H Γερμανία απειλεί την Αυστρία μέσω της FAZ. Την συγκρίνει με Ελλάδα και προειδοποιεί!

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την αυστριακή οικονομία επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine σε δημοσίευμά της, σύμφωνα με το οποίο η Βιέννη έχει να αντιμετωπίσει παρόμοιες παθογένειες με αυτές της Ελλάδας.

Η αναφορά αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά  την αποφασιστική στάση της Αυστρίας και του αυστριακού καγκελάριου Β. Φάιμαν, υπέρ της Ελλάδας και και κατά του Grexit, όπως το επεδίωκε και το προωθούσε ο γερμανός υπουργός των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.  Είναι χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φάιμαν, κατά των επιλογών Σόιμπλε για την ευρωζώνη και την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η απειλή, υπό την δημοσίευση αναλυτικού, τεκμηριωμένου άρθρου σε μια εφημερίδα που απηχεί ωστόσο το ορθόδοξο γερμανικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, αποτελεί ένα είδος γερμανικής απάντησης σε όσους επιμένουν να διαφοροποιούνται από τη γερμανική θέση. Και αποδεικνύει ότι η μάχη για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ευρώπη, έχει ήδη αρχίσει.

Τι λέει η FAZ

«Η Αυστρία δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, καθώς δεν έχει παραβιάσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει ούτε έχει ‘μαγειρέψει’ στοιχεία. Αυτό όμως που ισχύει είναι ότι η Βιέννη ζει πάνω από τις δυνατότητές της και, αν σύντομα δεν αλλάξει πορεία, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα», υποστηρίζει συγκεκριμένα η FAZ στο άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Τι μπορεί να μάθει η Αυστρία από την Ελλάδα».

Το πρώτο πρόβλημα, όπως εξηγεί, «είναι ότι η Αυστρία, όπως και η Ελλάδα, σημειώνει πολύ ασθενική ανάπτυξη: Τον προηγούμενο χρόνο η αυστριακή οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4%, δηλαδή το μισό από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους: τις δυσκολίες που καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, με την οποία η Αυστρία είναι στενά συνδεδεμένη, στην περιορισμένη εσωτερική ζήτηση και τις μειωμένες εξαγωγές».

Η Αυστρία χάνει μερίδιο της αγοράς, εξηγεί η FAZ, εξαιτίας κυρίως του αυξημένου κόστους εργασίας. «Από το 2008 το κόστος εργασίας στη χώρα έχει αυξηθεί περισσότερο από ένα πέμπτο και ο λόγος για αυτό είναι η ισχύς των εργατικών συνδικάτων», σημειώνει, προσθέτοντας πάντως ότι αντίθετα με την Ελλάδα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Αυστρίας είναι θετικό, αν και παραμένει πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Η μικρή αυτή οικονομία λοιπόν, με λιγότερους κατοίκους από την Ελλάδα, πάσχει από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, ενώ το χρέος της αυξάνεται αντί να μειώνεται. Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την πορεία υιοθετούνται με μισή καρδιά. Όμως δεν αντιμετωπίζεται η πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι οι υπερβολικές κρατικές δαπάνες. Κάθε χρόνο τα κοινωνικά επιδόματα κοστίζουν στο αυστριακό κράτος 20 δισ. ευρώ, ποσό ίδιο με αυτό των φοροελαφρύνσεων. Και δεν προβλέπονται περικοπές. Επίσης, όπως και στην Ελλάδα και παρά τις προσφορές, δεν προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Πολύ άσχημη –σύμφωνα με τη FAZ – είναι και η κατάσταση του συνταξιοδοτικού συστήματος: «Κάθε χρόνο το αυστριακό κράτος πρέπει να στηρίζει τα ταμεία με δισεκατομμύρια ευρώ. Κύρια αιτία για την έλλειψη πόρων των ταμείων είναι η ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία στην Αυστρία είναι τα 59 έτη».

Ίσως, καταλήγει η εφημερίδα, οι ομοιότητες της Αυστρίας με την Ελλάδα ήταν αυτές που ώθησαν τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να υπερασπιστεί την Αθήνα απέναντι στο Βερολίνο. «Ίσως να καταλαβαίνει ότι η αντίδραση από τη Γερμανία πλησιάζει και ότι η Αυστρία δεν θα μπορεί να αντέχει για πολύ ακόμη τον τρόπο ζωής της», αναφέρει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here