Γερμανία: Αποκλείουν οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετοχή στη κυβέρνηση-Προς συνασπισμό Μέρκελ με Φιλελεύθερους-Πράσινους

Αποκλείουν κατηγορηματικά οι Σοσιαλδημοκράτες νέα συμμετοχή τους στη κυβέρνηση, εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα των exit polls που δίνουν μόλις το 21% στο SPD. 

Οπως δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος με αυτό το αποτέλεσμα, το SPD δεν μπορεί να μετάσχει σε νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση και να ανασυνταχθεί.

Με την εξέλιξη αυτή αποκλείεται η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που κυβέρνησαν τα τελευταία 8 χρόνια τη Γερμανία.

Ετσι το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Μοναδικός πλέον δρόμος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης για την κ. Μέρκελ, είναι ο λεγόμενος συνασπισμός της Τζαμάικα(λόγω των χρωμάτων των κομμάτων), με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως είχαν δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι, η επιλογή του κ. Σόιμπλε στη θέση του υπουργού Οικονομικών την οποία κατέχει από το 2009, δεν είναι πλέον αυτονόητη.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι απαραίτητα καλή για την Ελλάδα, ειδικά στη περίπτωση που οι Φιλελεύθεροι απαιτήσουν να έχουν εκείνοι τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Και αυτό γιατί οι Φιλελεύθεροι είχαν πάντα σκληρές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here