Γεράσιμος Ρηγάτος: Ο Καββαδίας, ο Χασάν αγά Κουρταλής, οι εκλογές και άλλα

 

Ο συνομιλητής μας έχει μια μακρά ιστορία στην Τέχνη του γραπτού λόγου, αριθμώντας τα 40 χρόνια από την έκδοση του πρώτου βιβλίου του (1979). Στην πραγματικότητα τα χρόνια της ενασχόλησής του με τη συγγραφή είναι περισσότερα καθώς έχουμε κείμενά του σε τοπικά, μαθητικά και φοιτητικά έντυπα. Μάλιστα ως φοιτητής είχε και την ευθύνη μιας φιλολογικής σελίδας σε εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας (1965-67). Τον εορτασμό των 40 χρόνων υποστηρίζει επιτροπή φίλων, στην οποία συμμετέχει και ο υπογραφόμενος.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε ήδη τιμητική εκδήλωση από συμπατριώτες του της Κεφαλονιάς (Σύλλογος «Εύγερος»/17 Μαρτίου 2017), κυκλοφόρησε αναμνηστικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ και τεύχος με ενδεικτικά δημοσιεύματα για τα βιβλία του, δείγματα γραφής, βιογραφικό και πλήρης καταγραφή των βιβλίων του, που φθάνουν ήδη τον αριθμό 84, εκτός από τα πολυάριθμα και συχνά εκτεταμένα κείμενά του τα δημοσιευμένα σε συλλογικές εκδόσεις και άλλα έντυπα. Μιλάμε με τον Γεράσιμο Ρηγάτο, πανεπιστημιακό, ιατρό, λαογράφο, μελετητή της Ιστορίας του Πολιτισμού της Ιατρικής, πολυβραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών και πολλά Πανεπιστήμια.

Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες των βιβλίων σας;

Πάνω από τα μισά βιβλία αναφέρονται στην ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της ιατρικής, θεματολογία που συνδυάζει τα δύο κύρια ενδιαφέροντά μου, την Ιατρική και τη Φιλολογία. Στην ομάδα αυτή επισημαίνω τρεις τόμους για τις κοινωνικές αντιλήψεις και τις στάσεις της κοινωνίας απέναντι στο παιδί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρρωστο και κακοποιημένο παιδί. Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Ερευνών για το Παιδί του αείμνηστου Σπύρου Δοξιάδη. Μερικά από τα βιβλία μου έχουν προλόγους που υπογράφονται εκτός από τον Δοξιάδη, από τον καθηγητή Νικ. Λούρο, από τον Γ. Αικατερινίδη, από τον Αντώνη Σαμαράκη κλπ.

Άλλα βιβλία στον ίδιο άξονα;

Βιβλία με θεματολογία ιστορίας της Ιατρικής, των επιστημονικών κλάδων της, του ιατρικού τύπου κ.α., που καλύπτουν χρονική περίοδο από τους μυθικούς και τους ομηρικούς χρόνους ως τον 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ορισμένα είναι πιο σύνθετα, αξιοποιώντας στοιχεία της Ιατρικής, της Ιστορίας και της Λαογραφίας. Ενδεικτικά αναφέρω το βιβλίο «Η αρχαία Ιατρική στη Λαϊκή μας παράδοση» που πραγματοποιήθηκε ως ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Princeton, ΗΠΑ.

