Γεράσιμος Ρηγάτος: Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Λάρισα μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα «Ιπποκράτης. Η Αέναη Επιστροφή». Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και ο Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα. Τη διοργάνωση είχε θέσει υπό την Αιγίδα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν επίδειξη ιπποκρατικής μάλαξης από φυσιοθεραπευτές με διαδραστική συμμετοχή του κοινού (5-9-18) και παρουσίαση ιπποκρατικών βοτάνων με συμμετοχή του κοινού καθώς και διανομή φυλλαδίων για την πρόληψη νοσημάτων που είναι μάστιγες της εποχής (6-9-18). Μιλάμε με τον Γεράσιμο Ρηγάτο, πανεπιστημιακό, ιατρό, λαογράφο, συγγραφέα.

Θυμίζει Εμπειρίκο ο τίτλος των εκδηλώσεων.

Πράγματι θυμίζει τον στίχο του, αλλά εδώ ο τίτλος περιέχει μια μεγάλη αλήθεια. Μετά τη σύγκρουσή του με το ιερατείο της Κω ο Ιπποκράτης έφυγε για τη Λάρισα, τόπο μακρινής καταγωγής γενιές πίσω. Έζησε χρόνια εκεί, έγραψε, περιόδευσε για θεραπευτικές δράσεις, απέκτησε τον γιο που ονομάστηκε Θεσσαλός, και τελικά πέθανε στη Λάρισα. Εκεί τάφηκε, πολλοί δε από τις αρχές ως τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν δει την πλάκα. Αναφέρονται λ.χ. ο Άνθιμος Γαζής, εκδότης του «Λόγιου Ερμή», ο Ρήγας Βελεστινλής κ.α. Τελικά η ταφόπλακα χάθηκε, έμεινε όμως η ανάμνηση και ο θρύλος της.

Άλλες εκδηλώσεις;

Απαραίτητες, άλλωστε ήταν τόσες οι συλλογικότητες που συμμετείχαν! Τις 7 Σεπτεμβρίου στη θαυμάσια αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας, πραγματοποιήθηκαν οι δύο κεντρικές ομιλίες. Το θέμα της δικής μου ήταν η λεγόμενη «Ιπποκρατική συλλογή», δηλαδή το σύνολο των έργων του Ιπποκράτη και των συνεργατών και μαθητών του. Έγινε  η αναφορά στο σύνολο των βιβλίων, τονίστηκαν όμως παραπάνω έργα που οι αλήθειες τους εξακολουθούν να καθορίζουν την ευρωπαϊκή αν όχι την παγκόσμια ιατρική στη φιλοσοφική της βάση, στην ηθική της, στις διαχρονικές επιστημονικές αλήθειες. Σε ότι αφαιρεί τη μεταφυσική διάσταση, που αποτελεί σοβαρό συγχυτικό παράγοντα.

Η δεύτερη ομιλία;

   Δόθηκε από τον Κώο Βασίλη Χατζηβασιλείου, νομικό και ιπποκρατιστή, ιστορικό με βραβευμένα βιβλία. Θέμα του ήταν η επιρροή των ιπποκρατικών αντιλήψεων στη σύγχρονη νομολογία και στους κώδικες δεοντολογίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πολύ ευρύτερα.

Το ακροατήριο;

Ήταν γιατροί, νομικοί και φιλόλογοι, φοιτητές και γενικά νέοι άνθρωποι, καθώς  και γενικό κοινό. Δεν προβλεπόταν συζήτηση, υπήρχε όμως συναφής με το θέμα καλλιτεχνική εκδήλωση.

Η εκδήλωση;

«Ο Όρκος του Ιπποκράτη για φωνή και πιάνο» από την κ. Ράνια Τσοχατζή, που έχει κάνει τη σύνθεση, στο πιάνο και τον Θοδωρή Κανάκη στο τραγούδι.

Η τέταρτη μέρα;

Μια μεγάλη εκδήλωση με εκατοντάδες ακροατές. Στον αύλειο χώρο του «Μύλου του Παππά», παλιά αλευροβιομηχανία που τώρα στεγάζει το «Θεσσαλικό Θέατρο» και φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις, παρουσιάστηκε η καντάτα του Ευριπίδη Μπέκου, Λαρισαίου συνθέτη (και νέου στην ηλικία), βασισμένη στον Όρκο του Ιπποκράτη με τίτλο την πρώτη λέξη του Όρκου «Όμνυμι…». Η μουσική διδασκαλία έγινε από τον Χρήστο Κτιστάκη. Η εκτέλεση της καντάτας έγινε από τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας, από ανδρική χορωδία και δύο σολίστες. Όλοι όσοι είμαστε στο ακροατήριο γοητευτήκαμε από το αποτέλεσμα.

Κάτι για το «φινάλε»;

   Ο Σύλλογος Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα έχει σχεδιάσει πολλές ακόμα δράσεις, που μάλιστα τις απευθύνει σωστά, ξεκινώντας από παιδιά της σχολικής ηλικίας. Ο Πρόεδρος και ψυχή του Συλλόγου και της εκδήλωσης, ο Ρίζος Χαλιαμπάλιας, είναι άλλωστε εκπαιδευτικός και με τα παιδιά βρίσκεται στο στοιχείο του!

  

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here