CDU στο Αμβούργο και αύριο η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τα ηνία στο νέο αρχηγό.

Αποχαιρετά οριστικά το κόμμα της η Μέρκελ μετά από 18 μήνες στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Ποιος θα την διαδεχθεί όμως; Αύριο οι 1001 σύνεδροι θα αναδείξουν σε μυστική ψηφοφορία το νέο επικεφαλής του κόμματος. Αν και είναι 12 οι υποψήφιοι στα χαρτιά, 3 επικρατούν: η Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ (εκλεκτή της Μέρκελ), ο Φρίντριχ Μερτς (συνεργάτης του Σόιμπλε) και ο Γενς Σπαν (υπουργός Υγείας). Από τους τρεις, οι πρώτοι δύο λέγεται ότι θα πολεμήσουν στήθος με στήθος στην ψηφοφορία. Ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας της Γερμανίας έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ψηφίζει «δαγκωτό» Φρίντριχ Μερτς ενώ η Μέρκελ έχει εκφράσει διακριτικά την στήριξή της στην γενική γραμματέα του κόμματος.

Σήμερα ο Πέτερ Αλτμάγερ, υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για το κόμμα είναι η «ΑΚΚ», εν συντομία από τα αρχικά του ονόματος Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.

O Aλτμάγερ επέκρινε τον Σόιμπλε λέγοντας ότι με την στάση του ενισχύει τη διάσπαση του κόμματος.

Aνεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ 

Η 56χρονη γ.γ των Χριστιανοδημοκρατών έχει το παρατσούκλι «AKK» από τα αρχικά του ονόματός της. Πίνει «νερό» στο όνομα της Μέρκελ αν και μετά την πανωλεθρία των Χριστιανοδημοκρατών σε Βαυαρία και Έσση, έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μητέρα τριών παιδιών, πιστή Καθολική, απορρίπτει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι φεμινίστρια.

Γενς Σπαν 

Ο 38χρονος Γενς Σπαν ανήκει στην σκληροπυρηνική πτέρυγα του CDU, κυρίως σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Ως υπουργός Υγείας, έχει αναδείξει σε βασική του προτεραιότητα την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς της επιλογής τους και τον περιορισμό των μεγάλων διαστημάτων αναμονής για ραντεβού. Είναι ο εκλεκτός του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου και ο μεγάλος πονοκέφαλος του Φρίντριχ Μερτς.

Φρίντριχ Μερτς 

Ο 63χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του, φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Ο Μερτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here