Λαογραφικά βιβλία;

Ολόκληρη σειρά: για την υγεία του Παιδιού στη λαϊκή παράδοση, για τα ιατρικής προέλευσης επώνυμα, για την υγεία στον κύκλο της χρονιάς, για την ιατρική στο δημοτικό τραγούδι, για τα ξόρκια, για τα αινίγματα, για τις παροιμίες, για τις ευχές και τις κατάρες και άλλα με επιστέγασμα την έκδοση ενός «Λεξικού της Ιατρικής Λαογραφίας». Κι ακόμα βιβλία για τις ψυχικές παθήσεις στη λαογραφία, για την καλοτυχία, για τους πετεινούς και τις όρνιθες, για τις μαντινάδες με ιατρικό περιεχόμενο κ.α. Στη σειρά αυτή περιλαμβάνονται κάποια που αποτελούν αληθινά κοσμήματα τυπογραφίας με πρωτότυπη εικονογράφηση, πολυχρωμία, βιβλιοδετημένα με δέρμα κλπ., όπως τα είχε εμπνευστεί ο αείμνηστος εκδότης Κώστας Σιωράς.

Η θεματολογία σας είναι αποκλειστικά ελληνική;

Είναι κυρίως ελληνική, αλλά όχι αποκλειστικά. Στο βιβλίο «Ιστορία της Νοσηλευτικής» ανασκοπούνται στοιχεία από όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο «Ο πόνος στον πολιτισμό και την ιστορία της Ιατρικής», επίσης εμπεριέχονται παγκόσμια δεδομένα. Το ίδιο στην «Ιστορία του Καρκίνου και της Ογκολογίας». Άλλο βιβλίο μου εξετάζει την παγκόσμια ιατρική ορολογία, με τις ελληνικές ρίζες των όρων κ.ο.κ. Αλλά η εθνική μας παρακαταθήκη, ως Ιστορία και ως Παράδοση, μου είναι περισσότερο γοητευτική.

Τα τελευταία βιβλία σας;

   Είναι δύο μείζονα βιβλία. Το 2017 κυκλοφόρησε το «Ιστορικό Λεξικό της Ελληνικής Ιατρικής – Πρόσωπα, θεσμοί, καθιδρύματα από την προϊστορία ως τον 19ο αιώνα», ένας τόμος με πάνω από 500 σελίδες. Το ίδιο ισχύει για την ογκώδη έκδοση «Νοσοκομεία και συναφή ιδρύματα στην Ελλάδα. Ιστορικές πληροφορίες και μαρτυρίες» (2018), με ενθέσεις μαρτυριών, λογοτεχνικών κειμένων, εικόνων κλπ. Στις ίδιες προδιαγραφές κινείται και το αμέσως επόμενο βιβλίο μου.

 

Η επίσημη εκδήλωση για τα 40 χρόνια συγγραφής;

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις 10 Απριλίου, 7μ.μ. στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, στη οδό Γενναδίου 8. Περιλαμβάνει αρχικά τρεις χαιρετισμούς φίλων, του Προέδρου της Εταιρίας Κώστα Καρούσου, του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρου Παπαγιάννη και του συγγραφέα-ιστορικού της Κτηνιατρικής Χρυσόστομου Φουντούλη. Οι κύριες ομιλίες θα δοθούν από: Τον παλιό συνεργάτη μου και τώρα καθηγητή της Ογκολογίας Μιχάλη Καραμούζη, από την Ψυχίατρο-πρ. Διευθύντρια του 18ΑΝΩ, ΚΘΨΠΑ Κατερίνα Μάτσα, από την Δρ. Λαογραφίας Αλίκη Μανδηλαρά, εντεταλμένη διδάσκουσα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Ο κύκλος των ομιλιών συμπληρώνεται από την Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ κ. Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου που θα μιλήσει για το λογοτεχνικό έργο μου. Ο Γιώργος Κιούσης με τη δική του ομιλία διασώζει σημαντικά κείμενα δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες, έργο ιδιαίτερα επίπονο. Τελικά για την «αγωγή ψυχής» θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από την Καλλιόπη Ρήγου, τον Δημ. Σέμση και τη Δήμητρα Μαντζουράτου, γνωστούς δεξιοτέχνες σολίστες. Ας είναι κάτι μεγαλοπρεπές, μια τα τα 50 χρόνια – αν έρθουν – αργούν ακόμα μία δεκαετία.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here